Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi olan çay, Türk toplumunun büyük bir kültürü haline gelmiştir. Büyük bir gelenek haline gelen çay, günde 245 milyon bardak çay tüketildiği hesaplanmıştır. Çayın başkenti olan Rize’de bu oran çok daha artmaktadır. Yaz kış demeden her gün demlik demlik tüketilen çayın, lezzetli olması ve doğru bir teknikle çayın demlenmesi oldukça önemlidir. Çay tiryakileri, çayın kokusundan çayın lezzeti için bir çıkarımda bulunabilirken, doğru çay demlemenin nasıl olduğunu gelin birlikte öğrenelim. İşte çay demelerken dikkat edilmesi gereken o hususlar…

Doğru çay nasıl demlenir?

  • Doğru ve lezzetli bir çay demlemek için ilk olarak dikkat etmeniz gereken husus çayı demlediğiniz çaydanlıktır. Lezzetli bir çay içmek istiyorsanız demliğinizin mutlaka porselen demlik de olmasına özen gösterin. Çelik ya da aliminyum malzemelerden üretilen demliklerde tüketilen çayın lezzeti çok başkadır. Bu demlikler çayın demlenirken yanmasına neden olduğu için aynı oranda çayın lezzetinin değişmesini etkilemektedir. Çayın lezzetlenmesi için ilk adım olarak demliğinizi porselen demlik ile değiştirmeye başlayabilirsiniz.

  • Çayın lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da çayın demlenmesinde kullandığınız sudur. Lezzetli bir çay içmek istiyorsanız mutlaka suyun temiz içme suyundan olduğuna emin olmanız gerekir. Aksi taktirde kullandığınız musluk suyunun içerisinde olan klor, su  ne kadar kaynasa dahi lezzetini ve kokusunu suyun içerisine bıraktığı için çayda farklı ve kötü bir aromanın olmasına neden olmaktadır. Lezzet keyfi yüksek çay içmek için, çay demleme de kullandığınız suyun içme suyu olduğuna dikkat edin.
  • Çay suyunu temiz su ile kaynattıktan sonra, çayı demlerken dikkat etmeniz gereken en önemli bir unsur bulunmaktadır. Bu unsur çayın lezzetli olmasını sağlayan ve çayı tiryaki çayına dönüştürmeyi sağlayan bir elementtir. Çayı demlerken, demliğin içerisine ilk olarak suyu koyun. Suyu koyduktan sonra suyun üzerine demleyeceğiniz miktarda çayı ilave edin. Bu işlem çayın demlik içerisinde yanmasının önüne geçmektedir. Direkt olarak çayın üzerine dökülen kaynar su, çayın yanmasına neden olduğu için, çayın yanık bir lezzette olmasını sağlar. Yanık çayın zevki de ne yazık ki hiç iyi olmaz.
  • Demleme işlemi gerçekleştikten sonra çayın altına koyduğunuz suyu direkt olarak kaynamaya bırakmayın. Ocağın altını kısığa yakın orta ateşe alın ve alttaki su kaynarken yukarıda demliğin içerisindeki çay demlenmeye başlasın ve altta kaynayan su, yukarıdaki demlenen çayın yanmasına sebep olmasın.
  • Çayın demlerken vakitlice çayı açmak önemlidir. Demlenmemiş çaydan alınan bir bardak tüm demliğin heba olması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla demlenmemiş olan çayı kesinlikle bozmayın ve tüm demliğin demlenmesini bekleyin.
İLGİLİ MAKALE  Bu doğal karışım halsizliğe ve yorgunluğu yok ediyor! (Kaynak: soru.com.tr)

Çay ne kadar sürede demlenir?

Yukarıda yer alan çay demleme tekniklerini uyguladığınız süre zarfında çayınızın lezzetsiz olmasına imkan yoktur. Çay, esasında bakıldığında özen ve sabır isteyen bir içecektir. Doğru yöntemler uygulandığında ve doğru yöntem ile birleşen sabrın sonunda çayın lezzetsiz olması çok da olası değildir. Çayı doğru teknikler ile demledikten sonra çayın olma süresi takribi olarak 12  ile 15 dakika arasındadır. Bu süre zarfında çay kedine gelerek iyice oturur ve lezzetli bir demlenme sürecini tamamlanmış olur. Aksi taktirde çayın çok erken açılması, çayın lezzeti ve aromasının az olmasına neden olurken, çayın vaktinden geç açılması da çayın ağır ve kalmış bir lezzette olmasına neden olmaktadır. Çayı demlerken aynı zamanda ısısıyla oynamamanız gerekir. Farklı ısılardaki sıcaklıklar çayın dengesinin bozulmasına neden olacağı için çayın lezzetsiz oluşunu tetiklemektedir.