Mutfakta yemek yapmayı seven insanların belki de en sevmediği noktalardan bir tanesi yemek sonrasına kalan bulaşıkların temizliğidir. Özellikle yemeklerin dibine tutması sonucunda tencere içerisini temizlemek oldukça uğraş gerektiren durumlar arasında yer alır. Dibi tutan tencerenin iç temizliğini sağlarken uygulanması gereken malzemeler, dibi tutan tencerenin çok daha kolay bir şekilde temizlenmesine yardımcı olurken kişinin ekstra bir efor sarf etmesine gerek durmamaktadır. Peki dibi tutan tencereyi temizlerken hangi ürünleri kullanmalı ve hangi işlemleri uygulamalıyız? İşte dibi tutan tencereyi temizlemenin kolay yöntemleri!

Dibi tutan tencere nasıl temizlenmeli?

Ocakta unutulan yemekler ya da yemeği ısıtırken yapılan hatalar, yemeğin tencerenin dibinde tutmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumların yaşanılmasının ardından pek çok insan tencere içerisini temizlemek için tellere başvuruyor. Tencere dibinin tutmasının ardından tencere içerisini temizlemek için tellere başvuran pek çok kişi temizliği sağlarken tencerenin çizilmesini düşünmüyor. Tencere içerisinde çizilmelerin meydana gelmesi, tencerenin uzun ömürlü olmasına da engel oluyor. Esasında tel gibi bir temizlik malzemesiyle uğraşmak yerine, dibi tutan tencereyi şu formülasyonlarla temizlemeyi ve tüm kirlerinden arındırmayı deneyebilirsiniz.

Dibi tutan tencerenizi karbonatla temizleyin

Yıllardır birçok insanın temizlikten, yemeğe, cilt bakımından, saç bakımına kadar hemen hemen her konuda imdadına yetişen karbonat dibi tutan tencerelerin temizlenmesine de yardımcı oluyor. Tencerenizin içerisinde yemek tuttuysa ve bu durumu kolay bir şekilde temizlemek istiyorsanız o noktada yapmanız gereken en büyük hilelerden bir tanesi oyuna karbonatı davet etmeniz olacaktır. Tencerenin büyüklüğüne göre 1 – 2 çay bardağı karbonatı dibi tutmuş tencerenizin içerisine dökün ardından karbonatın üzerine 3 – 4 su bardağı su ilave edin. KArbonat ve suyu dibi tutan tencerenin içerisine ekledikten sonra tencereyi ocağa alın ve kaynatmaya başlayın. Tencerenin içerisinde yer alan karbonatlı su kaynamaya başlayınca, tencerenin dibindeki lekeler yumuşayacak ve lekeler kolaylıkla tüm yüzeylerden çıkacaktır.

İnatçı lekeleri sirkeyle temizleyin

Dibi tutan tencerenizin içerisini temizlerken karbonat kullandıysanız fakat bu yöntem dibi tutan tencerenizin çıkmasına yardımcı olmadıysa o noktada sirkenin gücünden yararlanabilirsiniz. Dibi tutan tencerenizin içerisine bir miktar sirke koyun. Dibi tutan tencerenizin içerisine koyduğunuz sirke kadar içerisine su ilave edin. Suyu da tencere içerisine ilave ettikten sonra içerisine bir miktar karbonat ilave edin. Karbonatı ilave ettikten sonra yaklaşık 15 – 20 dakika kadar kaynatmaya başlayın. 15 – 20 dakikanın sonunda dibi tutan tencerenizi bir miktar ovalama yöntemiyle temizleyin. Temizleme sürecine girdikten sonra dibi tutan tencerenizin içerisindeki yemek kalıntıların bu formül sayesinde çıktığını gözlemleyeceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Gözlük camı nasıl temizlenir? Doğru şekilde gözlük camı temizlemenin püf noktaları

Dibi tutan tencerenizi limon ve tuz ikilisiyle temizleyin

İnatçı lekeler denildiğinde adeta büyük bir savaş başlatan limon ve tuz ikilisi asidik özellikleriyle dibi tutan tencerenizin derinlemesine temiz olmasını sağlamaktadır. Bu işlemi uygularken ekstra bir kaynatma işleminize de gerek duyulmamaktadır. Tek yapmanız gereken şey, 1 yemek kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı limon suyunu tencere alın ve ardından bu ikiliyi güzelce karıştırmaya başlayın. Karışımı tencerenin dibinde hazırladıktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar tencere içerisinde bekletin. Beklemenin ardından bir sünger yardımıyla tencerenizi ovalayarak yıkayın ve dibi tutmuş tencerenizi eski formuna limon ve tuz kürü sayesinde dönüştürün.

Video: Dibi Tutmuş Tencere Nasıl Temizlenir? | Dibi Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?