Evlerde ve özellikle banyolarda oluşan kireçler ev temizliğini ve görünümünü etkileyen olumsuz bir durumdur. Evlerde duvarlarda daha çok banyolarda duş sonrası çıkamayan su buharına bağlı olarak gelişen kireçlenmeler ise temizlemesi zor ve yorucu bir süreçten geçen dolayısıyla da kimsenin yapmak istemediği temizlik türlerindendir fakat her sorun karşısında olduğu gibi farklı bir bakış açısı ve materyal kullanımı bu sorunun da üstesinden gelmenize yardım edebilir.

Duşakabin neden kireçlenir?

Duşakabinlerin uzun süre kullanılmasından sonra özellikle cam ve plastik yüzeylerinde su kalması sonrası kireçlenme ve buna bağlı olarak küf oluşumu gözlenir. Bu da duşakabinlerin normal bir temizlikten geçmesine rağmen kirli bir görünümde kalmasına neden olur. Duş alınırken camların açık olmasına rağmen duşakabin kapıları kapalı kaldığından içerideki su buharı tamamıyla dışarı çıkamaz ve cam, plastik bağlantı noktalarına yapışarak bu bölgeleri kireçlendirmeye başlar. Bu sorunun uzun ya da kısa vadede oluşumunu engellemek için yapılması gerekenler arasında duşakabin kapağında su buharını dışarı atmak için açıklık bırakmak gösterilebilir fakat tek başına bu yöntem yeterli olmayacaktır. Su buharına karışan sabun ve şampuan artıklarının da oluşumuna yol açtığı kireçlenmeler için kesin çözümler isteyenlerin ise doğal yollara ya da medikal ürünlere başvurması gerekmektedir.

Duşakabin temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler

  • Duşakabin temizliği sağlanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bu temizliğin düzenli olarak sağlanması gerektiğidir. Uzun aralıklar bırakılarak temizlenen banyolarda oluşan kireçler zamanla yerleşir ve temizlemesi çok daha zor bir hale gelir.
  • Temizlik ya da banyo sonrasında duşakabin camında kalan suyu çekpas ile kısa bir sürede çekebilir ve bu sayede kuru yüzey oluşturarak kireç oluşumunu önleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmak için ayıracağınız birkaç dakika ise sonrasında yapacağınız daha zorlayıcı temizlikleri engellemenize yardımcı olur.
  • Duşakabin temizliğinde en zorlayıcı noktaların oluşma nedeni tam olarak kurutulmaması yüzeylerin kalmasıdır. Bu yüzeylerin temizliğinden sonra kuru bir bez yardımı ile emin olmak adına bir kez daha kurulanması yardımcı olacaktır. Aynı zamanda banyo sonunda duşakabin kapaklarını açık bırakarak içerideki su buharını da dışarı atabilir ve kireçlenmeden koruyabilirsiniz.
  • Duşakabin gibi dar alanları temizlerken ağır kimyasal maddelerin kullanılması sağlık açısından oldukça risklidir. Kokuyu solumanız ya da temizlik esnasında bu maddenin cildinize değmesi ise ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca çamaşır suyu, tuz ruhu ve bunlara benzer ağır kimyasalların kullanılması banyo fayanslarını ve duşakabin yapılarını eriterek kalıcı hasar bırakabilir.
İLGİLİ MAKALE  Kıyafetleriniz dilediğiniz gibi temiz kokmuyorsa sorun çamaşır makinenizde olabilir!

Duşakabinde oluşan kireçlerin temizliği

Duşakabinlerinizde oluşan kireçleri temizlemek için kullanabileceğiniz alternatif ürünler her zaman mevcuttur. bu yöntemlere ise şu şekilde değinebiliriz:

Sirke ve karbonat

Duşakabin camları gibi lekelerin inatla yapıştıkları noktalarda en etkili kullanımı sağlayan ise karbonat ve sirkenin oluşturduğu mükemmel karışım. Saf sirke ve karbonatı bir kap içerisinde karıştırarak macun kıvamı almasını sağlayın. Bu noktada temizliğe ve kıvama göre sirke karbonat dengesini kurabilirsiniz. Sonrasında ise bu karışımı kireçlenen noktaya sürün ve 15 dakika kadar bekleyin. Yüzeye sürdüğünüz macun karışımını daha sonra bir sünger yardımı ile ovalayarak çıkarabilirsiniz.

Yağmur kaydırıcı sprey

Yağmur kaydırıcı dpreyler yüzeyde su yapışmasını engelleyerek yüzeyin susuz  kalmasını sağlamaktadırlar. Daha çok araba camları için kullanılan bu malzeme ile aynı zamanda duşakabinleri temizleyerek kireçlenmeleri sonsuza dek çözmek mümkün.

Limon ve tuz

Limon ve tuz da tıpkı sirke ve karbonat gibi bir araya geldiği zaman birçok sorunu çözmenize yardım eden karışımlardan. 1 limonun suyunu tamamen sıkar ve üzerine tuz ekleyerek karıştırırsanız, elde edeceğiniz karışımı duşakabinlerde kullanarak kireçleri kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

İzleyin: Banyo Temizliği | Duşakabin Temizliği | Kireçleri Hemen Yok Ediyor