Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız en temel araç gereçlerden bir tanesi olan çatal, kaşık ve bıçakların renklerinde zamanla kararma gözlemleriz. Bu durum keyifle yenilen yemeklerin üzerine gölge düşüren bir unsur olurken, kararan çatal, kaşık ve bıçakların temizliğini sağlamak amacıyla uygulanması gereken ve oldukça pratik bir şekilde kişiyi çözüme kavuşturan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin düzenli olarak uygulanması ya da vakti geldiğinde uygulanması çatal, kaşık ve bıçakların çok daha hijyenik ve sağlıklı bir görünümde olmalarına yardımcı olacaktır. Bu durum itibarıyla mutfaklarınızda kullandığınız kararan çatal, kaşık ve bıçaklarınıza bu uygulamaları yapmayı deneyebilirsiniz…

Kararan çatal, kaşık, bıçağa son!

Çatal, kaşık ve bıçaklar mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız ve her gün belli bir posta yıkanan ürünlerin başında gelmektedir. Bu ürünlerin yapımında kullanılan malzemeler, paslanmaz çelik bileşenlerden yapılsa dahi zaman geçtikte mutfak ürünlerimizin üzerinde belli başlı kararmaların oluştuğunu gözlemleriz. Kullanım şekli ve kullanıldığı zaman dolayısıyla paslanan çatal, kaşık, bıçak ürünlerini herhangi bir yere gitmeden evde kendi yöntemlerinizle parlatmanız ve mutfak gereçlerinizin ilk günkü parlaklığına kavuşturmanız mümkün. Bu durum itibarıyla kararan çatal, kaşık ve bıçaklarınıza bu uygulamaları yaparak ilk günkü parlaklığına kavuşturun. İşte o yöntemler;

Sirkeli su

Zamanla çatal, kaşık ve bıçakların üzerinde oluşan kararmaları yok etmek ve bu mutfak gereçlerinizi eski parlaklığına kavuşturmak istiyorsanız o noktada yapmanız gereken ilk şey mutfak gereçlerinizi sirkeli suyla buluşturmak olacaktır. Kararmış çatal ve bıçakların renklerini düzenleme noktasında en faydalı yöntemler arasında beyaz sirke gelmektedir. Bu noktada sirkeli su hazırlamak için ilk olarak uygun bir kabın içerisine bir ölçek beyaz sirkeyi alın. Bir ölçek beyaz sirkenin ardından üzerine 8 ölçek su ilavesinde bulunun. Hazırladığınız bu sirkeli karışımın içerisine kararan tüm kaşık, çatal ve bıçaklarınızı bırakın. Sirkeli suyun içerisinde mutfak gereçlerinizi yaklaşık olarak 10 dakika kadar bekletin. Bu bekletmenin ardından suyun içerisinden çatal, kaşık ve bıçaklarınızı alın ve durulayın. Durulamanın ardından temiz bir bez yardımıyla kurutun ve farkı görün.

Karbonat sirke

Karbonat ve sirke yöntemi bilhassa çatal, kaşık ve bıçakların üzerinde inatçı gibi görünen lekelerin çıkarılmasında uygulanır. Bir kabın içerisine karbonat ve sirkeyi ilave edin. Bu ikiliyi güzelce karıştırın. Karıştırma işleminden sonra elde ettiğiniz karbonatlı sirkeyi bir fırça yardımıyla alın ve kelerin olduğu bölgelere sürün. Bu bölgeleri karışımla ovalayın akabinde temiz suyla durulayın. Bu yöntemden sonra tüm lekelerin temizlendiğini gözlemleyeceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Yağlı saçlar için kesin çözüm (Kaynak: izlehaber.com)

Bikarbonat soda

Kararan çatal, kaşık ve bıçaklarınızın kararma durumunun önüne geçmek için ivedilikle uygulamanız gereken yöntemlerin başında bikarbonat soda gelmelidir. Kararan mutfak gereçlerinizi ilk günkü parlaklığına kavuşturmak için uygun bir tepsi içerisine bir miktar ılık su alın. Ilık suyun ardından üzerine 1 çay kaşığı kadar bikarbonat soda ilavesinde bulunun. Su ve bikarbonat sodayı şöyle bir karıştırdıktan sonra kararan tüm çatal, kaşık ve çatallarınızı bu suyun içerisine alın. Suyun içerisine aldığınız mutfak gereçlerinizi yaklaşık olarak 15 dakika kadar bekletin. 15 dakikalık bekleme süresinin ardından mutfak gereçlerinizi suyun içerisinden çıkarın ve bol su yardımıyla güzelce durulayın. Durulama işleminden sonra temiz bir bez yardımıyla tüm mutfak gereçlerinizi kurulayın. Bu işlemi uyguladıktan sonra mutfak gereçlerinizin ilk günkü parlaklığına kavuştuğunu gözlemeleyeceksiniz.

Video: Böyle parlayan çatal kaşık bıçakları görmediniz! Temizlik fikirleri | çatal kaşık parlatma