Evlerin rutubetlenmesi herkes için özellikle işlerini evlerinden halleden ve gününü ev içerisinde geçirenler için kabus gibidir. Özellikle banyo tavanlarında ve duvarlarında görülen küf ve rutubetler ise temizlik açısından eziyet gibidirler. Hem evinizin temiz görüntüsüne zarar verir hem de sağlığınıza. Banyo küflerinden kurtulmak için her sene tavanını tekrar boyayanlar, saatlerce temizlik yapanlar ve birçok pahalı, zor işlemler uygulayanlar için ise bu küflerden kurtulmak adına uygulanabilecek bazı yöntemler her zaman var.
Banyoda neden küf oluşur?
Banyoda oluşan küflerin meydana gelmesinin en yaygın ve kesin olarak gösterilen nedeni, banyo içerisinde kalan su buharlarının duvarlar tarafından emilmesidir. Yeteri kadar havalandırılmayan banyolarda içeride kalan su buharı özellikle ahşap mobilyalar ve su geçiren tipten duvar boyaları tarafından emilir ve olduğu yeri nemlendirerek küf oluşumuna sebep olur. Bazı durumlarda banyolardaki havalandırma camlarının yetersiz kalması ya da bulunmaması nedeniyle banyo esnasında ortaya çıkan yoğun su buharının dışarıya çıkması daha da zorlaşır. Banyoda kullanılan eşyaların cam ya da seramik değil, ahşap ve plastik gibi maddelerden seçilmesi de küflenmeye davetiye çıkaran durumlardır. Öte yandan üst katlardan oluşan su akıntıları da tavanda rutubet ve küf oluşumuna neden olabilir. Duvar arasından geçerek alt kata inen ve tavan boyası le duvar arasına sıkışan su zaman içerisinde rutubete, ardından da küflenmeye yol açar. Küflenmeye karşı bazı pratik fikirleri uygulayarak küflerden kurtulmak ise aslında kolay. Banyonuzdaki mobilyaların sürekli olarak silinmesi ve yeterli havalandırma sağlanmasına rağmen küf oluşumunu engelleyemiyorsanız, işte banyo küflerinden kurtulmanız için bazı püf noktalar:
Banyo küflerinden kurtulma yöntemleri
Sirke boraks karışımı
2 yemek kaşığı boraks ve çeyrek su bardağı kadar sirke ile hazırlayabileceğiniz bu karışımı bir temizlik malzemesi olarak kullanabilir ve banyo küflerini zorlanmadan temizleyebilirsiniz. Öncelikle boraks ve sirkeyi bir sprey şişesine aktararak üzerine sıcak su ekleyin. Hazırladığınız karışımın keskin bir kokusu ve dokusu olduğundan eldiven ve maske kullanarak hem ciğerlerinizi hem cildinizi korumanız gerek. Sprey şişesinde bulunan karışımınızı küflerin olduğu noktalara doğru püskürtün ve bir süngerin kalın tarafı ile bu bölgeyi silin. Ardından sildiğiniz yeri su ile temizleyin ve tekrar karışımı püskürtün. Banyonuzu havalandırın ve sildiğiniz yerin kurumasını bekleyin.
Çay ağacı yağı
Bu yöntemde ihtiyacınız olacaklar ise 2 yemek kaşığı çay ağacı yağı ve 2 su bardağı su. Tıpkı bir önceki yöntemdeki gibi sprey şişesi ve sünger yardımı ile karışımı püskürterek temizleyin. Yalnızca birkaç dakika sürecek olan bu işlem sonunda küflerin azalarak kaybolmaya başladığını göreceksiniz.
Hidrojen peroksit
Hidrojen peroksit ile temizlik diğer yöntemler kadar hızlı ve kuvvetli bir etki sağlamasa da, küçük lekeleri ve yeni oluşmaya başlamış küfleri gidermek adına anti bakteriyel özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Hidrojen peroksit bileşenini küflü noktaya püskürtün ve 15 dakika kadar bekleyin. Ardından bir fırça yardımı ile küflü noktayı temizleyin. Bu işlemi küflerden kurtulana kadar devamlı uygulayabilirsiniz.
İzleyin: Banyo Fayanslarından Küf Lekesi Nasıl Temizlenir?
Karbonatlı su karışımı
Sağlıklı başka bir alternatif olarak kullanabileceğiniz bu karışımı hazırlamak diğer karışımlardan biraz daha farklı. Suya karbonat ekleyin ve karıştırın. Macun kıvamına gelecek şekilde ekleme yapabilirsiniz. Karışımınız macun kıvamına geldiğinde ise küflü noktaların üzerine sürerek bekleyin. Yaklaşık 15-20 dakikalık bir beklemenin ardından bulaşık teli yardımıyla ovalayarak çıkarın. Su ile yıkadıktan sonra iyice kurulayın.
Küflenme nasıl önlenir?
Banyoda oluşan küflenmeleri önlemek için banyoda bulunan mobilyaların sürekli halde silinmesi ve neminin alınması gerekir. Aynı zamanda su akan bölgeleri derz ile kapatarak suların duvar aralarına kaçmasını engelleyebilirsiniz. Banyoda oluşan küflenmeyi engellemenin bir başka yolu ise paspas ve havluların sürekli yıkanarak yenilenmesi önerilir. Banyonuzda yeterli havalandırma bulunmuyorsa, havalandırma motoru ile havalandırma işlemi sağlanarak oluşacak nem azaltılabilir.