Tapu dairelerinde alıcı ve satıcı arasında yapılan devir işlemleri sırasında satıcı ve alıcı kişiler için çeşit özel ve resmi masraflar bulunuyor. Tapu süreç ve işlemleri sırasında hangi masraflar istendiğine dair detaylıca araştırmamızı bu yazımız da okuyabilirsiniz.

Türkiye’de tapu dairelerinde ki süreçlerin pek çok Avrupa ülkesinde olan düzenin aksine noter kurumlarında değil tamamen resmi kurum olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü içerisinde ki şubeler de gerçekleşiyor.

Bu işlemlerin yanında henüz ülkemiz de internet üzerinden sanal mecra da tapu işlemleri yapılamıyor. Mülkün devri süreçleri sırasında tapu ve kadastro dairelerinde satıcı kişi ve alıcı kişinin hazır ve mevcutlu olarak memurun karşısında olması yasal bir zorunluluktur. Mülk tapusunun devir sürecinde sizlere yansıtılacak bazı masrafları da bulunuyor.

Konut Sigortası Masrafını Kim Ödemelidir?

Satışa konu olan gayrimenkulün niteliği ve ölçülerinin ebadına göre yapılacak olan konut sigortası masrafı farklılıklar göstermektedir. Bu zorunlu sigorta kalemi için ortalama olarak 150 yada 250 Türk Lirası arasında vezneye bir nakdi ücret ödenmesi gerekecektir, bu yapılan fiyat değerlendirmesinde 2021 senesi için verilen fiyatlar baz alınırken 2022 yılı içinde yaklaşık değer olarak bir masraf harcaması söz konusu olacaktır.

Çıkan Emlak Vergisini Kim Ödemelidir?

Resmi verilerde ki değerlendirmeye oranla mesken ve konutların emlak vergisi oranı büyükşehir illeri sınırları içerisinde yüzde 0,2 oranında ve büyükşehir olmayan belediye kurumlarında ise yüzde 0,1 olarak tarh edilip hesaplanır. Ticari dükkanlar ya da iş yeri olarak kullanılan bir mülkün devri yapılıyorsa büyükşehir illeri için yüzde 0,4 ve büyükşehir belediye özelliği olmayan il belediyelerinde ise yüzde 0,2 oranında emlak vergisi alınmaktadır. Bu ücreti mülkü satın alan kişi ödeyerek mülk satış fiyatından mahsup edebilir.

Avukat Masraflarını Kim Ödemelidir?

Gayrimenkul tapusu devir işlemlerinde eğer anlaşmazlık çıkar ve avukat hizmeti devreye alınırsa avukata da belli bir ücret ödenmektedir. Bu avukat ücretini genel de danışan ve dava sahibi ödemelidir.

Emlakçı Bedelini Kim Ödemelidir?

Emlak satışı yönetmeliğe göre mülkün satış bedelinin yüzde 2’si ile birlikte Katma Değer Vergisi satıcı kişi ve alıcı kişiden ayrı ayrı alınarak işlem ücreti olarak emlakçıya ödenmesi isteniyor.

İLGİLİ MAKALE  Miras gayrimenkullerin tapu intikal işlemleri nasıl yapılır? Miras intikali için gerekli belgeler

Elektrik ve Su Abonelik Masrafını Kim Ödemelidir?

Elektrik aboneliği ve su aboneliği devrinden yada yeni başlatılmasından dolayı çıkan masraflar bazı durumlara göre farklılık gösterir. Üzerinize ilk kez elektrik aboneliğinin kaydını alacaksanız ilk olarak kayıt ücreti ve size verilen sayacın ücreti ve sözleşmeye konu olan ek depozito ücreti olarak yekün meblağ 100 ile 500 Türk Lirası arasında masraf olarak yansımaktadır. Üzerinize ilk kez su aboneliğini yazdıracaksanız belediyeye ait kuruma 775 Türk Lirası kayıt ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Tapu Devir İşlemlerini Kısıtlayan Bir Sebep Var Mıdır?

