Bilhassa göz sağlığı başta olmak üzere insan sağlığına pek çok faydası bulunan havuç, kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi adına pek çok vitamin ve minerali içerisinde bulundurmaktadır. İçeriğinde A,C,K vitaminlerinin bolca bulunduğu havuç folik asit, demir bileşenlerini de içerisinde bulundurarak kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürmeye yardımcı olmaktadır. Kötü kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olan havuç, kış sebzesi olması dolayısıyla şubat ve haziran aylarında bolca tüketilmesi gerekmektedir. Yazın organik havucun bulunması imkansızken kıştan havucu dolaba koyarak, yazın da doyasıya havuç yiyebilirsiniz. Peki havuç nasıl doğru şekilde muhafaza edilmelidir? İşte konuya dair tüm detaylar…
Havucun faydaları nelerdir?
- Havucun içeriğinde olan bileşenler, mideyi koruma altına alarak; mide ülserinin oluşmasına engel olmaktadır.
- Ağız ve diş sağlığı açısından önemli faydaları bulunan havuç, ağzı içerisinde bulunan bakterilerin ölmesine yardımcı olurken diş eti sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olan havuç, yeterli ve düzenli tüketildiğinde tansiyonun dengede kalmasına yardımcı olmaktadır.
- Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olurken aynı zamanda düzenli tüketiminin yapılması taktirde felç riskine karşı da koruma mekanizması gerçekleştirmektedir.
- Üst solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, solunum sorunlarının geçmesine yardımcı olurken bronşların açılmasını sağlar.
- Görme bozuklukları, baş dönmesi, düşük tansiyon gibi yaşanılan durumların geçmesine ve kişinin sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.
- Düzenli olarak tüketilen havuç, kişiyi akciğer kanserine karşı korur.
- Yaşlanma ile ileri gelen görme kaybının önüne geçerek, kişinin göz sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır.
Havuç buzdolabında nasıl saklanmalı?
Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden bir tanesi olan havucu, buzdolabında muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu durumların başında, buzdolabında muhafaza edilecek havucun kesinlikle yıkanmaması gerekir. Havucun buzdolabına yıkanarak koyulması, havucun kısa sürede kurumasına neden olmaktadır. Havucun içerisindeki vitamin ve mineralinin kaybolması da havucun ömrünün son bulması demektir. Havucu buzdolabına yerleştirirken yeşillik kısımlarını kesmeye özen gösterin. Ardından buzdolabı poşetine koyup, ağzını kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Havuçları herhangi bir bozma ya da çürüme olmadan takribi olarak 2 – 3 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Soyulmuş havucu muhafaza ederken nelere dikkat edilmelidir?
Havuçları soyduysanız ve o yemeği ya da salatayı yapmaktan vazgeçtiyseniz, düzenlediğiniz planınız iptal olduysa sakın üzülmeyin. Soyulmuş havuçları muhafaza etmenin de mutfakta bir yolu var. Soyulmuş havuçlarınızı cam kavanoza alın ve havuçların üzerini geçecek şekilde su doldurun. Su doldurma işlemini tamamladıktan sonra kavanozun kapağını güzelce kapatın ve kavanozun hava almasının önüne geçin. Ağzı kapalı olan havuçları buzdolabına yerleştirin. Akabinde suyun bulanıklaştığını gördüğünüz zamanlarda suyun değişimini sağlayın ve takribi olarak 1 aya kadar soyulmuş havuçlarınızı bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Havuç derin dondurucu da saklanırken nelere dikkat edilmeli?
Havucu yaz aylarında kullanmak üzere derin dondurucuya koymak istiyorsanız, diğer sebzelerde uygulanan şoklama metodunu uygulayabilirsiniz. Şoklama için, ilk olarak derin bir tencerede su kaynatın ve ardından bu tencerenin yanına da buzlu su hazırlayın. Hazırlama tamamlandıktan sonra havuçları kaynar suya atın ve kaynar suyun içerisinde 2 dakika kadar bekletin. Ardından bir mutfak gereci yardımıyla hızla kaynar suyun içerisinde havucu alın ve buzlu suyun içerisine koyun. Buzlu su içerisinde de 2 dakika kadar bekletin. Ardından buzlu su içerisinde de çıkardıktan sonra havuçları temiz bir havlunun üzerine yayın. Havlunun üzerine havuçları yerleştirdikten sonra havuçları kurulayın ve buzdolabı poşetinin içerisine yerleştirin. Buzdolabı poşetinin ağzını güzelce kapatıp, hava almasının önüne geçin. Bu noktada havuçları kullanacağınız miktara göre depolamanız önemlidir. Kullanacağınız kadar çıkarıp, diğer havuçlarınızın bozulmadan muhafaza etmiş olursunuz. Havuçları şoklama metoduyla 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Video: HAVUÇ BUZLUĞA SADECE BU YÖNTEM İLE KOYABİLİRSİNİZ ASLA BUZLUK KOKUSU OLMAYACAK