Balgamdan kurtulmanın yollarını öğrenmeden önce “balgam nedir?” ve “neden oluşur?” Sorularının cevabını bilmek gerekiyor.

Balgam Nedir?

Solunum sisteminde bulunan (Alt solunum yolları ve akciğer) mukus salgısı, bulunduğu yeri koruma ve kayganlaştırma özelliğine sahiptir. Bu mukusa balgam adı verilir. Balgam, soluk alma ile vücuda alınan ve vücut tarafından istenmeyen veya tehlikeli görülen bakteri ve virüslerin tutulmasını sağlar yani bir nevi filtre görevi görür.

Ayrıca balgam bulunduğu ortamın nemli kalmasını sağlar. Balgamın kendi rengi açık ve berrak olarak nitelendirilebilir. Genellikle dışarı atılan balgam, akciğerlerde bulunan balgamdır.

Yukarıdaki bahsedilenlerden de anlaşılacağı üzere balgam, kötü bir şey değildir. Fakat bazı durumlarda üretilen balgam miktarı çokça artabilir ve bu durumda solunum yollarının daralmasına veya tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca yukarıda da bahsedildiği gibi balgamın rengi açık ve berrak olmalıdır. Bunun dışında kalan balgamlar, birer hastalık belirtisi olma potansiyeli taşımaktadır. Bu tarz bir durumda kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Balgam Söktürücü

Balgam Neden Olur?

Akciğerler balgamı bir savunma askeri olarak kullanırlar. İstenmeyen bir durum olduğunda balgam miktarı çokça artabilir. Aynı zamanda akciğerler hasar aldıklarında da balgam miktarını artırırlar.

Herhangi bir sorun olmamasına rağmen balgamın sık görüldüğü bir durum vardır. Bu durum; yeni doğan bebeklerde görülür. Yeni doğanın solunum organları yeterince gelişmiş olmadığı için mikrop, toz vb. istenmeyenlere çokça maruz kalır. Bu da üretilen balgam miktarını artırır.

Hangi Hastalıklarda Balgam Artar?

Bazı hastalıklar üretilen balgamı uyarır ve çok miktarlarda üretilmesini sağlar.

Bu hastalıklar şöyledir;

  • Bronşit
  • Bronşiolit
  • Zatürre
  • Akciğer kanseri
  • Akciğer apsesi
  • KOAH
  • Kistik fibrozis
  • Pulmoner emboli
  • Pnömokonyaz
  • Astım
  • Akciğer mantarı
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Soğuk algınlığı
  • Grip

Yukarıdaki hastalıklardan da anlaşılacağı üzere solunum sistemi ile ilgili pek çok hastalık balgam miktarını artırır.

İzleyin: Balgam Söktürücü Kuru Öksürüğü Anında Kesen Ev Yapımı Doğal Antibiyotik-Grip Nezle Soğuk Algınlığı

Balgam Tedavisi

Aşırı miktarda artan ve rahatsız edici seviyelere gelen balgamdan kurtulmak mümkündür. Fakat unutulmamalıdır ki; uzun süre devem eden ve normal balgamdan farklı sayılabilecek balgam için mutlaka hekime danışılması gerekir. Hekimin gerekli gördüğü bütün testler yaptırılmalı ve verdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Bunun dışında kalan ve daha hafif olarak nitelendirilen ama yine de rahatsız eden balgamlardan kurtulmak için doğal yollara başvurulabilir.

1- Tuzlu Su Gargarasıyla Balgam Sökme

Genellikle mevsim geçişleri sırasında birçok kişinin yakalandığı ve bu zaman dışında da sık sık olabildiğimiz grip ve soğuk algınlığı hastalıkları üst solunum yollarını direkt etkiler. Bu da balgam ve mukus artışına neden olur. Bu artışla savaşmanın en kolay yollarından biri hafif sıcak su ile yapılan tuzlu su gargarasıdır. Bir bardak hafif sıcak suya bir kaşık tuzun eklenmesiyle yapılan gargaranın günde 3 kere kullanılmasıyla hem enfeksiyonla mücadele edilir hem de solunum yolları rahatlatılır.

