Yeni arabalar, çok yakında zamanda akıllı hız asistanı (ISA) olarak bilinen aşırı hız önleme teknolojisine sahip bir şekilde üretilecek ve piyasaya çıkacak. Temmuz 2024 itibari ile Avrupa Birliği’nde satılan tüm yeni otomobillerde yerleşik bir aşırı hız önleme sistemi zorunlu olacak. Artık limitlere uymak istemesekte, otomobillerin içindeki sistemler bizi engelleyecek. Yani hız yapamayacağız.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hız felaket getirir ama hızlı gitmemiz gereken yerler de olabilir. Görüşlerinizi aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz.
Tüm araçlar otomatik pilotta gitmeye başlamadığı sürece bu sistemin işlemesi doğru değil. O kadar çok tabela var ki yollarda, gereksiz yere 30 lara kadar düşülüyor… Bir çok virajda hız sınırlaması doğru hesaplanmamış… Tüm araçlar oto pilot özelliğine kavuştuğunda bu hız sınıları 20-30km/s daha artacaktır ve bu şekilde sistem doğru ilerleyecektir. Ama şu an kullanılması trafiği olumsuz etkiler. İnsanlar 1 saatte gittikleri yere 2 saatte zor giderler.
Teknoloji geliştirilsin, oto pilotlara dahil edilsin, isteyen kullansın istemeyen de sadece tabela okuma ve uyarı özelliğini kullansın. Çok başımıza geliyor “acaba bu geçtiğim yerde hız sınır kaç ” diye soruyoruz kendimize
Bu hız sınırlarının yanlış olduğunu anlamak için alim olmaya gerek yok. Tecrübeli her sürücü o sınırların yanlış olduğunu algılayabilir. Ne yazık ki Türkiye’de o sınırları koyanlar mantıklarını kullanamayan, o yoldan arabayla geçerek denemeyi düşünemeyen kişiler. Asıl amaç ceza kesebilmek, trafik emniyeti değil. Trafik emniyeti olsa asıl o sınırların tehlike yarattığını görebilirsiniz.
Evet siz onlardan akıllısınız o insanlar bencede gerizekalı çünkü sizin canınızı malınızı ailenizi korumak için hız sınırlıdır,ben 40 yıllık şöförüm hiçbir kural boşuna değil insanları pisliklerden korumak içindir
Bu uygulama AİHM’den döner. Doğrudan insan haklarına kısıtlama getirilemez ve getirilmemelidir.
Ya ne boş boş konuşmuşsunuz hız her araba için değişken bir kavram bu gün otoyollarda 130(143) olan hız sınırında bi Tofaş’ın yada bunun türevi az donanımlı arabaların gitmesi bile tehlikeliyken hız için üretilmiş arabaların 200 gitmesi mi problem normal bir araba ile 150 ile giderken uçuyor hissi alırsın ama üst E segmenti F segmenti araçlara binerken 200 de gitsen 100 gibi gelir insana bu aero etkisi, gerekli süspansyon etkisi vs vs birisi 130 la giderken durmayıp birini öldürebilir yada kendi ölebilir ama diğeri 300 le de gitse duracak fren sistemi süspansiyonu vardır ek olarak lastik ebatları %10 arttığında yol tutuşunun %5 ve fren mesafesinin 4 5 metre kısaldığını düşünürsek mantıklı araçlarla gayet yüksek hızlar yapılabilir. Bu her hız sınırını çiğneyin demek değil ama bazı yerlerde bazı kurallar saçma kalıyor yada genel algı saçma kalıyor. Kişisel farkındalık işidir sürdüğün arabayı tanımak ve kendini tanımakla alakalıdır.
Düşünsenize sollama yaparken karşıdan araba geliyor ve hızlanmanız gerek hızlanamıyorusunuz, kaza sollama yaparken de gelebilir hız sınırı saçma.
Ne kadar sacma bi sistem mademhiz siniri var o zaman araclara hiz koymasinlar fabrikadan yavas cikan araba yapsinlar ne bos kafasiz beyjnsizler dolu bu ulkelerde. hoz adam oldurmuyor dokkatsozlik olduruyor.
