Görme bozukluğu olan ve gözlük kullanmak istemeyenlerin ikinci alternatifi lens takmaktır. Lens takmak kozmetik açısından güzel görünmeyi sağlar ve yüzünde gözlük taşıyamayanlar içinde oldukça pratik bir uygulamadır. Kullanırken rahat olan lens kullanımı takarken pek de rahat olmayabilir. Lens takmak dikkat gerektiren bir iştir. Kuralları nettir.
Bu kurallara uyulmadığı zamanlarda gözün enfekte olması ya da retina çizikleri oluşabilir. Bundan dolayı lensi mecbur kalmadıkça kullanmamak en iyisidir. Her lens kullanıcısının aynı zaman da bir de gözlüğü olmalıdır.
Adım 1: Elleri Uygun Şekilde Temizleme
Lens nasıl takılır diye merak edenlere lens takmanın belirli kuralları var demiştik ilk kural ellerin temizliğine dikkat etmekten geçer. Lens takarken parmak uçları direk gözün içine temas eder. Bu temastan dolayı ellerde var olan tüm mikroorganizmalar göze bulaşır ve enfekte eder.
Enfekte olan göze göz iyileşinceye kadar tekrar lens takılması mümkün olmadığından temizlik kurallarına çok dikkat edilmelidir. Lens takılmadan önce eller çok iyi bir şekilde yıkanmalı ve durulanmalıdır. Kurulama işlemi mümkünse daha önce hiç kullanılmamış bir havluya ya da kağıt havluya yapılmalıdır.
Adım 2: Aynayı Uygun Pozisyonda Tutma
Lens takarken aynanın uygun pozisyonda olması gerekir. Lens kullanıcısı aynayı nasıl kullanmaya başlarsa öyle devam eder. Genellikle ayna düz bir şekilde iken lens takılır. Bu şekilde lens takmakta zorlananlar aynayı masa üzerine yatırarak ve aşağıya doğru eğilerek de lens takabilirler. Önemli olan lensi yere düşürmemektir. Lens düştüğü zaman yırtılabilir, kaybolabilir ve en önemlisi kirleneceği için gözü enfekte edebilir.
Adım 3: Lensleri İyi Tanıma
Lens kullanıcısının lensi takmadan önce lenslerini iyi tanıması gerekir. Sağ göz ve sol göz lensini asla karıştırmamalıdır. Her iki lensin numarası aynı bile olsa odak noktaları farklı olacağından sağ gözü sola sol gözü sağa takamaz. Doktorun reçete ettiği şekilde lensi kullanmalıdır. Karıştırmamak içinde her lens kutusunun üzerine sağ ve sol diye yazmalıdır. Lens takmanın başlıca kurallarından bir tanesi lensini tanımaktır.
Adım 4: Lensin Ters ve Düz Kısmına Dikkat Etme
Nasıl ki bir kıyafette ters ve düz kısmı varsa lenslerde de ters ve düz kısım vardır. Lensler gözlerimizin kıyafetleridir. Giyinirken kıyafetlerine dikkat edenler lens takarken de lenslerinin ters olmamasına dikkat etmelidir.
- Ters takılan lens göze oturmaz ve düşer.
- Ters takılan göz netlik oluşturmaz ve etraf bulanık bir şekilde görülür.
- Ters takılan lenste çizilmeler oluşabilir.
Lens takarken genellikle her zaman düz vaziyette kalır. Bir lensi ters olarak bırakmak pek mümkün değildir. Kullanıcıların lensim ters mi diye endişe etmesine gerek yoktur.
Adım 5: Gözü Yeteri Kadar Açma
Lens takarken lense ve temizliğe dikkat etmek ilk kurallardandır. Takma aşamasında ise ilk dikkat edilecek şey göz kapaklarını iyi açmaktır. Göz kapakları sol elin başparmağı ve işaret parmağı ile açılır. Göz kapağının leşe değmemesi gerekir.
Göz kapağını el ile açmanın bir diğer sebebi göz kırma refleksinin engellenmesi gerektiğindendir. Lense her hangi bir temas edilmeden lensin göze takılması gerekir. Göz kapağı yeteri kadar açılmazsa lens göze oturmaz ve net bir görüntü oluşmaz. Aynı zamanda lens göze batma hissi verir. Bu durumda lensin hemen çıkarılıp yeniden takılması gerekir.
Adım 6: Lense ve Göze Çok Hassas Dokunuşlar Yapma
Lensler her zaman lens solüsyonunun içinde durmak zorundadır. Bir balık yaşamak için nasıl ki suya ihtiyaç duyuyorsa lenslerde kendine özgü solüsyonlarına ihtiyaç duyarlar. Lens takılacağı zaman lens solüsyonun içinden alınır. Yeteri kadar açılmış göz kapaklarının arasından göz bebeğinin üzerine çok hassas bir hareketle bırakılır. Göz bebeğine parmak ucu temas etmemelidir. Lensi yavaşça yaklaştırmak lensin oraya tutunmasını sağlayacaktır.
Adım 7: Taktıktan Sonra Bir Süre Bekleme
Lens göze hassas bir hareketle takıldıktan sonra birkaç saniye beklenmeli ve göz kapatılarak gözler sağa sola yukarı aşağı hareket ettirilmelidir. Bu hareketleri yapmanın sebebi lensin iyice göz bebeğine tutunması ve istenilen netliği sağlamasıdır. Bu hareket birkaç defa tekrarlandığında görme netleşir. Eğer hala netleşmediyse bu sefer lensi tekrar çıkarıp takmak gerekecektir. Çıkarıp ikinci kez takmadan önce lens tekrar lens solüsyonunun içine bırakılmalı gerekirse avuç içerisinde lens solüsyonu ile ovalanmalıdır.
İzleyin: Lens Nasıl Takılır Çıkartılır ve Temizlenir?