Her insan fit bir vücuda sahip olmak ister. Bunun için spor salonları ve diyetisyenlere giderler. Bu yazımızda herkesin merak ettiği ketojonik diyet nedir? Diyet listesi nasıl hazırlanır? sorularını Diyetisyen Ahmet KAYA’ya yönelttik.

Ketojonik diyet nedir?

Düşük karbonhidrat, yeterli derecede protein ve yüksek derecede yağ alımını hedefleyen diyet çeşididir. Bu diyet sayesinde vücut, glikoz yerine keton üretip yakmaya başlamaktadır. Günlük kalori ihtiyacının bir çoğunu yağlardan alıp, şeker ve karbonhidratı mümkünce az olmasını hedefleyen diyet programıdır.

İzleyin: Ketojenik diyet nedir? Diyet listesi nasıl hazırlanır?

Ketojonik diyet, genellikle kanser hastları için uygulanan bir diyettir. Çünkü kemoterapi esnasında oluşan büyük organ harabiyetlerinin toparlanması için uygulanır. Kanser hastaları için uygulanan bu diyet programı, kişinin alması gereken kalori miktarını üst seviyeye taşımakta. Bu sayede büyük organ harabiyetleri tedavi edilmekte. Ayrıca kanser hastalarının saf ve temiz protein ihtiyacını karşılamakta. Ketojonik diyet, bu organ harabiyetlerini düzeltirken aynı zamanda organ harabiyetlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olmakta.

“Ketojonik diyet diye bir diyet var. Ama herkesin kullanabileceği bir diyet mi? Bana sorarsın kesinlikle değil.”-Ahmet KAYA

Danışanların herhangi bir onkolojik hastalığı yoksa ketojonik diyet önermediğini söyleyen KAYA, bir çok danışanının bu diyeti internette gördüğünü ve etkili olduğunu söylediğini vurguladı.

Diyet listesi nasıl hazırlanır?

besin öğeleri açısından mikro ve makro elementlerin yeterli bir biçimde hazırlanması gerekmektedir. Mikro elementler şöyledir:

  • Mineraller
  • Vitaminler
  • Lifler

Makro elementler ise şöyledir:

  • Karbonhidratlar
  • Proteinler
  • Yağlar

Bütün bu elementlerin uyumlu ve dengede olarak hazırlanan diyet listeleri, diyet sonunda sizi istediğiniz forma sokacaktır. Diyet listesi hazırlarken; tek yönlü beslenmek, öğünleri azaltmak gibi durumlar sağlıksız kilo vermeye neden olmaktadır. Bu sağlıksız kilo verme durumu, kişide su ve kas kaybına neden olacaktır. Kişi tartıya çıktığında zayıfladığını görecektir. Fakat bilinçsizce yaptığı bu diyeti bitirdikten sonra, tekrar bu kas ve su kütlesini geri kazanacaktır. Bu yüzden de diyet öncesi kilosuna dönecektir.

İLGİLİ MAKALE  Whole30 diyeti nedir? Neler yenmeli? Neler yenmemeli?

Diyet yapmanın amacı, vücuttaki yağ oranını düşürmektir. Eğer yağ yerine kas ve su kütlesi düşerse diyet başarısız olmuş olur. Ayrıca bilinçsizce yapılacak bu diyet, insan için zararlıdır. Diyet listesi bir çok parametrenin hesaplanması ile oluşmaktadır.

“Aynı boyda, aynı kiloda olan kişilerin bile diyet listeleri ayrı ayrı hazırlanmalıdır.”-Ahmet KAYA

Sağlıklı diyet listesi oluşturmanın en önemli kuralı, 3 ana öğünün diyet listesinde bulunmasıdır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğünün diyet listesinde olması çok önemlidir. Ayrıca bu 3 ana öğünün içerikleri dengeli bir biçimde dağıtılırken, öğün atlama durumu zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır.

Sağlıklı beslenmede diyetin kişiye uygun olması gerekmektedir. İnternet sitelerinde bir çok diyet listesi hazırlanıyor. Fakat bu diyet listeleri bir kişiye uygun olup, okuyucular bu diyet listelerini uyguladığında herhangi bir fayda göremiyor. Diyet, iki türlü yapılmaktadır. Bu iki tür, kilo alma ve kilo verme. Eğer kişi kilo verecekse, karbonhidrat bakımından düşük diyet listeleri kullanması gerekmekte. Ayrıca günlük alması gereken kalori miktarını almalı. Bu sayede sağlıklı biçimde kilo veren kişi, ideal kilosuna ulaşacaktır. Fakat kişi kilo almak istiyorsa, yağ içeriklerinin daha fazla olduğu diyet listeleri hazırlanır. Bu sayede kişin kalori ihtiyacını tamamlarken aynı zamanda sağlıklı bir şekilde ideal kilosuna ulaşır.