İnsan yaşı ilerledikçe vücut kıllarında beyazlaşma olması kaçınılmaz sonun habercisi olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle erkeklerde saçlardan önce başlayan sakal beyazlaması ve bunun önüne nasıl geçilebileceği son zamanlarda fazlasıyla merak edilen bir durum oldu. Peki sakal beyazlaması neden olur? sadece yaş ilerlediği için değil tabii. Sakal beyazlamasına sebep olacak bir çok etken vardır.

Sakal neden beyazlar?

İnsan vucudunda saç ve sakala renk veren pigmentler mevcuttur. Zaman içerisinde vücuttaki kıllara renk veren melanin pigmenti üretimi yavaşlayıp durmaya başlar ve bu da önce grileşmeye üretim tamamen durunca da beyazlaşmaya yol açar. Melanin azlığı vücutta bulunan tüm kılların renk kaybına uğramasına sebep olur. Genel sebep olarak gösterilen melanin pigmenti azalması aslında tek nedenden dolayı gerçekleşmiyor. Besin eksikliğinden vücut yenileme hızının yavaşlamasına kadar sayılabilecek bir çok sebep mevcut. İşte o sebeplerden bazıları:

  • Besin ve mineral eksikliği: Tam ve eksiksiz bir vücut fonksiyonu için besinlere ihtiyacımız olduğu gibi melanin salgılamak için de aynı besinlere ihtiyaç duyarız. Öncelikli olarak B12 olmak üzere B6, biotin, D vitamini; E vitamini ve bakır eksikliği melanin üretimini etkileyen değerlerdir. Aynı zamanda magnezyum, selenyum ve çinko da bu noktada önemli rol oynamaktadır.
  • Genetik faktörler: Saç dökülmesi gibi saç ve sakal beyazlamasının da genetik olarak nesilden nesile aktarılabildiği bilgisi artık çoğunluk tarafından bilinen bir gerçek. Yani eğer babanızın sakalları erken yaşta beyazlamış ise bunun sizin de başınıza gelmesi muhtemel bir durum. Ancak genetik bir durumun cereyan etmesi yalnızca babadan oğula net bir bağ ile olmayabiliyor. Sizden birkaç nesil önce yaşamış bir atanızdan kalmış bir genetik miras sebebiyle de olabiliyor.
  • Strese bağlı beyazlama: Bilindiği gibi stresli bir yaşam sürmek insan vücuduna birçok yönden etki edebiliyor. Bu etkiler arasında saç ve sakal beyazlaması da mevcut. Herhangi fiziksel bir etken olmadan saç ve sakal beyazlaması yaşıyorsanız bunun sebebi stres olabilir. Geleceğe yönelik kaygılar, psikolojik sorunlar ve bu gibi sebepler beyazlamaya yol açtığı gibi maalesef dökülmelere de yol açıyor.
  • Sigara ve alkol tüketimi: Sigara ya da alkol kullanan bir bireyseniz, erken beyazlama ile karşı karşıya olma ihtimaliniz var. Özellikle sigara ile erken yaşlanma arasında bir bağ olduğu için bu tüketim vücuttaki melanin miktarına da etki ediyor. Ayrıca erken beyazlamaya yol açtığı gibi bu alışkanlıklar saç dökülmesine de sebebiyet veriyor.
  • Sağlık sorunları: Özellikle tiroid bozukluğu saç ve sakal beyazlamasına sebep olan bir hastalık türüdür. Bunun yanı sıra saçkıran ve vitiligo gibi bağışıklık sisteminin saç köklerine sdaldırdığı otoimmün türünden hastalıklar da kıllarda renk kaybına neden olur.
  • Kimyasal bazlı bakım ürünleri: Kimyasal bazlı saç ve sakal bakım ürünleri ve boyaları kullanmak bazen renk katmaktan çok rengi soldurabilir. İçeriğinden emin olmadığınız bir ürümnü almak çözümden çok soruna yol açabilir. Bu noktada en iyisi doğal rengiyle barışık olmak da denebilir.
İLGİLİ MAKALE  Saçlar hangi mevsimde daha çok dökülür? (Kaynak: soru.com.tr)

Sakal beyazlaması nasıl engellenir?

Aslında tamamen beyazlamış saç ve sakalı tekrar renklendirmek bilimsel olarak yapabileceğiniz bir şey değildir. Fakat henüz yeni renk kaybı görülmeye başlanmış ise bu noktada yapılabilecek bir şeyler olduğu düşünülmekte:

  • Sağlıklı beslenme ve B12, B6 gibi vitaminlerin tüketimine özen gösterme
  • Sigara kullanıyorsanız bırakmak hem akciğer sağlığı için hem de daha genç bir görünüm için yardımcı olacaktır.
  • Tiroid bozukluğu sebebiyle gerçekleşebilir, doktora görünmekte fayda var.
  • Çağımızın en büyük sorunlarından olduğu gibi tamamen stresiz bir yaşam da maalesef mümkün olmuyor fakat mümkün oldukça kaygılardan ve stresten kaçınmak da yardım edecektir.

Bitkisel Çözümler

Klinik olarak gerçekliği kanıtlanmış olmasa da bitkisel tedaviler olduğuna inanılmakta. İşte onlardan bazıları:

  • Bhringraj adıyla da bilinen yer paskalyası
  • Köri yaprağı
  • Fo-Ti bitkisi
  • Amla tozu ve hindistan cevizi yağı
  • Hint yağı ve hardal yağı karışımı
  • Susam yağı ve havuç tohumu yağı