Son dönemlerin en popüler isimlerinden bir tanesi olan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Bir Bilene Sorduk için bu kez oldukça farklı bir konuya değindi. Tarım emtialarına dair açıklamalarda bulunan İslam Memiş, tarım emtiasının ne olduğunu ve tarım emtiasında nasıl işlem yapılabileceğini A’dan Z’ye tüm detaylarıyla anlattı. Yeni yatırım araçlarından bir tanesi olan tarım emtiasına dair pek çok şey hakında bilgiler verdi.

Tarım emtiası nedir?

Yatırım araçları çeşitlerinden bir tanesi olan tarım emtiası son dönemlerde hemen hemen her yerde karşımıza çıkan ve bilhassa yatırımcıların yakından ilgilendiği konulardan bir tanesidir. Günümüzde yatırıcımlar açısından gelişme aşamasında olan tarım emtiasına dair pek çok bilinmeyen konu bulunurken, tarım emtiasına dair tüm detayları İslam Memiş açıkladı. “Özellikle ticareti yapılan her ürüne emtia deniliyor ve bu emtialar sadece tarım tarafını kapsamıyor.

Seyredin: Tarım emitası nedir, nasıl işlem yapılır? İslam Memiş açıkladı

Değerli metal emtialar da var ancak ben bugün sizlere tarım emtialarından bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi özellikle son iki yıldır korona virüs salgınıyla birlikte dünyada gıda tarafında ciddi bir rağbet oluştu ve kuraklıkla birlikte üretimin azalması talebin çoğalması, iklim değişikliği gibi pek çok etkenlerden dolayı tabi ki bunun içerisine jeopolitik riskleri de ekleyebiliriz. Gıda tarafında dünya oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor ve dolayısıyla gıda tarafında yaşanan bu artışı tedarik problemini, alım ücretleri, kuraklık gibi pek çok etken de gıda fiyatlarında ciddi fahiş fiyatların artmasına neden oldu. Bu enflasyon rakamlarının işte 40 yılın – 41 yılın zirvesine kadar yükselmesi bütün ülkelerde bu enflasyonu halkın toplumun iliklerine kadar hissetmesi gıdaya ulaşımın biraz daha pahalı olmasıyla birlikte gıdanın aslında sanal ortam alınabilir satılabilir veya fiziki ortamda fiyatlarında da yüzde yüz oranında bir artış olduğunda veya çok daha yüksek bir artış olduğunda hep beraber gözlemliyoruz.” Tarım emtialarına ayrıca değinen İslam Memiş şu şekilde konuştu, “Tarım emtiaları dediğimiz zaman arkadaşlar özellikle buğday, pirinç, mısır, şeker pancarı gibi birçok gıdalar da tarım emtialarının içerisine giriyor. Bu durumunda hem sanal hem de fiziki ortamda ticareti yapılıyor. Bu noktada şu şekilde bir örnek verebiliriz; nasıl ki elinizde bulunan telefonla ya da bilgisayardan yatırım yapıyorsunuz bu döviz olabilir, altın olabilir, gümüş olabilir, borsa olabilir vs. nasıl yatırım yapabiliyorsanız tarım emtialarında da aynı şekilde yatırım yapabiliyorsunuz. Bu emtiayı da dilediğiniz zamanda satabiliyorsunuz dilediğiniz zamanda da alabiliyorsunuz. ” Tarım emtialarının nasıl bir süreç içerisinde geçtiğine dair çeşitli örneklendirmeler de bulunan Memiş, tarım emtiasının ne olduğunun daha iyi anlaşılabilir olması için şu sözlerde bulundu “Mesela altın hesabınız var, gümüş hesabınız var, döviziniz var bankalarda bunu belli bir süre sonra dilerseniz fiziki olarak da alabiliyorsunuz. Tarım emtialarında da aynı şekil arkadaşlar. Devletin lisanslı depoları var bu lisanlı depolarda bulunan ürünleri sanal ortamda satın alabiliyorsunuz ancak fiziki tarafta gerçek kişiler, fiziki olarak da bu yatırım yaptığı emtiaları fiziki olarak da alabiliyorlar. Yine devletin lisanslı depolarında, tarımla uğraşan arkadaşlar çok iyi bilir, hasadını bu lisanlı depolarda tutabiliyorlar, diledikleri kadar da saklama koşullarını kiralarını yıllık olarak verdikten sonra burada tutabiliyorlar. Tarım emtialarının da aslında bu özelliği çok güzel. Sanal ortamda işlem yapabiliyorsunuz ama fiziki ortamda da fiziki olarak teslim alabilirsiniz.”

İLGİLİ MAKALE  İslam Memiş asgari ücret zammı için Temmuz ayını işaret etti. Bitcoin fiyatlarının yükseceğini söyledi. Önümüzdeki ay dolarda neler olacak?

Tarım emtiası nasıl kurulur?

