Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cilt üzerinde istenmeyen belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin istenememesinin en büyük nedenleri ise; yaşın daha fazla ortaya çıkması, kişinin kendisini olduğundan daha yaşlı hissederek psikolojik olarak yıpranması ve kendisini bakımsız hissetmesidir. Ancak yapılacak olan bazı bakımlar sonucunda ve bu bakımların belirli bir rutin ile tekrar ettirilmesi halinde belirtilerin de en aza indirildiği gözlemlenecektir. Bu nedenle, özellikle otuz yaş üstü cilt bakımında; hangi malzemelerin gerekli olduğu, cilt bakımının nasıl olması gerektiği, yapılacak olan cilt bakımının ne sıklıkla yapılması gerektiği, bilinmelidir.

Günümüzde güzellik kavramı değişmiştir. Artık yüz güzelliği dendiğinde temiz, yumuşak ve parlak görünümlü bir cilt akla gelmektedir. Normal sağlıklı bir cilde, olması gereken canlı, parlak ve elastik görünümünü korumak amacıyla cilt temizliği ve bakımının düzenli aralıklarla uygulanması gerekmektedir.

30 Yaş Üstü Cilt Bakımı İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Otuz yaş ve bu yaştan daha fazla olan gruptaki insanların cilt bakımında ürün kullanma gereksinimleri; otuz yaş altındaki insanların cilt bakımında ürün kullanması gerektiği gibi bir nevi zorunluluktur. Çünkü cilt; dış temaslara oldukça açık olan, gün içerisinde çeşitli etkilere sıkça maruz kalan ve ilerleyen yaşlara bağlı olarak vücut yapısının değişmesiyle yıpranan bir yapıdadır. Bu etkilerden kurtulmak için de, belirtilen etkilere karşı olan ürünler kullanılmalıdır.

Bununla beraber, otuz yaş üstü cilt bakımında kullanılması gereken malzemeler şu şekildedir:

  • Anti yaşlanma özelliğine sahip nemlendirici veya yağlı yapıda olan bir krem (Nemlendirici veya yağlı olması gerektiğine, cildin hangi yapıda olduğuna bağlı olarak karar verilir. Karma ve yağlı ciltler için nemlendirici, kuru ciltler için ise yağlı ürünler tercih edilir.)
  • Gözenek temizleyici bir cilt yıkama losyonu
  • Cilt temizleme köpüğü veya ürünü (Genel olarak köpük formunda bulunan ürünler cilt üzerinde daha fazla etkiye sahiptir.)
  • Kırışıklık önleyici krem veya serumlar
  • Gözaltı torbasının bulunması halinde gözaltı dinlendirme maskeleri
  • Cilde derinlemesine temizlik yapmak ve lekelenmelerin oluşmasını önlemek amacıyla; cilt kusurlarına uygun olan, cilt yapısını bozmayacak nitelikte maske

Gibi cilt bakım ürünlerinin temin edilmesi gerekir.

Cilt temizliği, temel cilt temizliği dışında her gün yapılması gereken bir uygulamadır. Cilt türüne uygun bir temizleyici ürünle cilt sabah ve akşam mutlaka temizlenmelidir.

30 Yaş Üstü Cilt Bakımının Yapılması Nasıl Gerçekleşir?

Otuz yaş ve bu yaştan daha fazla olan insanların cilt bakımına başlamaları için de ciltlerini hazırlamaları gerekir. Bu nedenle ilk olarak, cilt yapısına uygun olarak seçilen ve köpük formunda olan cilt bakım jellerinin kullanılarak cildin yıkanması sağlanır. Bu işlem sonucunda cilt; günlük kirlerden ve cilt üzerinde eğer makyaj varsa bu kalıntılardan arındırılır. Daha sonra yine cilt yapısını bozmayacak şekilde ve cilde uygun olduğu anlaşılan maskeler kullanılarak cildin gözeneklerinin bir miktar da olsa açılması sağlanır.

İLGİLİ MAKALE  45 yaş üstü kadınlar dikkat! 45 yaş üstü kadınlar için 'cilt bakım' tüyoları

Ayrıca bu işlemle, cilt temizleme jellerinden kalmış olan kirlerinde atıldığı görülecektir. Daha sonra, içerisine bir miktar nane atılarak kaynatılan bir miktar su geniş bir kap içerisine alınır. Temiz bir havluyla baş kısmının da kap üzerinde kapatılması sağlanarak cildin üç ile beş dakika arasında buhardan faydalanmasına izin verilir. Bu işlem sonucunda açılan ve temizlenen gözenekler, bakım losyonu kullanılarak dinlendirilir ve bir miktar kapatılır. Daha sonra ihtiyaç duyulması halinde gözaltı maskeleri de yapılarak cilt bakımı tamamlanır.

