Havalar iyice soğudu, kış aylarında sizi ısıtan ve dinlendiren bir alışkanlık olarak sıcak duşa girmek bu soğuk ayların vazgeçilmezi. Uzun ve yorucu bir günün sonunda, çok üşüdüğünüz ya da yorulduğunuz günlerde sıcak bir duş almak keyifli olsa da uzmanlar uyarıyor. Sürekli sıcak suya maruz kalan cildiniz ve saçlarınız için sıcak duş son derece zararlı olabilir.

Doktorların üzerinde birleştiği bir fikir, yaşlandıkça insan derisinin suyu tolere etme yeteneğinin azaldığı ve buna bağlı olarak kuruluk, gerginlik gibi şikâyetlerin çoğalması. Oysa gergin ve nem oranı korunmuş bir cilt bize hem estetik olarak hem de fizyolojik olarak sağlıklı bir seçenek sunuyor.

İşte bu cilt kuruluğu probleminin başlıca sebeplerinden biri de sıcak suyun bedenimiz üzerinde yarattığı tahribat. Sıcak su kuruluğa meyilli olan cildin üzerindeki tahribatı arttırıyor kuruluk şikâyetinin yaygınlaşmasına sebep oluyor.

Uzun uzun alınan sıcak duş ciltteki ısıyı arttırıyor. Bu nedenle kızarıklık kaşıntı gibi şikâyetler de ardından geliyor. Sıcak duşun olumsuz etkisi bununla sınırlı değil. Dermatologlar sıcak suyun bedenimizdeki kendiliğinden korunan nem dengesini bozarak cildin beslenmesi için gerekli olan vitamin ve proteinlere ulaşmasına engel olduğunu söylüyor. Zaten soğuk havalar nedeniyle vücudun doğal yağ dengesi bozulmuşken bu bozulma aşırı sıcak suyla birlikte daha da hızlanıyor.

Kabuk bağlama ve döküntüye neden olabilir

Aşırı sıcak su kullanımına bağlı kuruluk kollarda ve bacaklarda görünmeye başlamakla birlikte, teninizde gerginlik, pul pul dökülme, kabuk bağlama ve döküntü şeklinde de kendini gösterebilir.

Bir duş rutini tutturmak ve bedeninize en uygun duş rutinini uygulamak için hem uzmanların tavsiyelerine kulak vermek hem de bedeninize en uygun alışkanlık biçimini seçmek gerek. Buna göre ılık suyu tercih etmek bedeninizi dilendirirken aynı zamanda doğal dengesini korumanıza da yardımcı oluyor. Ayrıca banyo esnasında içerideki buharı muhafaza etmek ve bu buharın derinize işlemesine izin vermek de son derece önemli öneriler arasında bulunuyor.

İleri yaşlarda, ilerlemiş kalp ve damar rahatsızlıklarında ise banyoda aşırı sıcak suya ve buhara maruz kalmak son derece tehlikeli. Sıcak suya verilen aşırı tepki son derece ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanama, regl miktarının artması, tansiyon rahatsızlıklarının anlık gelişmesi de her yaş grubunu ilgilendiren problemler bunların arasında tarif ediliyor. Görüldüğü gibi aşırı sıcak su ile yıkanmanın cilt problemlerinden başka sorunlara yol açması da mümkün.

İLGİLİ MAKALE  Banyodaki 'küflerden' kurtulma yöntemleri. Banyoda neden küf oluşur?

Bu problemlerden kendimizi korumak için ne yapmamız gerektiği ise son derece önemli. Bu noktada uzmanların uyarılarına ve önerilerine kulak vermek son derece önemli. Küçük ayrıntılara dikkat ederek daha sağlıklı olmak mümkün olabilir.

Doğru havlu kullanımı

Cilt bakımının, düzenli olarak yapıldığında oldukça detay barındıran bir konu olduğunu görüyoruz. Bu nedenle duş almak için doğru su sıcaklığını bulduktan sonra vücut bakımınız ve hangi havluyu ya da kurulama bezini kullandığınız da son derece önemli. Pamuklu, doğal, iyi yıkanmış, deterjan kokusu sinmemiş havlular kullanmanız tavsiye ediliyor. Duştan sonra bu tür bir havluyla ve bedeninizi tahriş etmeyecek yavaş hareketlerle yaptığınız kurulama işlemi vücut bakımınızda son derece önemli bir yere sahip olacak.

Kuruluk, soyulma, damar tıkanıkları gibi pek çok sağlık sorunun önüne geçebilmek için yeni banyo rutinlerini keşfetmekte yarar var.