Bilgisayarlar gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın her alanında bulunmaya başladı. Her yıl teknoloji devleri birbirleriyle yarışıyor ve yeni işlemciler, depolama aygıtları ve ekran kartları gibi birçok yeni bileşen piyasa sürülüyor. Bununla birlikte kullanıcılar da artık fiyat / performansın ön planda olduğu bileşenleri alarak en iyi tercihleri yapmak istiyor. Bilgisayar toplarken nelere dikkat edilmeli? Bu soruyu cevapladık

İşlemci ve ekran kartı arasındaki fark çok açılmamalı

Bilgisayar satın alırken ilk dikkat edilen, işlemci ve ekran kartı oluyor. Bütün bütçemizi ekran kartına ayırıp işlemcimizi alt segment alırsak ekran kartı ile işlemci darboğaz yaparak beklediğimiz performansın çok altında performans alırız. Bir örnek vermek gerekirse:

Eğer işlemcimizi Intel i3 olarak belirleyip ekran kartımızı ise Nvidia RTX serisi bir ekran kartı olarak belirlersek bilgisayarımızdan tam verim alamayız. 

İhtiyaç ve kullanım amacı belirlenmeli

Günümüzde bilgisayarlar neredeyse her yerde karşımıza çıkıyor. Oyun, müzik, sinema vb. birçok alanda artık onlara ihtiyaç duyuyoruz. Bilgisayarı kullanma amacı internette gezinmek, film izlemek ve çeşitli metin tabanlı (Microsoft Word vb.) uygulamaları kullanmak olan kişiler, yüksek performanslı donanımlar değil de daha düşük performanslı donanımları tercih ederler. Ekstradan bir ekran kartı almak yerine işlemci ile birlikte gelen GPU’yu kullanır.

Gereksiz masraftan kaçınılmalı

Maalesef günümüzün en büyük sorunlarından biri de gereksiz harcama yapmak. Bu harcamalara tabii ki teknoloji de dahil. Kullanıcılar genelde gereksiz masrafları RAM satın alırken yapıyor, “İleride ihtiyacım olur.” düşüncesiyle binlerce lirasını RAM’lere harcıyor. 

Şimdiki sistemlerde taban RAM boyutu 8 GB oldu. Fakat amacı sadece oyun ve eğlence olan kullanıcıların 32 GB ya da daha yüksek RAM’leri satın almak, eğer render ve performans uygulamaları kullanmayacaksanız, gereksiz bir masraf olacaktır.

Ayrıca frekans uyuşmazlığı sorunu yaşayan binlerce kullanıcı bulunuyor. Her bir RAM farklı Mhz değerinde çalışmaktadır, eğer frekans değeri ne kadar yüksekse RAM’den alacağınız performans o derece artacaktır. Ancak anakartınızın da seçeceğiniz RAM’in frekans değerini desteklemesi gerekir. Örneğin anakartının desteklediği maksimum frekans değeri 2133 Mhz olan kullanıcı, 3600 Mhz hızındaki bir RAM’i anakartına takarsa o RAM 2133 Mhz hızında çalışacaktır. Kullanıcı, herhangi bir performans artışı görmeyecektir.

İLGİLİ MAKALE  Bilgisayarların olmazsa olmazı Vlc Player nasıl kullanılır? En güvenli olarak nereden indirilir?

Aksesuar seçimleri günlük kullanım sürenize uygun olmalı

Günümüzde çok fazla çeşitte klavye, mouse, monitör vb. ekipmanlar mevcut. Tabi bu ekipmanlar kullanım amaçlarına göre ayrılıyor. Eğer bir oyuncu bilgisayarı topluyorsanız ya da uzun saatler boyunca video düzenleme programları kullanacaksanız, elinizi terletmeyecek ve yormayacak daha konforlu klavye ve mouse seçimleri yapmanız gerekir.

Depolama alanı tercihi

Depolama kapasiteniz oldukça önemlidir. Eğer bilgisayarınızda veri depolayacak ve arşivleyecekseniz, depolama alanınızın büyük olması gerekir. Aynı zamanda depolama alanınızı sürekli kullanacak uygulamalarla haşır neşrseniz, HDD yerine SSD depolama alanını tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü SSD’lerin veri okuyup yazma hızı, HDD’lere göre oldukça yüksektir. Bu sayede depolama alnınızdaki bilgilere daha çabuk erişebilir, depolama alnınızı daha hızlı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda işletim sistemini SSD bir diske kurarsanız, sisteminizin başlama süresi oldukça kısalacaktır ve sisteminiz daha stabil çalışacaktır.