İZLEYİN: 30 YAŞ SONRASI CİLT BAKIMI NASIL YAPILIR?

Normal ve Karma Cilt Tanımı Normal cildin özelliklerini kısaca hatırlayacak olursak; Yağı, nemi ve asidi uyumludur. Cilde yumuşaklığını, dayanıklılığını ve elastikiyetini sağlayan, yağ ve nem ifrazatı dengelidir. Gözenekler hiç belli olmaz, görünümü düzgün ve şeffaftır. En kaliteli cilt tipidir, nadiren rastlanır. Genellikle pembe bir görünümü vardır, cilt rengi sağlıklıdır. Doku kalitelidir. Parlamaz, mat ve donuk değildir. Kan dolaşımının iyi olduğundan dolayı cilde dokunulduğu zaman sıcaklık hissedilebilir. Özel sorunları yoktur. Nadiren benekler ve lekeler gelişebilir, bu durumda bakımla düzelir. İyi bakılmazsa kuruma eğilimi gösterir. Güzelliğinin korunması için genç yaşlardan itibaren iyi bakılması gerekir. Normal cilde uygulanacak bakımda, cildin sağlıklı durumunun korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır. Karma cildin özelliklerini kısaca hatırlayacak olursak; Yüzün farklı bölgelerinde farklı fiziksel özellikler gösteren cilt tipidir. Ciltte hem yağlı hem de kuru bölgeler vardır. Genellikle T bölgesi (alın, burun,çene) yağlı, yanaklar normal veya kuru özellik gösterir. T bölgesinde açık gözenekler, siyah noktalar ve sivilceler görülebilir. Yanaklarda bu tip problemler yoktur. Normal ciltle karma cildi birbirine karıştırmamak gerekir. Karma cildi normal ciltten ayıran en önemli özellik yüzün T bölgesinin normal cilde oranla daha yağlı olması ve T bölgesinin sivilce, komedon, oluşumuna meyilli olmasıdır.

30 Yaş Üstü Cilt Bakımı Ne Sıklıkla Tekrar Ettirilir?

Otuz yaş üstü cilt bakımının yapılması kadar, bu bakıma rutin olarak devam etmek de oldukça önemlidir. Ancak her işte olduğu gibi, cilt bakımında da ölçülü olmak gerekir. Bu nedenle; haftada her gün cilt bakım jelleri kullanarak ve cilde uygun krem kullanarak bakım yapmak gerekir. Buna ek olarak da haftada en az bir, en çok iki kez de derinlemesine bakım faydalı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Bu yöntem 'yaşlanmaya karş'ı adeta savaş açıyor! İşte yaşlanmayı kesen o formül

Normal ve Karma Cilt Tanımı

Normal cildin özelliklerini kısaca hatırlayacak olursak;

Yağı, nemi ve asidi uyumludur. Cilde yumuşaklığını, dayanıklılığını ve elastikiyetini sağlayan, yağ ve nem ifrazatı dengelidir. Gözenekler hiç belli olmaz, görünümü düzgün ve şeffaftır. En kaliteli cilt tipidir, nadiren rastlanır. Genellikle pembe bir görünümü vardır, cilt rengi sağlıklıdır. Doku kalitelidir. Parlamaz, mat ve donuk değildir. Kan dolaşımının iyi olduğundan dolayı cilde dokunulduğu zaman sıcaklık hissedilebilir. Özel sorunları yoktur. Nadiren benekler ve lekeler gelişebilir, bu durumda bakımla düzelir. İyi bakılmazsa kuruma eğilimi gösterir. Güzelliğinin korunması için genç yaşlardan itibaren iyi bakılması gerekir. Normal cilde uygulanacak bakımda, cildin sağlıklı durumunun korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.

Karma cildin özelliklerini kısaca hatırlayacak olursak;

Yüzün farklı bölgelerinde farklı fiziksel özellikler gösteren cilt tipidir. Ciltte hem yağlı hem de kuru bölgeler vardır. Genellikle T bölgesi (alın, burun,çene) yağlı, yanaklar normal veya kuru özellik gösterir. T bölgesinde açık gözenekler, siyah noktalar ve sivilceler görülebilir. Yanaklarda bu tip problemler yoktur. Normal ciltle karma cildi birbirine karıştırmamak gerekir. Karma cildi normal ciltten ayıran en önemli özellik yüzün T bölgesinin normal cilde oranla daha yağlı olması ve T bölgesinin sivilce, komedon, oluşumuna meyilli olmasıdır.