Saçımızın güzel görünmesinde en çok yararı dokunan ve her banyodan sonra kullandığımız taraklarda milyonlarca bakteri ve mikrop bulunmaktadır. Bu bakteri ve mikrop dolu yuvanın temizliği yapılmadan saç tarama işlemine devam edilmesi, saç köklerinin mikrop kapması anlamına gelmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en büyük hususların başında, düzenli olarak tarak bakımının yapılması gelmektedir. Saç fırçalarının ve tarakların temizlenmesi kişinin kişisel bakımında çok daha temiz ve sağlıklı olması adına önemlidir. Peki gözle görülmeyen bakterilerin taraklardan giderilmesi için hangi yöntemlerin uygulanması gerekmektedir, tarak temizliği nasıl yapılmalıdır? İşte konuya dair tüm detaylar…
Tarak temizliği nasıl yapılmalı?
Kişisel bakım ürünleri arasında belki de en sık kullanılan eşyalardan bir tanesi olan tarakların temizliği bir hayli önemlidir. Bu tarakların temizliği kişinin kişisel bakımı için özellikle dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır. Hemen hemen her gün kullandığımız tarakların içerisinde biriken saçlar, tarağın oldukça bir görüntüye kavuşmasına neden olurken tarak yüzeyinde gözle görülmeyen bakterilerin oluşmasına da neden olmaktadır. Bu bakteriler saç köklerinde ciddi problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla kişisel bakımına ve hijyenine önem veren her insanın tarak temizliğini düzenli bir şekilde yerine getirmesinde büyük önem bulunmaktadır. Tarak yüzeyinde oluşan ve gözle görülmeyen bakterilerin temizlenmesi için, şu yöntemleri gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz;
Malzemeler
- Karbonat
- Sirke
- Cam kavanoz
- Su
Yapılışı
İçerisi temiz bir kavanozun içerisine 1 bardak sirke dökün ve ardından üzerine bir miktar su doldurun. Sirke ile suyu kavanoz içerisine aldıktan sonra 1 yemek kaşığı karbonatı kavanozun içerisine ekleyin. Güzelce bir şekilde karıştırdıktan sonra taraklarınızı bu karbonatlı ve sirkeli suyun içerisine alın. Karbonatı sirkeli suyun içerisine dökerken kesinlikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Karbonatın içerisinde yer alan bileşenler, sirkeli su ile birleştiğinde reaksiyon göstererek kabarabilir ve yükselmeler meydana gelebilir. Kavanozun içerisine tarakları yerleştirdikten sonra takribi olarak 10 dakika kadar bu suyun içerisinde taraklarınızı bekletin. 10 dakika beklettikten sonra tarağınızı duru bir suyla durulayın. Varsa aralarında kalıntı ya da herhangi bir pislik kürdan yardımıyla bu kısımların da temizlendiğinden emin olun. Akabinde tarağınızı kuruması için bir havlu yüzeyinde kurutun.
Tarak temizlenmediğinde ne gibi problemler olabilir?
Kişisel bakım eşyaları arasında yer alan saç taraklarının öznel eşyalar arasında olmalıdır. Kullanılan her eşyanın temizliğinin sağlandığı gibi taraklarında temizliğinin yapılması önemlidir. Tarak yüzeylerinde meydana gelen ve gözle görülmeyen mikropların temizlenmemesi kişisel bakımın hijyenik olmadığının göstergesidir. Tarak yüzeylerinde meydana gelen bakterilerin temizlenmemesi, saç köklerinin de enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir. Saç köklerinde kaşınma, yara, egzema, kepek gibi problemlerin tetiklenmesine neden olan hijyeni sağlanmayan taraklar uzun vadede kişinin saçlarının dökülmesine kadar gitmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için düzenli olarak yukarıda yer alan tarak bakım yöntemi sayesinde, taraklarınızın bakımını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.