Diş beyazlığı milenyum çağı ile reklamların en büyük ürünü haline geldi. Dolayısı ile önce medikal, ardından doğal çözümler ile sararmış dişlere çare bulmak adına çalışmalar ve araştırmalar da başlamış oldu. Günlük hayatta yaşam şeklinden, genetik eksikliklere kadar birçok sebepten beyazlığını yitiren dişler ise hem rahatlıkla gülmemizi hem de kendimize olan güvenimizi etkileyen faktörler. Sararan dişleri beyazlatmak için medikal malzemeler olduğu kadar doğal çözümler de mevcut.

Dişler neden sararır?

Dişlerin beyazlığını yitirerek sararması birçok nedenden dolayı gerçekleşebilir. En kuvvetli neden ise sigara ve tütün ürünlerinin aşırı tüketimi olarak gösterilebilir. Katran ve nikotin içeren tütün ürünleri diş minesinin aşınmasına yol açar. Aşınan diş mineleri üzerinde lekeler ve sararmalar görülmeye başlar. Aynı şekilde asitli gıdalar ve gıda boyası içeren ürünleri tüketmek de dişlerin rengini etkileyen faktörler arasında gelir. Aşırı kafeinli içecekler ve nar, üzüm gibi bazı meyveler ve renk verici elementleri yüksek olan sebzeler de dişlerde renk değişimini etkiler.

Diş sararması genetik nedenler ile de gerçekleşebilir. Küçük yaşlarda başlayan diş sararmaları genetik aktarılan ve kalıtsal bir hastalıktır. Bunun yanı sıra dişleri düzenli olarak temizlemeyen bireylerde de plak oluşumuna bağlı olarak diş üzerinde kirli bir katman yoğunlaşmaya başlar ve bu katman dişe sarı bir renk katar. Ağız bakımı düzgün gerçekleşmediği zamanlarda bakterilerin sayısı artar ve bu bakteriler dişlerde renk kaybına neden olur. Dişlerin beyazlığını korumak adına florür içeren diş macunları ve bakım ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir. Dişleri günde 3 kez düzenli şekilde fırçalamak dişlerde sararma ihtimalini azaltacaktır.

Diş sararmasına doğal çözümler

Diş sararmasına medikal çareler bulunduğu gibi doğal çözümlerle de bu sorun ortadan kaldırılabilir. Diş ve ağız sağlığını koruyan ve diş minesini güçlendiren gıdaların tüketimine ağırlık verilmeli ve asit oranı yüksek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak diş beyazlığını korumak adına önemli detaylardır. Evde hazırlanarak dişleri beyazlatan bazı çözüm ve fikirler ise şu şekilde sıralanabilir:

Karbonat ile diş beyazlatma

Hem sağlıklı çözümlerin hem yemeklerin hem de temizliğin içerisinde yer alan ve hemen hemen her sorunun çözümü olarak adı geçen karbonat dişlerin beyazlığını tekrar kazanmasını sağlayan bir ürün. Diş beyazlatmak için karbonat kullanımı ise oldukça basit. Yapmanız gereken tek şey dişlerinizi fırçalarken kullanacağınız diş macunu üzerine az bir miktar karbonat dökmek. Bu yöntemi kullanarak kısa sürede dişlerinizin beyazlığını tekrar kazandığını görebilirsiniz. Ancak karbonat yöntemi haftada 23 kez ile sınırlandırılmalı. Sürekli kullanımı diş minesini aşındırarak durumu olduğundan daha kötü yapabilir.

İLGİLİ MAKALE  Sarı dişleri beyazlatma yöntemleri. Bembeyaz gülüşleriniz olsun

Muz kabuğu ile diş beyazlatma

Eğer karbonat gibi iş minesini aşındırma ihtimali olan bir ürünü dişlerinizde kullanmak istemiyorsanız ya da tadı itibari ile mide bulantısına sebep oluyorsa, bunun yerine alternatif olarak muz kabuğu da tercih edebilirsiniz. Muz kabuğu yapısında potasyum, magnezyum, manganez gibi mineralleri bolca içeren bir gıda olduğu için hem ağız ve diş sağlığı hem de kemik yapısı için önemli bir konumda bulunuyor. İçerdiği mineraller ile muz kabuğu dişlerin kısa sürede beyazlığını kazanmasına yardım eder. Bu yöntemi kullanmak için ise muz kabuklarının iç kısımlarında bulunan lifleri bir kaşık yardımı ile ayırarak diş macununun içerisine karıştırın. Baskı yapmadan dairesel hareketler kullanarak dişlerinizi fırçalarsanız ve bu yöntemi haftada 2-3 uygularsanız, dişlerinizde gözle görülür bir beyazlama elde edeceksiniz.

Defne yaprağı ve portakal ile diş beyazlatma

Alışılmışın dışında bir tarif olan defne yaprağı ve portakal karışımı dişlerde oluşan bakterilerin yok edilmesine yardım ederek dişlerinizin daha  beyaz bir görünüm elde etmesini sağlıyor. Bu yöntemi uygulamak için önce kurutulmuş defne yapraklarını iyice öğütün. Un gibi bir yapıya eriştikten sonra ise portakalın kabuğunu rendeleyerek bu kabuk ile yaprakları karıştırın. Dişlerinizi fırçalayacağınız zamanlarda bu karışımdan az bir miktar diş macununa ekleyerek fırçalarsanız kısa sürede beyazlama etkisini elde edebilirsiniz.