Her zaman istediğim şeydi, öğretemiyorlaarsa trafik kurallarını ve araba sürmeyi, o zaman hızlı arabalar yapmayacaklar. Çok geç kalındı çok.
Ne kadar hızlı gittiğin önemli değil o hızda ne kadar kaldığın önemli. Bir araç sollarken tabiki oldukça hızlı gitmen gerekebilir. Tam sollarken yolun ortasında yavaşlamak aksine kazaya neden olabilir. Eğer bu ayarlanabilirse hız sınırı tabiki olabilir.
Herkes yorum yapmış insan hakları mahkemesi vs 2 saatte gidilir gidilecek yere vs vs vs.ulan adamlar ne istediyse yapıyor.karşı gelme şansınız var mı.standarları belirleyen onlar.daha bu yaza kadar izinsiz evden dışarı çıkamıyırdunuz.
Trafik işaretlerinin ve yol güzergahındaki çizgilerin ne anlama geldiğini anlamayan dangalak sürücülerden kaynaklanıyor en sol şerit her zaman boş brakilmali sol şerit yanlız geçme şeritidir. Ağır vasıtalar. Devamlı sağ şeritten gitmeli önündeki aracı sollaması için arkadan gelen küçük araçta olsa kesinlikle sollamamalı,önündeki aracı.türkiyede sürücülerin kafasında GENELDE ben iyi sürücüyüm üstünlük bende diye düşünürler .(eski uluslararası sürücü ve taksi sürücü emeklisi)
Önce araç teknolojisine harcanan para ve özen yollara harcansın bu sınırlamalarada gerek bırakmaz! Önce yollarınızı adam edin ey köhnemiş avrupa! Yol mühendislerinizi geliştirin denetleyin ve yol teknolojisine para harcayın eğer insan hayatına ve ekonomiye o kadar değer veriyorsanız! Ama siz onu değil insanların paralarını ceplerinden alma yolları arıyorsunuz! Çünkü sizin ilk hedefiniz bu! Şimdi gidin kumda oynayın! İçten yanmalı motorda kullanacağım yerine göre hızda yapacam. Yakalarsanız yazarsınız ceza bizde öder geçeriz!
Ülkede hız sınırı olup acil durumlarda dahi insanın elini kolunu bağlayan bazı sebepler getirip insanları kısıtlamak trafiğe güven getirmez. Asıl yapılması gereken eğer yapacaksanız sürücü kurslarına biraz destek verin de yeni sürücülere daha iyi kullanmayı öğretsinler. Hem yeni kullanıcılar iyi öğrenir hem kursiyerler baskı altında kalmaz. Her gün vergiler artıyor madem 5 yılda bir insanlara ücretsiz teknik kontrol yapılsın sürücü ama nasıl sürücü bakılsın. Zaten sınırı geçen cezasını ödüyor.
Üst tarafta Arkadaşın bahsettiği gibi birçok yolda hız sınırları yanlış. Artı ve daha büyük birşey var ki oda şu bir çok yolumuz afedersiniz köstebek yuvasından farkı yok neredeyse her şehrimizde böyle yollar mevcut kasisler bazen ışıklar bile olması gerektiği yerde değil. Ayrıca eğer Türkiye de trafikle ilgili bir düzenleme olmasını isteyen bir birim varsa kazalar azalsın diyen bir birim varsa ilk önce sollama şeridinde di dönüş yapılan göbek yada kavşak adı verdiğimiz yerleri kaldırıp battı çıktı yada alt geçit köprü yaptırıp gereksiz ışıklardan ve kara yolları kanununda sollama şeridi diye geçen sol şeritten mecburen yavaşlayıp dönüş yaptığımız göbekleri kaldırarak kazayı en büyük ölçüde azaltabilirler. Eğer konu kazalar ise. Yada trafik yoğunluğunu azaltmak ise düzen sağlamak ise konu. Ama değilse bilemem…