Özellikle son günlerde soğuk havalar etkisini daha da arttırdı. Üşüyorum diyorsanız bu içerik tam da size göre. Kış aylarıyla birlikte hastalıklar da artış gösteriyor bu durumun temel nedeni ise düşük vücut ısısı nedeniyle bağışıklık sisteminin yavaşlaması. Herhangi bir sağlık problemimiz yoksa doğal yollarla vücut ısımızı arttırmamız mümkün. İşte doğalgaz etkili besinler..

İzleyin: Kış aylarında tüketilmesi gereken doğalgaz etkili besinler

Tarçın

Soğuk havalardan hemen etkileniyorsanız tarçını evinizden eksik etmemenizi öneriyoruz. İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde doğal antimikrobiyal ajan işlevi görür ve vücudu mikroplara karşı korur. Soğuk havaya çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir çay kaşığı toz tarçın, kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek oluyor, bu da vücudun ısınmasına yardım ediyor. Tarçını tüketmenizin tek yolu sadece bu değil. Kışın en çok tüketilen içeceklerden biri olan sahlep tarçınla ayrılmaz bir ikili sayılır. Dilerseniz çaylarınızı kabuk tarçınla demleyerek de tarçından istediğiniz şekilde faydalanabilirsiniz.

Havlıcan

Zencefilgillerden  bir bitki olan Havlıcan ismi nedeniyle çok fazla bilinmiyor. Bu bitki aynı zamanda Çin zencefili olarakta anılıyor. İsmi zencefil olsa da tadı zencefile pek benzemiyor. Bu bitkinin kökünün sap kısımları baharat olarak kullanılıyor. Vücut ısısını artıran bir bitki olan havlıcanın kök kısmı, çay şeklinde de demlenerek kullanılıyor. Bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı kadar ince kıyılmış havlıcan kökü ekleyip 10-15 dakika demleyebilirsiniz. Uyarmış olalım bu bitkiyi demi süzerek tüketmelisiniz. Ayrıca bitkinin acı tadını bastırmak isterseniz bal doğru bir tercih olacaktır.

Ihlamur

Kış aylarının vazgeçilmez bitkisi deyince akla ilk gelen ıhlamur oluyor. Ihlamur; tanen, müsilaj, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ içeriyor. Bu sayede, virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara iyi gelerek bağışıklığı güçlendiriyor. Ihlamur terlemeyi de teşvik ediyor. İçindeki müsilaj ise göğüs yumuşatıcı özellik veren bir madde. Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alıp üzerine 1 su bardağı kaynatılmış su ilave edin ve 10 dakika süreyle demlendirin. Bu karışımdan günde 3 kez birer bardak içebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Karaciğeri 'temizleyen besinler' nelerdir?

Zerdeçal

Zerdeçal

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın etken maddesi kurkumindir. Termojenik etkisiyle vücut ısısını arttırıyor. Üşümenizi azaltmak ve hastalıklardan korunmak için siz siz olun zerdeçalı kış aylarında evinizden eksik etmeyin.

Karabiber

Kış aylarında üşüyor, doğal yollarla sağlığınızı korumak istiyorsanız dolabınızdan karabiberi eksik etmeyin. Vücut ısısını artırma özelliği bulunan en temel baharat karabiberdir. Karabiber, içerdiği piperin maddesi ile sinir sistemini uyararak vücut ısısının yükselmesinde etkilidir. İçeriğindeki potasyum, manganez, demir, A ve C vitaminleri sayesinde antioksidan etkisi ile bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Karabiber aynı zamanda doğal antibiyotik özelliği de taşır.

Zencefil

Bu listenin olmazsa olmazı tabi ki zencefil. Zencefil vücut ısısını dengede tutar bu açıdan yine üşümenizi engelleyecek temel gıdalar arasında yerini alır. Kış aylarında taze zencefilin yemeklerde veya çay olarak da tüketilmesi tavsiye edilir.

Bal Kabağı

Bal kabağı çorbası kaseye koyma

Vücut ısınızı dengelemek kış aylarını sağlıkla atlatmak için yeterli değil. Uzmanlar kış aylarında bazı gıdaları bolca tüketmenizi öneriyor. Bu gıdaların başında çeşitli şekillerde tüketebileceğiniz bal kabağı da yer alıyor. Bal kabağı kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Ayrıca bal kabağı yüksek oranda lif, kalsiyum, A vitamini ve fosfor içerir. Bu besini ister tatlı krizlerinizin masum kaçamağı isterseniz de çorba olarak kışın rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Havuç

Havuçları Dilimleme

Yüksek miktarda A vitamini içeren havucu kışın bolca tüketmenizde fayda var. Havuç aynı zamanda B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içerir. Hücre yenilenmesini sağlar. Karaciğer ve göz sağlığı için çok önemli olan havuç, beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur, beyin sağlığını korur, unutkanlığı azaltır.