İLGİLİ MAKALE  Sinirlerinizi yatıştıracak, tüm sorunlardan kurtaracak bitki çayları (Kaynak: soru.com.tr)

2- Bal ile Balgam Sökme

Birçok faydasının olduğunu bildiğimiz bal, öksürük ile mücadelede de sıklıkla başvurulan doğal yollardan birisidir. Üst solunum yollarını tıkayan mukusun söktürülmesinde işe yaradığı bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

3- Ananasla Balgam Sökme

A ve C vitamini açısından birer depo olan ananas, çok faydalı bir meyvedir. Üst solunum yolları rahatsızlıklarının tedavisinde bol bol C vitaminli besinlerin alınması gerektiğinden bu hastaların ananas tüketmesi iyi olacaktır. Ayrıca ananasın içerisinde bulunan bromelain enzimi, istenmeyen miktarlarda balgam üretimini baskılar ve balgam sebebiyle duyulan rahatsızlığın azalmasına ve giderilmesine yardımcı olur.

Seyredin: Dr.Feridun Kunak’tan Balgam Söktürücü Kür Tarifi

4- Sarımsakla Balgam Sökme

Birçok kişinin de bildiği üzere sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Bu özelliği sayesinde balgamın aşırı artmasına neden olan etkenlerle savaşta vücuda destek olur. Ayrıca sarımsak içerisinde bulunan allisin bileşiği sayesinde birçok faydalı tıbbi özelliğe sahiptir. Bu özellikleri ile doğal balgam söktürücü denilince akla ilk gelen besinlerden biri olarak karşımıza çıkar.

Balgam Söktürücü

5- Elma Sirkesiyle Balgam Sökme

Su ile seyreltilerek kullanılması gereken elma sirkesi, doğal bir antibiyotik görevi görür. Bu özelliği sayesinde balgam yapımını artıran mikrop ve bakterilerle savaşan vücuda destek olur. Ayrıca elma sirkesinin içerisinde bulunan Potasyum sayesinde doğal bir tıkanıklık açıcı görevi görür ve kişinin rahatlamasını sağlar.

6- Zencefil ile Balgam Sökme

Zencefilin birçok iyi tıbbi özelliği bulunur. Bu özellikler sayesinde mikroplarla ve virüslerle savaşır ve solunum yollarında oluşan tıkanıklığı açar. Aşırı balgam üretimini azalttığı ve olan balgamı söktüğü için balgam tedavilerinde sıklıkla başvurulur. Ayrıca düzenli zencefil tüketen bireylerin akciğerlerinde bulunan kaslar rahatlar ve balgam sebepli tıkanıklık oluşma ihtimali azalır.

7- Nane Yağıyla Balgam Sökme

Nane yağı, sıklıkla tıkanıklık açmakta kullanılan doğal bir yağ çeşididir. Mentollü özelliğe sahip olan yağ, ilerlediği kanalların ferahlamasına ve rahatlamasına yardımcı olur.

Nane yağının bir kapta bulunan sıcak suya damlatılması ve buharının dışarı gitmesini önleyecek şekilde havlu ile kapatılarak solunmasının balgam sökmede ciddi faydaları bulunur. Vücuda çekilen nane yağı buharı, akciğerlere kadar iner. Bunun sayesinde akciğer kasları rahatlar ve fazla balgam parçalanarak vücuttan atılma işlemine geçer. Ayrıca nane yağı buharı, akciğere inene kadar geçtiği yollardaki birikmiş balgamların da parçalanmasına ve vücuttan atılmasına yardımcı olur.

