Yaşam standardını kolaylaştırmaya yarayan en mucizevi buluşlardan bir tanesi olan bulaşık makinesi, kısa süre içerisinde birçok bulaşığı tek seferde yıkayan ve yıkama esnasında pek çok konuda tasarruf edilmesine yardımcı olan ev için en gerekli küçük ev aletlerinden bir tanesidir. Bulaşıkların temiz ve sağlıklı olmasına yardımcı olan bulaşık makinesinin bulaşıkları uzun ömürlü güzel yıkayabilmesi için de ayrıca temizliğe ihtiyaç duymaktadır. Bu temizliğin bulaşık makinesi için yapmak, bulaşıkların çok daha temiz yıkanmasını sağlarken bulaşık makinesinin uzun ömürlü olmasına yardımcı olmaktadır. Bulaşık makinesinin görünmeyen parçalarında bulunan kir ve kireç problemini ortadan kaldırmak amacıyla evinizde bu doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz…

Bulaşık makinesinin temizliği nasıl yapılmalı?

Bulaşık makinesinin iç temizliğini düzenli olarak yerine getirmek makinenin uzun ömürlü ve bulaşıkların temiz yıkanması için oldukça önemlidir. Bulaşık makinenizin içerisinde yer alan kireç ve kirlerin temizliğini sağlamak amacıyla ilk olarak makine içerisindeki bulaşıkları çıkarın ve makinenin boş olmasını sağlayın. Bulaşıkları çıkardıktan sonra makine içerisindeki çıkan parçaları da çıkarın ve güzelce yıkayın. Bu bölümlerde herhangi bir kir ya da kirecin olmadığı görülse de, gözle görülmeyen kireçlerin temizliğinin sağlanması gerekir. Akabinde bulaşık makinesinin gözle görülmeyen bölmelerinde yer alan kireç problemini ortadan kaldırmak ve makinenin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla şu doğal yöntemi uygulayabilirsiniz;

Malzemeler;

  • 1 çay bardağı sirke
  • Çeyrek çay bardağı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Yapılışı;

Bulaşık makinesinin içerisinde yer alan kireç problemini ortadan kaldırmak amacıyla, bulaşık makinenizin alt rafını çıkarın ve bulaşık makinesinin tabanına kabartma tozu, karbonat ve limon tuzunu güzelce dökün. Bu üç malzemeyi bulaşık makinesinin alt bölmesine döktükten sonra üzerine 1 çay bardağı sirkeyi gezdirin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra malzemelerin yavaş yavaş tepkimeye girerek hava kabarcıkları oluşturduğunu gözlemleyeceksiniz. Akabinde bulaşık makinenizin kapağını kapatın ve bulaşık makinenizi en yüksek sıcaklıkla ve en uzun programda çalıştırın. Bulaşık makinesinin programı bittikten sonra bulaşık makinesinin hem gözle görülür bölmelerinin hem de gözünüzün görmediği bölmelerinin temizlendiğini göreceksiniz. Bu yöntemi düzenli aralıklara bulaşık makinenize uygulamanız bulaşık makinesinin çok daha temiz yıkamasını sağlarken makine içerisindeki kireç ve yemek kalıntılarının derinlemesine temizlenmesine yardımcı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Bulaşık makinesi tabletinin farklı kullanım alanları şaşırtacak (Kaynak: soru.com.tr)

Bulaşık makinesindeki kireci temizlemek amacıyla bu yöntemleri de uygulayabilirsiniz;

Bulaşık makinenizin çok daha temiz yıkamasını sağlamak istiyorsanız ve makinenizin ömrünün uzun olmasını arzu ediyorsanız o noktada bulaşık makinenizin iç temizliğini düzenli olarak yerine getirmeniz gerekmektedir. Düzenli bulaşık makinesinin temizliği için yukarıda yer alan yöntemi uygulayabileceğiniz gibi ayrıca başka yöntemlere de başvurabilirsiniz. Bulaşık makinenizin içerisinde yer alan parçaların tamamını çıkarın ve makine parçalarını güzelce silin. Akabinde makinenizin alt bölmesini çıkarın ve alt katına bir miktar karbonat serpin. Karbonat ilavesinin ardından makinenin üst rafında dik duracak şekilde içerisi beyaz sirke dolu bardağı yerleştirin. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra bulaşık makinenizin kapağını kapatın. Akabinde bulaşık makinenizi en uzun programda ve yüksek derecede çalıştırın. Programın bitmesinin ardından makine içerisindeki gözle görülmeyen tüm kireçlerin temizlendiğini görürken, gözle görülen kirlerin de makine içerisinden temizlendiğini göreceksiniz. Makinenizin ömrünün uzun olmasını diliyorsanız ve bulaşık makinenizin bulaşıkları çok daha güzel bir şekilde yıkamasını istiyorsanız düzenli olarak bulaşık makinesi temizliğini yapmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Video: BULAŞIK MAKİNESİNDEN KİRLER KİREÇLER NASIL KÜTÜR KÜTÜR SÖKÜLÜR