Gelişen teknolojiyle birlikte artık evinde bulaşık makinesi olan kişilerin sayısı bir hayli arttı. En temel ihtiyaçlar arasında görülen bulaşık makinesi bakıldığında hem su hem de zaman tasarrufu bakımından oldukça etkili. Her yemek sonrasında küçük bir durulama ya da akıtma sonrasında tabak ve çatalların yeri bulaşık makinesine doğru evrilirken, bulaşık makinelerinin ortalama ne kadar enerji harcadığı da merak edilen konular arasında yerinde alıyor. Ortalama olarak A sınıfı bir bulaşık makinesini düşündüğümüzde tek bir çalışmada 900Watt yani 0,90 Watt enerji harcamaktadır. Enerji olarak bakıldığında oldukça cüzi miktarda enerji harcaması yapan bulaşık makinesinin çok daha tasarruflu kullanma imkanının olduğunu biliyor muydunuz? İşte bulaşık makinesini çok daha cüzi miktarda kullanma yöntemleri…

Bulaşık makinesini tasarruflu kullanmanın yöntemleri nelerdir?

Bulaşıkları elde yıkama yaptığımızda büyük bir su kaybına ve su israfına yol açıldığı hemen hemen herkesin bilgisi dahilinde olan konular arasında yer almakta. Elde yıkanılan bulaşıklar hem su israfının olmasına neden olurken hem de bulaşıkların temiz olup olmaması noktasında insanın içerisinde büyük bir kuşkuya neden olmaktadır. Oysaki bulaşıkları, bulaşık makinesinde yıkamak hem onlarca bulaşın tek seferde ve belli miktardaki su litresinde yıkanmasını sağlarken aynı zamanda enerjinin de çok daha az gitmesini sağlamaktadır. Esasında bunlar bulaşık makinesinde bulaşık yıkamanın bilinen tasarruflarıdır. Bir de bu konunun bilinmeyen yönleri bulunmaktadır. Bulaşık makinesini bu yöntemlerle çok daha tasarruflu kullanabilirsiniz;

Kapasitesinden fazla yüklenmeye çalışmayın

Belki de Türk insanının yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi, bulaşık makinesini tabiri caize ağzına kadar doldurmaktır. Mevcut olan kapasitesinin haricinde çok daha fazla bulaşık yüklemesinin yapılması, bulaşıkların temizlenmesinin önüne geçerken bulaşık makinenizin de ömrünün kısalmasına neden oluyor. Bulaşık makinesinin kapasitesinin altında olan bulaşıklarla makineyi çalıştırmak da su ve enerji israfının olmasına neden oluyor. Dolayısıyla makinenizin çalışma kapasitesi göz önünde bulundurularak, doğru bir dizim tekniğiyle bulaşıklarınızı, dizmeli ve çok da beklemeden bulaşıklarınızın yıkanmasını sağlamalısınız.

Bulaşıkları kirlerinden arındırın

Yemek sonrasında bulaşıklarınızı direkt olarak makineye dizmek yerine, tabaklarda kalan artıkları sıyırmak ve parçacıklarından ayırarak bulaşık makinesine dizmek, makinenin ömrünü büyük ölçüde uzatmaktadır. Bu işlem, makine kanallarının tıkanmasına engel olarak makinenin iç hattının da kirlenmesinin önüne geçer. Fakat burada da yapılan yanlışlardan bir tanesi, yemek sonrasındaki kirli bulaşıkları yıkayıp o şekilde bulaşık makinesine konulmasıdır. Bu işlem çok daha fazla su harcamasının yapılmasına neden olurken, zaman kaybına da neden olmaktadır. Kirli bulaşıkları küçük bir mutfak kağıdı ile kirlerinden sıyırıp ardından bulaşık makinesine dizmek yeterli bir çözüm olacaktır. Bu işlem kirli bulaşıkların daha iyi temizlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda makinenin ömrünün çok daha uzun olmasını sağlamaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Mutfakların olmazsa olmazı aspiratör nasıl temizlenir? (Kaynak: soru.com.tr)

Doğru programı seçmek önemlidir

Bulaşık makinenize, bulaşıkların kirliliğine göre program seçmek ve bu program doğrultusunda bulaşıklarınızı yıkamanız önemlidir. Günümüzde pek çok bulaşık makinesinde bulunan özelliklerden bir tanesi olan kirlere ve yoğunluğa göre düzenlenen yıkama programları, bulaşık da tasarruf yapılabilmesi için planlanmıştır. Bu geliştirilen teknolojiyi kullanmak da boynumuzun borcu olması gerekir. Bulaşıklarınızın kirlilik durumuna bakarak aynı zamanda bulaşıkların azlığına ya da çokluğu göz önünde bulundurularak doğru programı seçmek bulaşık yıkarken edinilen tasarrufların en büyüğüdür.

Bulaşıkları makinenize doğru yerleştirin

Bulaşıkların daha iyi ve tüm kirlerinden doğru bir şekilde arınmasının formülü, bulaşıkları makineye doğru dizmekten geçer. Bulaşık makinesi içerisinde ayrılan bulaşık dizaynlarını bu bağlamda bilerek dizmek önemlidir. Bulaşık makinesinin içerisinde bulunan raflara dizilen bulaşıkların tamamına suyun nüfuz ettiğinden emin olunması gerekir. Aksi taktirde makineye atılan kirli bulaşık temizlenmeyecek ve bulaşıkların tekrar yıkanma işlemine girmesine neden olacak. Bu işlemin olmaması için, bulaşıklarınızı makinenize doğru dizmeye özen göstermeniz gerekmektedir.