Vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzelerin daha uzun vadeli saklayabilmeleri için farklı saklama teknikleri bulunmaktadır. Uzun ömürlü olabilmeleri ve meyve, sebzelerin sağlıklı bir şekilde korumasını sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Antioksidan açısından zengin, brokoli kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden bir tanesidir. Peki ya brokoli nasıl saklanır ve brokoliyi uzun vadeli müdafaa edebilmek için hangi püf noktalara dikkat edilmelidir? İşte konuyla alakalı tüm detaylar…

Brokoli nasıl saklanır?

Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden bir tanesi olan; yemeklerde, salatalarda kullanılan brokoli diğer sebze ve meyvelerden biraz daha farklı saklanmaktadır. Günlük tüketmenin yanı sıra yazın da kullanılmak istenildiğinde derin dondurucuya ya da buzluğa giren brokoli saklanırken bazı dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Brokoliyi saklamak için şu adımları deneyebilirsiniz…

  • İlk olarak brokolinizi alın ve güzelce yıkayın. Ardın brokolileri küçük küçük parçalara ayırın. Bu işlemden sonra da, brokolinizi içi su dolu bir kabın içerisinde bekleterek mikroplarından arınmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi daha sağlıklı hale getirebilmek için, suyun içerisine tuz. sirke ya da karbonat ekleyebilirsiniz. Bu bileşenlerin içinde olduğu su içerisinde brokolilerinizi beklettikten sonra temizleme işlemini güzelce tamamlamış olursunuz.

  • Tüm kir ve tozlarından arındığından emin olduktan sonra, buzdolabına koymadan önce brokoliyi bir işleme tabi tutmanız gerekmektedir. Buzdolabına brokoliyi koymadan evvel şoklama işlemi yapmanız gerekir. Şoklama işlemi sayesinde brokoliler, vitamin ve mineralini kaybetmeden uzun süreli olarak tazeliğini korumuş oluyor. Aynı zamanda, şoklama işlemi sayesinde, buzdolabının içerisinde bulunan herhangi bir kokuyu da içerisine almıyor. Şoklama işlemi için ilk olarak derin bir tencere içerisinde su ısıtın ve kaynamasını sağlayın. Tencerenin hemen yanına da bir kap dolusu içi buzlu su dolu ikinci materyalinizi hazırlayın. Brokolileri ilk olarak kaynar suyun içerisine atın ve kaynar suyun içerisinde 2 dakika kadar bekletin. 2 dakika sonrasında brokolileri kaynar su içerisinden çıkarıp direkt olarak buzlu su içerisine gönderin. Buzlu su içerisinde de brokolilerinizi 2-3 dakika bekletip sıcağının çıkmasını sağladıktan sonra, brokolileri de buradan çıkarın.
  • Derin dondurucuya koymadan önce brokolilerinizi, şoklama işleminden sonra iyice kuruduğundan emin olun. Aksi durumun olması, brokolilerin yüzeyinde kalan suların buzluk içerisinde brokoliyi kısa sürede bozulmasına neden olmaktadır. Şoklu sudan çıkardıktan sonra, havlu kağıt üzerine koyun ve brokoli üzerindeki tüm suların arındığından emin olun.
  • Şokladığınız ve kuruduğundan tamamen emin olduğunuz brokolileri, buzdolabı poşetine ya da kilitli bir poşete koyarak muhafaza edebilirsiniz. Poşetlere bölüştürürken, tek kullanımlık koymaya özen gösterin. Buzdolabından çıkardıktan sonra tekrar kullanmamaya gayret edin. Buzu çözülmüş brokoliyi tekrar buzdolabına koymanız, brokolinin çürümesine neden olmaktadır. Bu işlemin gerçekleşmemesi için, brokolilerinizi tek seferlik poşetlerde, tek kullanımlık şekilde muhafaza edin. Bu saklama yöntemiyle brokolinizi, 12 ay boyunca güvenle saklayabilirsiniz.
İLGİLİ MAKALE  Bu besinler kalp sağlığınızı koruma altına alıyor! Kalp hastalıklarına karşı kendinizi koruyun

Brokoli seçerken nelere dikkat edilmeli?

  • Mevsiminde tüketmeye yönelik olan brokolileri seçerken, dikkat etmeniz gereken bazı durumlar mevcuttur.
  • Brokoliyi seçerken en tazesini almaya özen göstermeniz gerekir.
  • Aldığınız brokolinin yeşil renkte olmasına dikkat etmeli, bilhassa yeşil renge sahip olanı almanız gerekmektedir.
  • Brokoli üzerinde bulunan top kısımlarda, sararma ya da kararma gibi durumlar gözlemliyorsanız o brokoliyi almayın.
  • Brokolinin üzerinde bulunan topların boyutu hemen hemen aynı boyutta olması gerekmektedir. Çok büyük ya da çok küçük olan brokolileri tercih etmeyin.