Ev temizliği ve özellikle belirli eşyaların temizlikleri zaman zaman kabus kadar korkutucu ve adeta bir spor antrenmanı kadar yorucu olabilir. Temizliği en çok yoran eşyaların başında ise kuşkusuz çelik ve bakır mutfak eşyaları gelmektedir. Sirke bulaştığı gibi kararan çelikler ve yanlış hamle yapıldığında rengi solan bakırların nasıl temizleneceği konusunda herkes bir farklı fikir üretiyor, her evin yöntemi kendine has oluyor. Yine de herkesin birlikte kullanabileceği yöntemler de her zaman var.

Bakır neden kirlenir?

Bakırlar değerli metallerdir. Genellikle hurdası para eden ve el işlemesi mutfak aletlerinde kullanılan bakırın ülkemizde eşya yapımı konusunda en çok kullanıldığı bölgeler Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri. Genellikle Gaziantep ve Şanlıurfa’da bakırdan işlenerek hazırlanan ibrik, tava, havan gibi eşyalar eskiden çokça kullanılıyor olsa da artık genellikle süs eşyası olarak tercih ediliyor. Süs olarak kullanıldıkları kadar yaygın bir kullanımı olmasa da hala bakır mutfak eşyalarını özellikle bakır çaydanlıkları kullanan pek çok kişi var. Bir süs eşyası olarak bile kullanılmasını sağlayan bu güzel yapısı ise bozulduğunda kolay kolay temizlenmiyor, temizleyen kişiye adeta bir kabus yaşatıyor. Bakırın kirlenmesinin nedeni ise temelde her metalin kirlenmesine ve kararmasına neden olan oksitlenme yani oksijen teması ile kararma oluyor. Ayrıca bakır çaydanlık ve tavalar mutfakta yemek yaparken kullanılan yağların birikmesi ya da havaya karışması ile bu cisimlere bulaşması sonucu da kirlenebilir. Kirlenmiş bakır çaydanlıkları temizlemek için ise en çok tercih edilen yollar arasında limon geliyor.

Bakır çaydanlıkları temizlemek

Bakır eşyalara bulaşmış kir ve kararma izlerini sökmek uzun ve yorucu bir işleme dönüşsün istemiyor iseniz, her alanda olduğu gibi bu alanda da yardımınıza koşacak olan bazı malzemeler olacaktır. İşte bakır çaydanlıkları temizlemek için bazı püf noktalar:

Limonla ovalamak

Asidik yapısı sayesinde neredeyse her alanda olduğu gibi limon temizlik konusunda da yardımınıza koşmaktan çekinmiyor. Kullanımı oldukça basit olan bu yöntemi kullanarak ise bakır eşyalarınıza hem zarar vermez hem de temizliğinizi kolay hale getirir. Bir bütün limonu iki parçaya ayırın ve tuza bulayın. Açık kısımları ile bakır çaydanlığınızın kararmış ya da kirlenmiş olan kısımlarını 5-10 dakika kadar ovun. Ovma işlemi bittikten sonra su ile durulayarak parlatabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Bu eşyaları asla sirke ile temizlemeyin! Renkleri solabilir, hatta kullanılmaz duruma gelebilir (Kaynak: soru.com.tr)

Sirke kullanmak 

Sirke çeliklerin kararmasına neden olurken doğru miktarda kullanımı ise bakırları parlatmayı sağlıyor. Bir bezi ıslattıktan sonra sirkeye batırın ve ardından tuza bulayın. Tuza bulanmış bez ile yine kararmış ve kirlenmiş alanları iyice ovalayarak çıkarın. Ardından kirlerini çıkardığınız bakır yüzeyi yıkayarak kirlerden arındırabilirsiniz. Sirkeyi aynı zamanda sprey şişesinde kullanarak da bakır temizliğinde yardımcı rol oynamasını sağlayabilirsiniz.

Karbonat her yerde

Her alanda kendisini gösteren ve hemen hemen her eşyanın temizliğini sağlayan karbonat aynı zamanda sağlıklı bir yaşam da sunuyor. Bir kasede karbonat ile ılık suyu karıştırın ve bir bez yardımı ile bu karışımı bakır yüzeylerde kullanarak kısa sürede parlama etkisini görebilirsiniz.

Sofra tuzu mucizesi

Evlerinizde bulunan sofra tuzları ile metal yüzeyleri temizlemek mümkün ancak bu yöntem için aynı zamanda sirke de kullanmanız gerekmekte. Bir lavabo içerisine bakır eşyanızı koyun ve kararan bölgelere tuzu iyice serpiştirin. Ardından bu bölgelere sprey şişe içerisinde sirke sıkın ve kuru bir bez yardımı ile temizleyin. Bu işlem bittiğinde yıkayarak kirleri çıkarabilirsiniz.

Ketçap

Ketçap kullanımı ile bakır eşyaları parlatmak ilginç bir şekilde mümkün. Bu yöntemi kullanmak için yapmanız gereken ise eşyalarınızın iç ve dış kısımlarına bir miktar ketçap sıkmak ve bez kullanarak her yerini silmek, ardında ise su kullanarak yıkamak. Bu işlemi çaydanlıklarınızda kullanıyorsanız sonrasında bakır çaydanlığınızı bolca su ile ısıtarak kokunun su ile buharlaşmasını sağlamanız gerek aksi takdirde çaylarınızda hafif bir ketçap kokusu ve tadı olacaktır.