Doğal gaza gelen zammın ardından gübre fiyatları da bu zamdan fazlasıyla nasibi aldı. Gübre fiyatlarında meydana gelen büyük zam pek çok çiftçinin üretim noktasında ciddi ölçüde zorlanmasına neden olurken, yapılan son araştırmalar sonucunda gübre fiyatlarında yaşanan zamlar gıda üretiminde büyük ölçüde tehdit oluşturduğu belirlendi. Gübre fiyatlarında yaşanan zamdan sonra üretimde son durum bakın ne oldu…
Gübre fiyatları gıdayı tehlikeye atıyor
gübre fiyatlarında yaşanan artışların, gıdayı büyük ölçüde tehlike altına attığı belli oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu StandardPoor’s (SP) yaptığı açıklama sonucunda gübre fiyatlarında yaşanan artışların gıda üretimini tehlike altına attığını dile getirirken bu durumun kısa süre içerisinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Bilhassa dünya genelinde yaşanan salgın süreci sonrasında ve iki ülke arasında yaşanan gerginlik durumu itibarıyla gübre ihracatında yaşanılan sıkıntıların büyük bir çoğunluğunun, gıdayı büyük ölçüde tehlike altına aldığı belirlendi. Aynı zamanda fosfat, üre ve potasyum fiyatlarında yaşanan yüksek seviyeler son iki yıl içerisinde yüzde 190, yüzde 170 ve yüzde 280 arttığı belirtilirken, sürdürebilir olmayan gübre fiyatlarının, gıda noktasında fazlasıyla risk taşıdığı belirlendi. Yapılan açıklama sonucunda Rusya ile bağımlı olunmaması gerektiğine vurgu yapılırken “Bu değişimin gerçekleşmesi için gereken yatırımlar; yüksek enflasyon, arz kıtlığı ve azotlu gübreler için endüstriyi karbondan arındırma amaçlı düzenlemelerin şekli ve maliyetine ilişkin belirsizlikler nedeniyle engelleniyor.” şeklinde konuşmalar meydana geldi. Bu durum itibarıyla gübre fiyatlarında yaşanan bu zamlar sonucunda üretimde nasıl bir seviyede kalacağımız ya da yıl sonu itibarıyla vatandaş da üretici de hangi seviyelerden gıda tüketimi yapabilecek merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Bu sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda, her iki taraf için de yolun pek aydınlık olduğu söylenemezken kısa süre içerisinde konuya el atılması gerektiğini söylememiz doğru olacaktır. Diğer bir düşünce sistemiyle devam ettiğimizde gübre fiyatlarının artması sonucunda çiftçi gübreye ulaşamayacak ve üretim esnasında tarlasına yeterli seviyede gübre veremeyecek. Bu durum sonrasında tarlasına gübreyi veremeyen çiftçinin rekolte seviyelerinde bir hayli düşüş yaşanacak. Rekolte seviyelerinde yaşanan düşüş hem çiftçi hem de vatandaşı vuracak. Çiftçi ürettiğine çok daha yüksek fiyat seçerken, vatandaş o fiyattan ürünü alamayacak ve ortaya da büyük bir kriz hali çıkacak. Bu durumun yaşanmaması için şimdiden önlem almak ve gübre fiyatlarının yüksek seyirde gitmesi düşünülürken böyle bir ihtimal göz edilirken konuya ilişkin önlem almak elbette fazlasıyla önemlidir.
Gübre fiyatlarında son durum ne olacak?
Geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılan açıklama sonucunda gübre fiyatlarında büyük ölçüde zam gelmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, sonbahar da gübre fiyatlarına indirim yapacağını dile getirirken, yapılma ihtimali olan bu indirim ne zaman yapılması gerektiği de merak edilen konular arasında yer alıyor. En son yapılan zam sonrasında gübre fiyatlarındaki son durum şu şekilde oldu;
- Üre gübresinin tonu 13600 lira
- 15.15.15 gübre fiyatı ise 13750 lira
- Dap gübrenin fiyatı ise 18600 ile 18650 lira
Yaşanılan zamların ardından gübre fiyatlarının yüksek ölçülerde seyretmesi çiftçiyi de vatandaşı da yakından ilgilendiren durumlar arasında yer alırken, fiyatların büyük ölçüde düşmesi herkesin istekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aynı zamanda gübre fiyatlarını bu denli yüksek seyirde olması, kendi gübremizin kullanılabilir olmasını da büyük ölçüde düşürecek, gübre fiyatlarında yaşanan zamlar ithal gübrenin çok daha fazla satın alınmasına ve sıklıkla kullanılmasına neden olacak. Her manada üretimi ve ekonomiyi fazlasıyla etkileyen gübre fiyatları, çiftçinin ve vatandaşın zorlanmasına neden oluyor.