Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) adı altında yürüttüğü, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik çalışması sonucunda pek çok dar gelirli vatandaş ev sahibi oldu. Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması için elini taşın altına koyan TOKİ, 2+1 ve 3+1 olmak üzere 100 bin yeni sosyal konuta başlayacak. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, konuyla ilgili bir dizi açıklamada bulundu. Peki, TOKİ sosyal konut başvuruları ne zaman başlayacak?

TOKİ sosyal konut başvuruları ne zaman?

TOKİ sosyal konut başvuru tarihleriyle ilgili henüz net bir açıklama gelmedi. Ev alamayan ve kira ödemekte de oldukça zorlanan vatandaşların umut ışığı olacak olan ağustos ayında başlanacak proje için başvurular başladığında haberdar olunacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut açıkladı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, ağustos ayında yeni bir konut projesinin başlayacağını açıkladı. Ömer Bulut, yaptığı açıklamada bugüne dek 1 milyon 100 bin konutun yapıldığını ve bu konutların daha da artacağını söyledi. Bulut, “Herkes için konut”, ‘insanca yaşam’ ve ‘ekonomik olarak ulaşılabilir konut’ hedefleri doğrultusunda 1 milyon 100 bin yaptık. Dünyada yaşanan pandemi ve ekonomik krizlere rağmen son üç yılda nitelikli ve yatay mimariyi esas alan yaklaşık 213 bin konut sosyal donatılarıyla birlikte şehirlerimize kazandırılmış, 137 bin konutun da teslimi bu süreçte gerçekleştirilmiştir.” dedi. Ömer Bulut, “20 yılda sosyal konut üretiminde başlattığımız kampanyalar gibi, vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İl il, şehirlerimizin talepleri doğrultusunda ve proje yerlerini de seçmek suretiyle hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah ağustos ayı içerisinde de bu yeni 100 bin konut projemizi açıklayacağız.” diyerek bu güne kadar yapılan hizmetleri ifade etti. 2021 yılında 875 şehit ailesine ve onların yakınlarına 148,8 milyon Türk lirası faizsiz konut kredisi kullandırdıklarını söyleyen Bulut, “Bu yıl kullandırılan faizsiz konut kredisi kişi başına 241 bin liraya yükseltilmiş ve ilk beş ayda da 275 vatandaşımıza 63 milyon lira konut kredisi açılmıştır” dedi.

İLGİLİ MAKALE  TOKİ'ye başvuracaklar dikkat! Bakan Murat Kurum'un açıklamasına göre bu şartı taşımayanların başvuruları geçersiz olacak

Ömer Bulut, kentsel dönüşüm ile ilgili ise: “TOKİ tarafından 179 bin konutun dönüşümü sağlandı. Ayrıca 45 ilde 108 proje yürütülüyor. Yaklaşık 73 bin konutun plan, proje ve inşaat süreçleri sürmekte. İstanbul’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında, 22 ilçede 35 projede toplam 27 bin konut ve ticari birimin üretilmesi noktasında çalışmalar yapılmış; bu kapsamda 12 bin 73 konut ve ticari ünitenin inşaatı, 15 bin konut ve ticari ünitenin de proje çalışmaları da devam ediyor.”

Bulut, son olarak da “İnşaatı devam eden 144 bin konuttan 64 bininin, 3 bin 200 iş yeri, 15 hükümet konağı, 500 köy evi ve diğer sosyal donatıların tamamlanmasını planlanıyoruz. 220 farklı alanda yeni konut projelerinin ihalesi, 66 bin konutun da satış sözleşmesinin gerçekleştirilmesi yürütülürken 200 sektörün de üretimine, ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyoruz. TOKİ Başkanı sosyal konut kampanyasıyla ilgili olarak da “Yirmi yılda sosyal konut üretimin de başlattığımız kampanyalar gibi vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak bu yılın ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak.” Bulut, “Buradaki konut sayısı da en az 100 bin olacaktır. İl il, şehirlerimizin talepleri doğrultusunda ve proje yerlerini de seçmek suretiyle hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah ağustos ayı içerisinde de bu yeni 100 bin konut projemizi açıklayacağız” dedi ve sözlerini noktaladı.

