2020 yılından beri enflasyonun ve küresel bir krizin ayak sesleri artık ayak sesi olmaktan çıkıp kanlı canlı karşımıza dikildi. Artan ev ve kira fiyatları, vatandaşı ne yapacağını bilemez duruma getirdi. Ev almak artık hayal olmuşken, üzerine bir de kiralar asgari ücreti bile geçti. Kira fiyatlarının bu denli artması, vatandaşın ev alma isteğini mecburi kılarken, TOKİ dar gelirli vatandaşın imdadına yetişti. TOKİ’nin bu müjdesi, ev alma fırsatlarını değerlendirmek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir fırsat.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, ağustos ayında yeni bir konut projesinin başlayacağını açıkladı. Ömer Bulut, yaptığı açıklamada bugüne dek 1 milyon 100 bin konutun yapıldığını ve bu konutların daha da artacağını söyledi. Bulut, “Herkes için konut”, ‘insanca yaşam’ ve ‘ekonomik olarak ulaşılabilir konut’ hedefleri doğrultusunda 1 milyon 100 bin yaptık. Dünyada yaşanan pandemi ve ekonomik krizlere rağmen son üç yılda nitelikli ve yatay mimariyi esas alan yaklaşık 213 bin konut sosyal donatılarıyla birlikte şehirlerimize kazandırılmış, 137 bin konutun da teslimi bu süreçte gerçekleştirilmiştir.” dedi. Ömer Bulut, “20 yılda sosyal konut üretiminde başlattığımız kampanyalar gibi, vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İl il, şehirlerimizin talepleri doğrultusunda ve proje yerlerini de seçmek suretiyle hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah ağustos ayı içerisinde de bu yeni 100 bin konut projemizi açıklayacağız.” diye konuştu.
2021 yılında 875 şehit ailesine ve onların yakınlarına 148,8 milyon Türk lirası faizsiz konut kredisi kullandırdıklarını söyleyen Bulut, “Bu yıl kullandırılan faizsiz konut kredisi kişi başına 241 bin liraya yükseltilmiş ve ilk beş ayda da 275 vatandaşımıza 63 milyon lira konut kredisi açılmıştır” dedi.

Ömer Bulut, kentsel dönüşüm ile ilgili merak edilenleri ise şu şekilde yanıtladı: “TOKİ tarafından 179 bin konutun dönüşümü sağlandı. Ayrıca 45 ilde 108 proje yürütülüyor. Yaklaşık 73 bin konutun plan, proje ve inşaat süreçleri sürmekte. İstanbul’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında, 22 ilçede 35 projede toplam 27 bin konut ve ticari birimin üretilmesi noktasında çalışmalar yapılmış; bu kapsamda 12 bin 73 konut ve ticari ünitenin inşaatı, 15 bin konut ve ticari ünitenin de proje çalışmaları da devam ediyor.”

İLGİLİ MAKALE  TOKİ'den 2+1 ve 3+1 daireler ile 1 milyon 170 bin vatandaş ev sahibi olacak! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeyi verdi!

Bulut, yatırımlara hız verildiğini şu sözlerle paylaştı: İnşaatı devam eden 144 bin konuttan 64 bininin, 3 bin 200 iş yeri, 15 hükümet konağı, 500 köy evi ve diğer sosyal donatıların tamamlanmasını planlanıyoruz. 220 farklı alanda yeni konut projelerinin ihalesi, 66 bin konutun da satış sözleşmesinin gerçekleştirilmesi yürütülürken 200 sektörün de üretimine, ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyoruz. TOKİ Başkanı sosyal konut kampanyasıyla ilgili olarak da “Yirmi yılda sosyal konut üretimin de başlattığımız kampanyalar gibi vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak bu yılın ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak.” Bulut, “Buradaki konut sayısı da en az 100 bin olacaktır. İl il, şehirlerimizin talepleri doğrultusunda ve proje yerlerini de seçmek suretiyle hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah ağustos ayı içerisinde de bu yeni 100 bin konut projemizi açıklayacağız” dedi ve müjdeyi verdi.

TOKİ’nin (Toplu Konut İdaresi) 2985 sayılı Kanunla tanımlanan/belirlenmiş görevleri şunlardır;

• Yurt içi ve yurt dışında doğrudan veya iştirakleri aracılığıyla proje geliştirmek; konut, altyapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak.
• Konut sektörüyle ilgili şirketler kurmak veya kurulmuş şirketlere iştirak etmek.
• Konut inşaatı ile ilgili sanayii veya bu alanda çalışanları desteklemek.
• Doğal afet meydana gelen bölgelerde gerek görüldüğü takdirde konut ve sosyal donatıları, altyapıları ile birlikte inşa etmek, teşvik etmek ve desteklemek.
• Bakanlıkların talebi ve bağlı bulunduğu Bakanın onayı halinde talep konusu proje ve uygulamaları yapmak veya yaptırmak.
• İdareye kaynak sağlanmasını teminen kar amaçlı projelerle uygulamalar yapmak veya yaptırmak.
• Devlet garantili veya garantisiz iç ve dış tahviller ile her türlü menkul kıymetler çıkarmak.
• Ferdi ve toplu konut kredisi vermek, köy mimarisinin geliştirilmesine, gecekondu alanlarının dönüşümüne, tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup yenilenmesine yönelik projeleri kredilendirmek ve gerektiğinde tüm bu kredilerde faiz sübvansiyonu yapmak.
• Yurt dışından, görev alanıyla ilgili harcamalarda kullanılmak üzere Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü üzerine kredi almaya karar vermek.
• Konutların finansmanı için bankaların iştirakini sağlayacak tedbirleri almak, bu amaçla gerektiğinde bankalara kredi vermek, bu hükmün uygulanmasına ilişkin usulleri tespit etmek.
• Gerektiğinde her çeşit araştırma, proje ve taahhüt işlemlerinin sözleşmeyle yaptırılmasını temin etmek.
• Kanunlarla ve diğer mevzuatla verilen görevleri yapmak.