Mutfakların olmazsa olmaz hayat kurtarıcı aletlerinden bir tanesi olan kesme tahtası, hemen hemen her mutfakta sıklıkla kullanılan malzemeler arasında yerini almaktadır. Kesme tahtaları kişinin işini pratik bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olurken kesme tahtalarının temizliğinin doğru bileşen ve doğru yöntemlerle yapılması gerekir. Doğru bileşenlerin kullanılması kesme tahtasının formunun bozulmasına engel olurken aynı zamanda mikroplardan arınmasına da yardımcı olmaktadır. Düzenli temizliği sağlanmadığında büyük bir bakteri yuvasına dönüşen kesme tahtasının temizliği nasıl yapılmalı ve temizlikte hangi ürünlerin kullanılması gerekir?

Kesme tahtası nasıl temizlenir?

Kesme tahtaların hijyen seviyesi yüksek ve formunun kaybolmasını engellemek amacıyla belli yöntemlerle temizliğinin sağlanması gerekir. Bu yöntemlerin istikrarlı ve düzenli bir şekilde uygulanması kesme tahtasının çok daha sağlıklı ve hijyenik olmasını sağlarken aynı zamanda kesme tahtasının uzun ömürlü olmasını da sağlamaktadır. Evlerde sık sık kullanılan kesme tahtasının temizliğini sağlarken, bu bileşenleri ve bu yöntemleri kullanmanız oldukça önemlidir. Kesme tahtanızın ömrünü uzatırken hijyenik bir şekilde kullanmak istiyorsanız bu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

Kesme tahtanızı limon ile temizleyin

Kesme tahtanızın temizliğini sağlamak istiyor ve kesme tahtanızın yüzeyinde herhangi bir deforme oluşmasını istemiyorsanız o noktada kesme tahtanızı limon ile temizlemeyi deneyebilirsiniz. Limon ile kesme tahtanızı temizlemeden evvel kesme tahtanızı tezgahın üzerine sabitleyin. Sabitlemenin ardından kesme tahtanızın her bölümüne gelecek şekilde bolca yemeklik tuz dökün. Kesme tahtasının üzerini tuz döktükten sonra buzdolabından çıkardığınız içerisi sulu olan limonu ortadan ikiye bölün ve limonu tahtanın üzerini güzelce ovalama metoduyla temizleyin. Bu noktada limonu bir sünger gibi düşünebilirsiniz. Tüm bölümlerin derinlemesine temiz olduğunu gördükten sonra kesme tahtanızı duru suyla durulayın ve kuruması için uygun bir yere bırakın. Bu yöntem kesme tahtanızın temizlenmesine yardımcı olurken kesme tahtasının yüzeyinde yer alan mikropların ölmesine de yardımcı olur. Kesme tahtanızın temizliğini düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.

Kesme tahtanızı karbonat ile derinlemesine temizleyin

Herhangi bir yüzeyin temizlenmesi denildiğinde akla ilk gelen yöntemlerin başında olan karbonat, kesme tahtasının temizliğinde de karşımıza çıkıyor. Kesme tahtasının cinsi fark etmeksizin; plastik, cam, tahta yüzeylerinin temizliğini karbonat ile sağlayabilirsiniz. Kesme tahtanızı karbonat ile temizlemek için, kesme tahtanızın üzerine karbonat dökün ve karbonatın kesme tahtasının üzerin bir süre kalmasını sağlayın. Karbonat kesme tahtasının üzerinde bir miktar kaldıktan sonra sünger yardımıyla kesme tahtasının temizliğini sağlayın. Bu noktada dairesel hareketler çizmeye ve kesme tahtasının tüm yüzeyinin karbonat ile temizlendiğinin bilincinde olmak önemlidir. Kesme tahtasının üzerinde bulunan tüm leke ve yağ probleminin kısa süre içerisinde temizlenmesine yardımcı olan karbonatı, kesme tahtasının temizliğinde kullanmayı ihmal etmeyin.

İLGİLİ MAKALE  Yanmış tencereleri temizlemek için müthiş formüller (Kaynak: izlehaber.com)

Et doğradığınız kesme tahtalarını bu yöntemle temizleyin

Sağlık açısından faydalı sonuçlar almak istiyorsanız et doğradığınız kesme tahtanızın ayrı olması gerekir. Et gibi maddeler yüzeyde çok daha fazla bakteri üretme olanağı olan besinler olduğu için bu besinlerin ayrıca bir kesme tahtasının olması önemlidir. Et kesiminizi sağladığınız kesme tahtanızın temizliğini sağlarken oksijenli su kullanmaya özen göstermeniz önemlidir. Kesme tahtasının yüzeyinin tamamının temizlendiğinden emin olmak için kesme tahtasının üzerine oksijenli su dökün ve yaklaşık olarak 5 dakika oksijenli suyu kesme tahtasının üzerinde bekletin. 5 dakikalık bekleme süresinin ardından oksijenli suyu, soğuk suyla güzelce akıtın ve ardından temizleme süngeriyle kesme tahtasının tüm yüzeyini güzelce temizleyin. Düzenli olarak bu işlemi uygulamanız kesme tahtanızın bakterilerden arınmasını sağlarken aynı zamanda kesme tahtanızın ömrünün uzun olmasına yardımcı olacaktır.

Video: Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?