Tarım emtiasının ne olduğuna dair oldukça kapsamlı açıklamalar içerisinde bulunan İslam Memiş, tarım emtialarının nasıl kurulması gerektiğine dair de çeşitli açıklamalarda bulundu. “Tarım emtialarında işlem yapabilmek için arkadaşlar öncelikle gerçek işinizi yani kendinizin bir ELÜS hesabının olması gerekiyor. Bu ELÜS hesabı açıldıktan sonra da farklı aşamalarda uygulamaya geçeceksiniz. ELÜS programının elektronik ürün senedi olduğunu unutmamak lazım. Bir kamu bankasına gidiyorsunuz, diyorsunuz ki kamu bankasına veya muhatap olana bankaya gidiyorsunuz ben tarım emtialarına yatırım yapacağım ELÜS, elektronik ürün senedi hesabı açtırmak istiyorum diyeceksiniz. Oradaki hesabınızı açtırdıktan sonra hemen TÜRİB Piyasalarında bir işlem yaptırmak zorundasınız. ” Gerçek kişilerin ELÜS hesabını açtırdıktan sonra TÜRİB piyasasında da bir işlem yaptırması gerektiğini söyleyen Memiş, tarım emtiasının nasıl kurulması gerektiğine şu şekilde devam etti “Türkiye Ürün İhtisas Borsası’na gidip gerçek kişinin kayıt olması lazım kimliğiyle birlikte sonra cep telefonunuza arkadaşlar bir uygulama indirebilirsiniz ve bu uygulama üzerinden de tercihlerinize göre yatırım yapabilirsiniz. Buğdayın da çeşitleri var, alınabilir satılabilir çeşitleri var. Aynı teknik döviz tarafında olan emtia okumaları gibi tarım emtialarında da okumalar var. Yine beni yakından tanıyanlar çok iyi bilir, iki yıl önce arkadaşlar tarım emtialarıyla ilgili ciddi bir çalışmamız vardı. İnsanları tarım emtialarına yatırım yapmalarını sağlamak ve farkındalık oluşturmak için ciddi gayret sarf ettik. Tabii bu süreçte ne enflasyon vardı, ne ekonomik krizler vardı, ne bu kadar kuraklık yoğun konuşuluyordu ancak iki yıl önce bu farkındalıkla birlikte dünyada yabancı yatırımcıların, ciddi yatırım yaptığını gözlemliyoruz.”

“Tarım emtialarında çok ciddi beklentilerim var”

Tarım emtialarının yatırım noktasında son derece etkili ve güzel bir yatırım aracı olduğunu dile getiren İslam Memiş sözlerine şu şekilde devam etti, “Tarım emtialarında çok ciddi beklentilerim var. Ne mevsimsel etkilerin, ne kuraklığın gitmesini bekliyorum ne de jeopolitik risklerin gitmesini bekliyorum. Çünkü dünya gıda tüketiminde çok farklı bir yere gidiyor artık. Gıdaya ulaşım sanırım bundan sonraki süreçte çok daha zor olacak ve sanırım da kıtlık ekonomisinin başladığı bir süreç 2023’de bizi bekliyor olacak. Paranız var ama ortada gıda yok işte bu işin en kötü tarafı. Tabi burada tarım emtialarına yatırım yapacak olan arkadaşlarımızın yine özellikle mevsimsel etkiden dolayı hasat zamanı olduğu için bu aylarda tarım emtiaları yine düşük fiyatlarda kaldığını bilmesi gerekiyor. Tabi ki birkaç ay sonra özellikle yılın son çeyreğiyle birlikte tarım emtialarında ciddi fahiş fiyatlar bizleri bekliyor olabilir. O yüzden çok temkinli olmamız gerekiyor. ”

İLGİLİ MAKALE  İslam Memiş, gram altın ve dolar için tarih verdi. Dolar ve gram altın fiyatları o tarihte rekor kıracak!

Tarım emtiasına yatırım yapmak için hangi adımların uygulanması gerekir?

Tarım emtiasının ne olduğunu ve tarım emtiasına yatırım yapmak için çeşitli adımların sırasıyla uygulanması gerektiğine dair açıklamalarda bulunan İslam Memiş, tarım emtiasına yatırım yapabilmek için bu süreçlerin sırasıyla uygulanması gerektiğine dikkat çekti. “Bir ELÜS hesabı açtırıyorsunuz ondan sonra da TÜRİB gidiyorsunuz, Türkiye İhtisas Borsası’na gidiyorsunuz orada gerçek kişi olarak başvuru yapabiliyorsunuz ve ondan sonra cep telefonunuza indirdiğiniz uygulama üzerinden bütün tarım emtialarının seçeneklerini görebiliyorsunuz ona göre yatırım yapabiliyorsunuz ve dilerseniz yine Türkiye’nin lisanslı depolarında bulunan bu emtiaları fiziki olarak da teslim alabiliyorsunuz. Veya dışarıdan devletin lisanslı depolarına fiziki olarak bu tarım emtialarını da depo kiralamak şartıyla bırakabiliyorsunuz. Ama önemli olan sonuç şu tarım emtialarına mutlaka yatırım yapılmalı, tarım emtialarının bir piyasa olduğu bilinmeli ve dünyada tarım emtialarına yatırım yapan binlerce yabancı yatırımcıların olduğunu da mutlaka bilmeniz gerekmektedir.”