Küresel kriz ve artan enflasyon ile birlikte artan ev fiyatları, vatandaşı ciddi bir sıkıntıya sürükledi. Toplu Konut İdaresi, dar gelirli vatandaşın imdadına yetişti. TOKİ’nin yeni konut müjdesi vatandaşı oldukça sevindirirken, 18 Temmuz itibarıyla, TOKİ konut başvuruları başladı. Başvurular Halkbank ve Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde ise tam 24 ilde toplam 3 bin 151 konut satışa sunulacak. İşte Toplu Konut İdaresi’nin başvuru şartları ve başvurunun nasıl yapılacağıyla ilgili detaylı bilgi.
TOKİ başvuruları başladı
TOKİ başvuruları dün itibarıyla başladı. 18 Temmuz Pazartesi günü başlayan başvurular 4 Ağustos Perşembe günü sona erecek. Konutlar, 24 ilde kuralı bir şekilde satışa sunulacak. Başvurular Halkbank ve Ziraat Bankası aracılığıyla, yalnızca şubelerce yapılacak. 2+1 ile 3+1 olan dairelerin fiyatı 163 bin liradan başlıyor. Bu dairelerin taksitleri 1.442 liradan başlayan seçenekler ile vatandaşa büyük kolaylık sağlıyor. Daireler yüzde 10, 12, 15, 25 peşinat ve buna bağlı olarak da 96, 108, 120, 180 ve 240 ay vadeli ödeme kolaylığı ile satılacak. Ödemeler Ziraat Bankası ve Halkbank şubeleri ile gerçekleştirilecek.
İstanbul konut satışı
TOKİ İstanbul konut satışlarında, Gaziosmanpaşa Sarıgöl Projesi ve Beyoğlu Sütlüce Projesi’ndeki konutlar satışa çıkarılacak. Gaziosmanpaşa Sarıgöl Projesi’ndeki 110 konut için 2 Ağustos 2022 Salı günü saat 10.30’da; Beyoğlu Sütlüce Projesi’ndeki 75 konut için 3 Ağustos 2022 Çarşamba günü saat 10.30’da açık artırma gerçekleştirilecek.
Toplam 185 konutun satılacağı açık artırma, TOKİ İstanbul Hizmet Binası Konferans Salonu’nda yapılacak. Açık artırma, “www.emlakmuzayede.com.tr” internet adresinde canlı yayında olacak.
Başvuru şartları
TOKİ, başvuru şartlarını resmi internet sayfasında paylaştı. İşte TOKİ’nin paylaştığı başvuru şartları.
Alt gelir grubu başvuru şartları
- T.C. vatandaşı olması
- Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir)
- Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)
- Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
- Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.)
- Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 10.000 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 10.000 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 11.500 TL olarak uygulanmaktadır.)
- Bir hane halkı adına yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları, yalnızca bir adet başvuru yapması
gerekmektedir.
Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;
1. Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin”
2. Kategori olan “En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”
3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar”ın
4. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının” başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecektir.
Başvuru için gerekli belgeler
Başvuru sahipleri,
- Kimlik Fotokopisi
- Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli
Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi” - Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair)
- Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı, ibraz edeceklerdir.