8- Limon Suyuyla Balgam Sökme

Limon, herkesin bildiği gibi C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Grip ve soğuk algınlığı gibi balgam artıran hastalıklarla mücadelede C vitaminin önemi düşünülürse limonun da ne kadar önemli olduğu anlaşılır. Ayrıca limon, vücuda giren ve balgam üretimini artıran istenmeyenlerle de savaşarak balgamın daha fazla üretilmesine engel olur.

İLGİLİ MAKALE  Sarımsak ve limon kürünün faydaları. 'Sarımsak ve limon kürü' nasıl hazırlanmalı? (Kaynak: soru.com.tr)

Limon gibi C vitamini deposu olan diğer birçok meyve (portakal, mandalina, greyfurt vb.) de aynı işlevi göreceği için limona alternatif olarak düşünülebilir ve kullanılabilirler.

Seyredin: Kuru Öksürüğü Anında Kesecek Balgam Söktürücü Doğal Kür

9- Zerdeçal ile Balgam Sökme

Zerdeçalın içerisinde bulunan ve vücuda birçok faydası olan kurkumin, aynı zamanda mikroplarla da savaşma özelliğine sahiptir. Bu özelliklerine ek olarak doğal bir antibiyotik olan zerdeçalın tüketilmesiyle solunum yollarında bulunan balgamın açılması sağlanır. Bu da solunum yollarının rahatlamasını ve kaliteli soluk alıp-vermeyi sağlar.

10- Soğan ile Balgam Sökme

İçerisinde bulunan Quercetin bileşiğiyle soğan, birçok hastalığa iyi gelmektedir. En popüler doğal antibiyotik olarak bilinir. Aynı zamanda iyi bir balgam sökücüdür. İçerisinde bulunan bileşikler sayesinde alerji karşıtı olarak da kullanılmaya müsaittir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de destek olur.

11- Okaliptüs Yağıyla Balgam Sökme

Okaliptol bileşeni içeren okaliptüs yağı, solunum yollarını tıkayan balgamın parçalanmasını ve solunum yollarının açılmasını sağlar. Nane yağıyla aynı kullanım şekline sahip olan yağ, sıcak suya eklenmeli ve buharın kaçmasını önlemek için havlu yardımıyla derin derin solunmalıdır. Bu şekilde tıkanıklıkların giderilmesi sağlanabilir.

12- Bitki Çaylarıyla Balgam Sökme

Sıcak suyun bile içilmesi balgam kaynaklı duyulan rahatsızlığın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Bir de bu sıcak suyun doğal ve faydalı bitkilerle birleşmesi balgamın sökülmesi için birebirdir. Balgam sökmeye yardımcı bitki çayları arasında; papatya çayı, kekik çayı, nane çayı ve yeşil çay bulunur. Bu çayların herhangi birinin düzenli kullanılması balgam sorununun giderilmesine yardımcı olacaktır.

13- Nemli Hava ile Balgam Sökme

Aşırı derecede balgam üretimi olan bir vücutta genellikle kuru öksürük ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülür. Solunan havanın kuru olması vücutta hissedilen rahatsızlık derecesini de artırır. Nemli ortamın oluşturulmasıyla (buhar makinesi vb. cihazlar yardımıyla) birlikte solunan havanın solunum yollarından daha kolay geçmesi ve biriken balgamın rahatlaması sağlanır.

Balgam Yutmak Zararlı Mıdır?

Birçok insan solunum yollarından sökülen ve ağza gelen balgamın yanlışlıkla veya bilerek yutulmasının vücuda zarar vereceğini düşünür. Ancak bu düşünce yanlıştır. Geri yutulan balgam, çıktığı yer olan solunum yollarına değil yemek borusu aracılığıyla mideye iner. Mide, yüksek asidik ortamıyla balgamı kolayca parçalar. Yani yutulan balgam vücuda zarar vermez. Yine de unutulmamalıdır ki; vücudun dışarıya atmaya çalıştığı balgamı yutmamak ve dış ortama atmak en iyi seçenektir.