TOKİ, resmi internet sitesinde sosyal konutlar ile ilgili genel bilgilere yer verdi

“58. Hükümetimiz döneminde, Türkiye’deki konut ihtiyacına çözüm üretmek için oluşturulan Acil Eylem Planı ile Ocak 2003’ten itibaren toplu konut ve kentsel dönüşüm uygulamalarına hız verilmiştir. Bu sürece öncülük etme görevi verilen TOKİ’nin kurumsal yapısı geliştirilmiş ve yetkileri genişletilmiştir. Bu itibarla İdare; alternatif ve yenilikçi uygulamalarla konut üretiminin belli bir model çerçevesinde gerçekleşmesini sağlayarak konut piyasasını disipline etmek; kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi kriterlere dikkat ederek spekülatif oluşumlara mani olmak; nüfusun ülke coğrafyasına dengeli bir biçimde dağılmasına yardımcı olmak amaçları ile Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdürmektedir. TOKİ’nin 500.000 konut olan hedefi 2011 yılı itibarıyla tutturulmuş, 2023 yılına kadar 700.000 konutluk yeni bir hedef konularak toplamda 1.200.000 konuta ulaşmak amaçlanmıştır.

İLGİLİ MAKALE  TOKİ başvuruları nihayet başladı! Tam 24 ilde toplamda 3 bin 151 konutu satışa sunulacak olan TOKİ başvurusu nasıl yapılır?

TOKİ’nin stratejisi, alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar ile gerekli hizmet birimlerini altyapılarını da tamamlayarak sunmaktır. Ülke genelinde, konut ihtiyacının en fazla olduğu alanları belirlemek üzere araştırma yöntemleri uygulayan idare, toplu konut yatırımları için uzun vadeli bir eylem planı geliştirmiştir. Bu kapsamda, özellikle yoksulluğun da etkisiyle özel sektör yatırımlarının azaldığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine odaklanılmıştır. Önümüzdeki dönemde ise İdarenin faaliyetlerini İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Adana gibi ülkenin kırsal kesimlerinden büyük ölçüde göç alan büyük kentlere daha fazla yoğunlaştırması planlanmaktadır.

Temel üretim yaklaşımları arasına “Mahalle Konsepti”ni da dahil eden TOKİ, bu tarzda üretimlerle toplumsal dayanışmanın sürdürülebilirliğini esas almakta ve konut üretimini bu doğrultuda sosyal ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Dikey mimariden yatay mimariye geçişle birlikte şehirlerimizde kendine has kimliği olan kaliteli ve nitelikli konutlar, mahalleler inşa etmek İdarenin temel amaçlarındandır.

Önceliklerini, ülkemizin değişimi ve gelişimine paralel olarak dönüştüren İdare, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın taleplerini ve ödeme güçlerini dikkate almanın yanı sıra; nitelikli, kaliteli konut üretimini sürdürmek, geliştirmek ve sektördeki öncü, yönlendirici, denetleyici, eğitici kurumsal kimliğini ön plana çıkarmak yolunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Piyasa koşullarında konut edinme imkânı bulunmayan alt gelir grubu ve yoksul grubu vatandaşlarımızın konut ihtiyacı ile şehirlerimizin kentsel dönüşüm zorunluluğunu merkeze alan TOKİ, “Sosyal Devlet” olmanın bir gereği olan konut üretimine barınma merkezi anlayışıyla değil, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine, estetiği gözeten konforlu yaşam alanlarıyla öne çıkan projeler gerçekleştirmektedir. Kuruluş felsefesine uygun olarak, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut beklentisini karşılamada bir “dost eli” anlayışıyla hizmet vermeye devam etmektedir.

Bugün gelinen noktada, kentleşmenin tüm unsurlarını kapsayan bir anlayışla hizmet verilmekte, sosyal devlet anlayışının güçlenmesine, üretimin önündeki engellerin azaltılmasına, yoksul vatandaşına hizmet eden, adalet ve anlayışla yaklaşan bir devlet yapısının oluşmasına, vatandaşların devlete olan güveninin pekişmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.”