Tapu devir ve satışa ilişkin işlemler bir aile içerisinde yapılacaksa kişiler arasında iki kez yapılabilir. Bir başka yola göre herhangi bir aile dışından yabancı bir kimse ile yapılan devir süreçleri işlemlerinde olduğu gibi belli bir nakdi ücret karşılığında resmi daire de tapu devri yapılabilir.

İkinci yol olarak kişiden kişiye hibe uygulaması yapılabilir. Bu sayede alıcı kişi, satıcı kişiye herhangi bir ücret ve bedel ödememiş olmaktadır. Kendi aileniz içinde gerçekleşen tapu devri işlemlerinde ebeveynler maliki oldukları ve sahip oldukları mülk ve gayrimenkulleri çocuklarına veya torunlarına bağışlayabilirler.

Hibe Uygulamasında Herhangi Bir Bedel Ödenmekte Midir?

Hibe uygulamasında hibe edilen gayrimenkulün rayiç değerinin binde 68,31’i kadar harç payı ödemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Hibe edilen mülk de diğer hak sahibi mirasçıların saklı pay hakları olabilmektedir.

Tapu

Tapu

Tapu Devir İşlemleri İçin Hangi Resmi Belgeler Gereklidir?

Tapu devir süreçleri ve işlemleri esnasında resmi kurumlar tarafından birçok resmi belge talep edilmektedir. Bu gerekli olan resmi belgelerin eksik olması durumunda ise devir, satış veya tapu işlemleri gerçekleştirilmiyor. Sizlere tapu işlemleri sırasında sorun yaşamamanız için talep edilen belgeler konusunda bilgi vermek istemekteyiz.

Tapu devir ve satış işlemi yapan vatandaşların en çok araştırdığı ve merak ettiği soruların başında bu işlem için en temel başlama noktası olan belge toplama ve tapu işlemleri için gerekli belgeler hangileridir sorusu gelmektedir.

Çeşitli mülklerin yani ev satışı, arazi satışı, arsa satışı ya da ticari yapı gibi mülk ve gayrimenkullerin satış ve devrinin yapılması için ilk olarak bölgede ki kadastro müdürlüklerine giderek müracaat etmek gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Yeni yılla birlikte tapuda yeni dönem başlıyor

Bu yetkili kuruma devir işlemi için başvurmadan önce sekretaryayı arayarak devir için randevunun alınması da gerekmektedir. Devir ve satış işlemleri için randevunuzu oluşturup, resmi kuruma devir işlemleriniz için gittiğinizde yanınızda tapu devri ve mülk satışı için gerekli belgeleri eksiksiz olarak dosyalanmış bir şekilde götürülmesi gerekmektedir.

İzleyin: TAPU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR | PARAYI TAPUDAN ÖNCEMİ SONRAMI VERMEK GEREK?

Tapu Devri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bilindiği gibi taşınmazlara ait tapu devri, mülk ve taşınmaz sahibinin değiştiğini resmi belge ve dairelerde kayıtlara geçirmek amacıyla yapılan ve yeni mülk sahibini tespit etmek için gerçekleştirilen bir işlem olarak bilinmektedir. Alıcı kişi veya vekili ve satıcı kişinin vekilleri, mülk satışı veya tapu devir işleminde bazı resmi evrakları hazırda dosyada bulundurarak hızlı bir şekilde işlemleri bitirir. Tapu devir işlemleri için gerekli evraklar;

  • Devri yapılacak tapunun asıl sureti ve fotokopisi,
  • Devir alacak kişiye ait bir adet renkli vesikalık fotoğraf
  • Devreden ve devralan kişilere ait nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Mülkün bulunduğu ilçe sınırlarında yer alan ilgili belediyeden alınmış gayrimenkulün satışında istenilen emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge,

Bu belgeler randevuya gitmeden önce hazırlanmalı ve dosyalanmalıdır. İşlemlerin hızlıca tamamlanması için eksik evrak ile işlem yapılmaması gerekmektedir. Evrak eksikliğinden dolayı randevunuz yanabilir ve işleminiz daha sonra ki tarihlere sarkabilir.