Geçmişten günümüze dek merak edilen ve en çok araştırılan, kolay ve sağlıklı zayıflama yöntemleri arasında ilk sırada yer alan sorulardan biri, hangi bitki çayı zayıflatır veya zayıflamamıza yardımcı olur?

“Yağ yakıcı bitkiler vardır. Örneğin; biberiye, yeşil çay vb. bitkiler yağ yakmanıza yardımcı olan, sağlıklı bitki çeşitlerinden yalnızca iki tanesidir.” – Hatice Ertan

İzleyin: Hangi bitki çayı zayıflatır? Hamilelikte hangi çaylar tüketilmeli?

Bitki çayında bağırsaklar önemlidir. İkinci beyin probiyotik olan bağırsaktır. Bu nedenle ilk olarak bağırsakların düzenli çalışması gerekiyor. Bağırsakları çalıştırmak için tüketilen bitkiler (sinameki, mate, funda, pisilyum, biberiye, kiraz sapı, barut ağacı kabuğu) kullanılarak bağırsağın düzenli çalışmasını sağlamalıyız.  Yani bağırsak metabolizmasını düzene sokulmalı. Daha sonra zayıflamak için diyet destek ürünü ve yağ yakıcı olarak belli başlı bitki çayları (avokado yaprağı, mısır püskülü, kiraz sapı, karanfil, karabiber, vb) kullanılır. Bunlar hepsi diyet destek ürünüdür. Bir çok yemek yiyip, güne gidip, poğaça börek yiyip, sonra baharatçıya geldim zayıflama çayı aldım olayı sonuç vermeyecektir.

“Zayıflama da en çok tercih edilen bitkiler, mısır püskülü, avokado yaprağı, kırkkilit otu, maça, maka, yaka otu, karnıyarık otu tozu, bunlar hepsi toz haline getirilip karıştırılıp kullanıldığı zaman çok güzel bir zayıflama tozu ortaya çıkar. Bilinçli müşterilerimiz bu bitkilerin tamamını alıp, toz bir karışım haline getirir ve diyet destek ürünü olarak kullanır.’’ – Yakup Burak Kökler

Bitki çayı nasıl demlenir?

Bir Bilene Sorduk ekibi olarak Hatice Ertan’a, bitki çayı nasıl demlenir, sorusunu sorduk. Öncelikle sıcak su kaynatılır ve bardağa konulur. Üzerine bitki konulur ve demlenmeye bırakılır. Yani önce bitki değil, önce su sonra bitki şeklinde yapılmalıdır. Bitkinin cinsine göre dinlenme süreleri 1 ile 10 dakika arasında değişkenlik gösterir. Sonrada süzülüp içilir.

Hamilelikte hangi çaylar tüketilmelidir?

En çok merak edilen sorulardan biri olan ‘’Hamilelikte hangi bitki çaylarının tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu’’ sorduk. Hatice Ertan “Hamilelikte çay konusun da bitkisel de olsa çok dikkat edilmelidir. Örneğin; ıhlamur çayı, papatya çayı tüketilebilir bunların dışındaki çayları tüketirken çok dikkat etmeleri gerekiyor.” diye açıkladı.

İLGİLİ MAKALE  Her gün 2 yumurta yemenin faydaları

Kabızlığa hangi bitkiler iyi gelir?

“Kabızlığın nedenine bağlı olarak o bitkiyi tayin etmek gerekiyor. Bizim mesleğimiz de doktorluk gibi ezbere bir takım bitkileri uygulamak zararlı olur. Kabızlıkta öncelikle bağırsak sağlığını kontrol ettirmek gerekiyor.  Bağırsak çalışmasında bozukluk olup olmadığına baktırmak gerekiyor.’ Sindirime yardımcı olan mikroplar var, onlar azalmış ise bağırsağın çalışmasında bozukluk bu nedene bağlı olarak görülebilir. Önce bağırsak kontrolünü yaptırmalı ve bir sorun var ise o tayin edip bitki uygulanmalıdır.’ -Hatice Ertan

Karaciğer yağlanmasına hangi bitkiler iyi gelir?

Karaciğer yağlanmasında kullanılmasını önerdiğimiz birkaç bitki çeşidi vardır. Bunlar; deve dikeni tohumu, hindiba ve enginar bitkilerini tüketmenin faydası olacaktır.

Yakup Burak Kökler’in verdiği tarife göre zerdeçal, deve dikeni, enginar, karahindiba bunların dördü karıştırılıp çay olarak tüketildiğinde karaciğer enzimlerine fayda sağlanır. Düzenli olarak kullanılması gereklidir. Ayrıca bol bol taze enginar yenmesi lazımdır. Enginar haşlanmalı daha sonra limon sıkılıp sıklıkla tüketilmelidir. Düzenli kullanımda karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önleme de faydalıdır.

Zerdeçal nasıl bir bitkidir ve faydaları nelerdir?

Zerdeçal anavatanı Hindistan olan bir bitki çeşididir. Türkiye’de kökü ve tozu kullanılır. Kökü çay da kullanılır, tozu ile macun yapılır, yemeklerde, yoğurtlarda ve meyve sularına da eklenip kullanılabilir. Karaciğer destekleyicidir, bağışıklık sistemine iyi gelir. Yani saçınızdan tutun, tırnağınıza kadar çörek otu gibi şifalı bir baharattır.

Zerdeçal

Zerdeçal

Bağışıklık sistemi için zerdaçallı tarif

Zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, çörek otu, karabiber zeytinyağı ile karıştırılıp sabah aç karnına içilebilir. Bağışıklık sistemi, halsizlik, direnç destekleyici bir tariftir.

Romatizmaya hangi bitki çayı iyi gelir?

Romatizma için; kırkkilit otu, avokado yaprağı, altın otu, papatya karıştırılıp düzenli olarak tüketildiğinde vücuttaki kireçlenmeyi çözüp atar. Bu bitkileri sıcak suya atıp, bekletilip içildikten sonra bu bitkiler atılmayıp lapa yapılıp, kireçli olan bölgeye bırakılırsa hem içerdem hem dışarıdan güzel bir etkisi olur.

Yakup Burak Kökler kimdir?

Gaziantepli baharat firmasının sahibi ve aynı zaman da işletme sorumlusudur. Kendi bünyelerine bağlı 3 farklı, organik, glutensiz, saf baharat yapan firmaları bulunur. Babadan oğula geçen mesleklerini kuşak kuşak sürdürüyorlar. Kendisi 8. kuşak ve şuan işletmelerin sorumluluklarını sürdürüyor.