Türkiye’nin ilk elektrikli yerli otomobili olacak olan TOGG, 2023 yılının başlarında yollara çıkması bekleniyor. Kamu ve emekli aylıkları ile ilgili düzenlemeler sonrasında TOGG otomobilleri ile ilgili yeni vergi düzenlemeleri de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşuldu. Bu yazımızda sizlere, TOGG’un yeni vergilendirme sisteminden bahsettik.

Elektrikli araçlar işin yeni vergi düzenlemesi

Düzenlenen Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kamu ve emekli aylıklarında yapılacak olan iyileştirmeler konuşuldu. Daha sonra ise TOGG gibi yeni elektrikli otomobiller için de ÖTV vergilerinde değişiklikler yapılacak. yapılacak olan değişiklikler ile beraber insanların kafasındaki soru, TOGG’un satış fiyatlarının nasıl olacağı. Önceden yapılmış haberlere göre TOGG’un satış fiyatının nasıl olacağı düşünülüyor.

Yeni yapılacak olan düzenlemeler ile birlikte 160 kW geçmeyen elektrikli otomobiller için değişti. Vergisiz fiyatı 700 bin Türk lirasını geçemeyen 160 kW’lik otomobillerden alınacak Özel Tüketim Vergisi matrahı yüzde 10 olarak değişti. Değişen bu ÖTV oranları sayesinde TOGG’un üretimi desteklenecektir. Yapılacak olan bu düzenleme ile ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ÖTV indirimleri ile beraber yerli üretimin destekleneceğini söyledi.

30 bin yerli otomobil üretilecek

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ ile 2020 yılında bir protokol imzalandı. Bu protokole göre 500 adet C-SUV alımı 2023 yılında yapılacak. Toplamında ise protokole göre 9 bin 500 adet C-SUV, 15 bin 750 C-Sedan ve 4 bin 750 adet C-MPV/VAN alımı gerçekleştirilecek.

Bunlar ile beraber de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından birçok farklı işletmeciye lisans verildi. Bu lisans ile birlikte TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret A.Ş hızlı şarj işlemleri gerçekleştirebilecek birçok istasyon açabileceklerini sağlıyor.

TOGG’a şarj lisansı

Türkiye’nin otomobili TOGG, 2023 yılının ortalarında yollara çıkmaya hazırlanıyor. Bununla birlikte seri üretimi için yeni atılımlar yapılırken, Gemlik’te kurulmakta olan TOGG fabrikasının yüzde 99’luk bir kısmının tamamlandığını belirtti. EPDK’nın verdiği lisanslar ile brilikte de sadece TOGG değil, ülkemizde kullanılan bütün elektrikli araçlar için şarj istasyonları hazırlanıyor.

TOGG’un da almış olduğu bu lisans ile birlikte Türkiye’nin her yerini şarj istasyonu ile donatılacak. Bu sayede de elektrikli araç kullanan kişiler, herhangi bir şarj sorunu ile karşılaşmayacak. Önümüzdeki dönemde artacak olan bu şarj istasyonları sayesinde hem TOGG hem de diğer bütün elektrikli otomobiller, hem şehir dışı hem de şehir içinde kolay bir şekilde seyahat edebilecekler.

İLGİLİ MAKALE  TOGG gümbür gümbür geliyor. Rakipler tedirgin

TOGG ne kadara satılacak?

TOGG ve onun gibi diğer elektrikli araçlarda yapılan ÖTV iyileştirmeleri sayesinde, normalden çok daha ucuz fiyatlara satışa sunulması bekleniyor. Şu an ki dolar kuruna göre hesapladığımızda ise TOGG’un C-SUV modelinin 908 bin Türk lirasına satılması bekleniyor. Tabii ki bu hesaplama TOGG’un C-SUV modelinin vergisiz fiyatının maksimum 700 bin Türk lirası olduğunu düşündüğümüzde oluyor. Bu fiyat daha da düşebilir. Hesapladığımız bu rakamlar da TOGG’un  CEO’su Gürcan Karakaş’ın sürekli olarak dile getirmiş olduğu “Mevcut içten yanmalı C-SUV’larla rekabetçi bir fiyat olacak.” sözlerinin doğruluğun kolaylıkla kanıtlamakta. Bütün bunlara ek olarak TOGG’un sedan ve hatchback modelleri de ilerleyen yıllarda TOGG ailesine katılacak ve TOGG 5 farklı model ile otomobil satmaya başlayacak. Satışa sunulacak olan bütün bu otomobiller, elektrikli motora sahip olacağı için de düzenlenen vergi kolaylıklarına dahil edilecek.