Çay içmek kültürümde büyük yer kaplayan aktiviteler arasında yer alıyor. Toplum olarak çaya ve doğru çay demlemeye verdiğimiz değer gereği de çayın tatsız bir şekilde ya da bilinmeden demlenmesi hem keyfimizi kaçırıyor hem de sohbetlerin birleştirici unsuru olan çayın bu gücünden faydalanmamızı zorlaştırıyor. Çayın doğru bir şekilde demlenmesi için bilmeniz gereken püf noktaları öğrendiğinizde ise, hayatınızda içtiğiniz en keyifli ve güzel çayı içeceğinize emin olabilirsiniz.

Doğru çay demleme yöntemleri

Çayı demlemek, adeta bir sanattır. Her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de, bazı belirgin hataların tekrarlanması çaydan alınan keyfin yok olmasına ve çay yerine adeta zehir gibi bir içecek içmeye neden olabilir. Bu sorun ile karşılaşmamak adına ise doğru çay demleme yöntemlerinin bilinmesi ve çayın bu püf noktalara dikkat edilerek demlenmesi gerekiyor. İşte çaydan aldığınız keyfi arttıracak, her zaman berrak ve leziz bir çay içmenize olanak sağlayacak doğru çay demleme yöntemleri:

Çayı porselen demlikte demleyin

Çaydan alacağınız keyfi arttırmak için demleyeceğiniz çayı porselen demlikte demlemeye özen gösterin. Metal demliklerin kendilerine has tatları kaynar su ile birleşir ve bu tat çaya da etki eder. Bunun yerine kullanılan porselen demlikler ise hem çayın saf tadını korur hem de ısısının daha uzun süre içinde kalmasını sağlar. Demliklerin porselen olması ayrıca insan sağlığı için de daha sağlıklıdır. Kaynayan suya metalin karışması ilerleyen dönemlerde sorunlara neden olabilir.

Çayı kaynatmayın, demleyin

Çoğu insan tarafından yapılan bir başka hata ise çayın kaynatılmasıdır. Çayı kaynattığınız zaman acı bir tat elde edersiniz. Bunun yerine dinlenmiş ve kaynar sıcaklıktan bir tık daha düşük derecede sıcak su ile çayı demlemek her zaman daha tatlı bir çay içmenize yardımcı olacaktır. Bu konuda en yaygın yanlış, kaynar suyun demliğe eklenmesinin ardından demliğin ateşin üzerinde bekletilmesidir. Bu da çayın yanmasına neden olarak alacağınız tadın acılaşmasına yol açar. Bunun yerine demliği boş bir şekilde çaydanlığın üzerinde tutun. Suyu kaynadıktan sonra ise altını kısın ve bir süre bekleyin. Kısık ateşte dinlenen suyu kaynama noktasından bir tık aşağıda bir sıcaklığa ulaşınca demliğe çayınızı dökün ve suyu yavaşça havaya temas etmesine izin vererek dökün.

İLGİLİ MAKALE  Çay demleyeceğim diye çayı mundar etmeyin. İşte tavşan kanı 'çay demlemenin' püf noktaları (Kaynak: izlehaber.com)

Çayı su kaynadıktan sonra demliğe ekleyin

Çaydanlıkta suyunuz ısınırken, demliğiniz de boş bir şekilde beklemeli ve buhar ile ısınmalı. Bu noktada yapılan asıl büyük hata, çay suyu ile birlikte demliğe de çayın konulması. Bu şekilde bir demleme sonrasında ise demlikteki sıcaklık nedeni ile çay yaprakları yanar. Bunun yerine demlik boş bir şekilde ısınırken, çayınızı elekten geçirebilir ve bu şekilde tozunu atabilirsiniz. Ardından çay suyu kaynayıp bir süre dinlendikten sonra sıcak demliğe çayınızı eker ve yavaş yavaş sıcak su ile buluşturursanız çayınız hem berrak hem de leziz olacaktır.

Çayı bir süre dinlendirmeden içmeyin

Çayınız hazır olduğunda hemen bir bardak doldurup içmek yerine bir süre çok kısık ateşte dinlenmesine izin verin. Bu sayede çay yaprakları iyice dibe çökecek ve tüm aromasını suyuna bırakacak. Bu da çay tadını daha yoğun almanızı sağlayacak. Aksi takdirde henüz olmamış bir çay içersiniz ve bu durumdan kimse keyif almaz. En keyifli çay tüketimi için çayınızın ok kısık ateşte yaklaşık 5-6 dakika kadar beklemesine izin vermeniz daha sağlıklı olacaktır.