Türk mutfağı başta olmak üzere hemen hemen her kültürün olmazsa olmazı kuru soğandır. Kuru soğan ile hazırlanan yemekler diğer yemeklere göre daha çok lezzetli olurlar. Yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra aynı zamanda antioksidan deposudur kuru sağan. Yemeğe koyarsın lezzet olur, suyunu içersin şifa olur. Peki ya evlerimizden eksin etmediğimiz kuru soğanı saklarken dikkat etmemiz gereken durumlar olduğunu biliyor muydunuz? Gelin kuru soğan nasıl saklanmalı birlikte öğrenelim…
Kuru soğanı saklarken nelere dikkat edilmeli?
Soğan ana ya da ara yemek fark etmeksizin tüm yemeklerin ana ürünüdür. Birçok çeşidi olan soğanın çeşitlerine göre yemeklerde kullanımları farklılaşırken, antioksidan kaynağı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu denli şifa kaynağı kuru soğanın evde saklama şekline ne yazık ki kimse özen göstermez. Yanlış saklama, sonucunu çürümeye bırakırken bir dünya kuru soğan çöp olur. Genellikle en çok yapılan hatalardan bir tanesi, kullanılacak miktardan daha fazla alınan kuru soğanın tamamının birlikte tutulması ve bu birlikte tutulma sonucunda soğanların yumuşayarak, filizlenmesidir. Bir diğer yapılan en büyük hata ise, bir tam soğanın yemeğe fazla geleceği düşünülerek yarısının açık bir şekilde muhafaza edilmeye çalışılmasıdır. Yarısı kesilmiş olan kuru soğanın yüzeyinin kapatılmaması durumunda, kesilmiş bölümde mikroplar ve mikroorganizmaların direkt kuru soğana geçmektedir. O soğanı tükettiğinizde, virüslerin tamamını vücudunuza almış olursunuz. Kuru soğanı doğru şekilde muhafaza etmemeniz sonucunda, size faydadan ziyade zarar verecektir. Soğanı muhafaza ederken, patateslerle birlikte tutmak yapacağınız en büyük yanlışlardan bir tanesi olacaktır. Bu etkileşim soğanların erkenden bozulmasına sebep olacaktır. Aynı şekilde kuru soğanı buzdolabına koymak yanlış bir muhafaza şeklidir. Soğanları, evinizde serin ve kuru yerde saklamalı, nemden kaçırmalısınız.
Soyulmuş soğan nasıl muhafaza edilmelidir?
Soğan soyulduktan sonra bakteri oluşumunu engellemek için, üzeri sarılacak şekilde buzdolabına koyulmalıdır. Hava geçirmeyen bir kapta işinizi görecektir. Uzmanlara göre soyulmuş kuru soğan buzdolabında en fazla 10-14 gün ve – 4 derece saklanabilir.
Doğranmış soğan nasıl saklanmalı?
Pratik ev hanımları genellikle, aldıkları birçok sebzeyi doğrayıp buzdolabına koyarak yemek yaparken zaman kaybının önüne geçmeyi seveler. Fakat bu zaman kaybının sağlığımızı etkilememesi adına, doğranmış kuru soğanların saklama şekline dikkat edilmesi gerekir. Doğranmış kuru soğanları ağzı kapalı bir kapta muhafaza etmek doğru bir tercih olurken, buzdolabın kokması adına bir poşet içerisinde yerleştirmeniz daha doğru olacaktır.