Trafiğe çıkan her aracın araç muayenesi tamamlanmış ve yürür onayı almış olmalıdır. Araç muayenesinden onay alamayan araçların trafiğe çıkmaları sakıncalı kabul edilerek muayenesi tamamlanmamış araçlara ceza yazılır. Araç muayenesi sırasında aracın iç ve dış aksanlarının tamamına bakılır ve eksiksiz bir şekilde hepsinin çalışır olduğu gözlemlenirse araç onay alır. Araçtan araca muayene aralığı değişir. Süresi geldiğinde ise zorunlu olarak yapılması gereken araç muayeneleri için 2022 yılında da farklı fiyat tarifeleri uygulanmaktadır.
Araç muayenesinde nelere dikkat edilmeli?
Araç muayenesinde plaka kontrolünden araç borcuna, gaz ve frenlere kadar birçok şeye dikkat edilir. Bu nedenle araç muayenesi almadan önce aracınızla ilgili parasal ya da araç aksanlarından kaynaklı bir sorun olmadığından emin olmak gerekiyor. Araç muayenesinde dikkat edilen noktalar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Araç borcu: Aracın ödenmemiş trafik cezası ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunuyorsa araç muayeneden geçemez.
- Egzoz emisyonu: Egzoz kısmında emisyon puluna sahip olmayan araçlar muayeneden geçemez.
- Zorunlu trafik sigortası: Geçerli bir zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar araç muayenesinden geçemez.
- Ruhsat kontrolü: Aracın ruhsatında fiziksel bir hasar varsa ya da araç ruhsatında belirtilen bilgiler ile araç uyuşmuyorsa araç muayenesinden geçemez.
- Aracın şasi ve bağlantıları: Aracın şasi ve bağlantılı parçalarından uygunsuz tamirat ya da tadilat bulunuyorsa araç muayeneden geçemez.
- Aydınlatma ile ilgili sistemler: Far ya da diğer aydınlatma ekipmanlarında uygunsuz tamirat ya da tadilat varsa araç muayeneden geçemez.
- Gaz ve fren sistemi: Aracın yürürlüğünü etkileyen gaz ve fren gibi sistemler kontrol edilir. Bir aksaklık ya da bu sistemleri motora bağlayan kablolarda bir kopukluk olması halinde araç muayeneden geçemez.
- Gürültü seviyesi: Aracın egzoz gibi ses çıkaran kısımları kontrol edilir. Müdahale edilerek gürültü arttırıcı bir işlem uygulanmış ise araç muayeneden geçemez.
- Görüş özellikleri: Aracın görüş alanı sağlayan özelliklerinde, sürücü camı ya da aynalarda bir sorun varsa ya da sürücü camı filmle kaplı ise araç muayeneden geçemez.
- Zorunlu ekipmanlar: Bulundurulması zorunlu olan stepne, ilk yardım çantası ve üçgen reflektör gibi ekipmanlar hatalı ya da eksik ise araç muayeneden geçemez.
Güncel araç muayene ücretleri 2022
2022 yılında araç muayene ücretlerine %36’lık bir zam eklenerek muayene ücretleri güncellenmiş oldu. Farklı araç grupları için farklı muayene ücretleri ödeniyor ve son zamlar ile birlikte 2022 yılı için güncel araç muayene ücretleri ise şu şekilde:
- Otomobil, kamyonet, minibüs, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için muayene ücreti 507,40 TL olarak güncellendi.
- Otobüs, kamyon, çekici ve tanker için ise ücret 685,58 TL oldu.
- Römorklu/ römorksuz traktör, motorsiklet ve motorlu bisiklet sürücüleri için ise muayene ücreti 2022 yılında 258,42 TL.
2022 Araç muayenesi gecikme ücreti
Otomobil kategorisinden araçlar için:
- 1 ay gecikme ücreti: 532,77 TL
- 2 ay gecikme ücreti: 559,41 TL
- 3 ay gecikme ücreti: 587,38 TL
Otobüs kategorisinden araçlar için:
- 1 ay gecikme ücreti: 719,86 TL
- 2 ay gecikme ücreti: 755,85 TL
- 3 ay gecikme ücreti: 793,64 TL
Motorsiklet kategorisinden araçlar için:
- 1 ay gecikme ücreti: 271,34 TL
- 2 ay gecikme ücreti: 284,91 TL
- 3 ay gecikme ücreti: 299,15 TL
Araç muayenesi hangi aralıklar ile yapılır?
Araç muayenesi sıklığı araç tiplerine göre değişiklik gösteren bir durumdur.
- Binek ya da resmi otomobil ve bu araçların römorkları ilk 3 yıl sonrasında her 2 yılda bir kontrol edilir.
- Lastik tekerli traktörler ve römorkları ilk 3 yıl sonrasında her 3 yılda bir muayene edilir.
- Taksi, kamyon otobüs ve benzeri ticari araçlar ve römorkları için ilk 1 yıldan sonra yılda 1 kez her yıl araç muayene edilir.
- Motorsiklet ve diğer 2 ya da 3 tekerli araçlar ve römorkları ise ilk 3 yaş sonrasında her 2 yılda 1 kez muayene edilir.