Taşınmaz malların olduğu alanlar ve doğrudan tarlaların kendileri, belirli parseller içeren alanlarda yer alır. Bu parseller; miras gündeme geldiği zaman, malvarlığının bir kısmını veya tamamını satmak isteyen kişilerin olduğu durumlarda ve üzerindeki malvarlığı miktarını öğrenmek isteyen kişiler için sorgulanabilir niteliktedir.
Farklı yöntemler sonucunda sorgulanacak parseller için ise; nerelerden sorgulanabilecek olduğu, bu sorgu esnasında nelerin gerektiği, parsel sorgulama sonucuna ne kadar sürede ulaşılabilecek olunduğu, konuları araştırılmalıdır.
Parsel Sorgulama Nerelerden Yapılabilir?
Parsel sorgulama, hem online kanallar aracılığıyla hem de devlet kurumları tarafından verilen hizmetler sonucunda ulaşılabilen sonuçlar arasındadır. İlk olarak, resmi işlemlerin çoğunun kontrol edilebildiği ve kişi üzerine kayıtlı olan malvarlıklarının tamamının listelendiği e-devlet kanalı aracılığıyla parsel sorgulama yapılabilir.
Buna ek olarak, parsel sorgulama için belirli bir tapunun olması gerekir. Tapu içerikli çoğu işlemin kontrol ve denetlenme merkezi de Tapu ve Kadastro müdürlükleridir. Doğal olarak, yerleşim yerinde bulunan bu müdürlüklerden de parsel sorgulama yapmak mümkündür.
Bu iki alanın dışında, parsel sorgulama yapılabilecek herhangi bir yöntem söz konusu değildir. Bu yüzden ya e-devlet şifresinin edinilmiş olduğuna ya da doğru bilgiler sonucunda müdürlüklerden randevu alındığına emin olunmalıdır.
Parsel sorgulama adresleri:
https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/
https://e-plan.gov.tr/imar
Parsel Sorgulama Kimler Tarafından Yapılabilir?
Parsel sorgulama, kişinin kendisi üzerindeki taşınmaz malvarlıklarının alanlarını belirten bir sorgulamadır. Doğal olarak işlemin içerisinde miras ve yasal adımlar bulunur. Bu nedenle, devletin belirtmiş olduğu sınırlar dahilinde yasal olmayan kişilerin parsel sorgulama yapması mümkün değildir.
Ayrıca reşit olmayan bireyler, kendilerine özel e-devlet şifresi alamayacak ve Tapu ve Kadastro müdürlüklerinden de randevu alamayacak durumdadır. Bu nedenle, ilk şartın reşit olmak olduğu bilinmelidir.
Ayrıca, parsel sorgulamanın maddi konulara giriyor olması; müsrif olma nedeniyle kısıtlanmış olan, akli durumunun zayıf olması veya hiç olmamasından dolayı hukuki ehliyeti kısıtlanan kişilerin de işlem yapmasına kısıt getirmiştir. Belirtilen aralıkların dışında kalan, reşit lan ve herhangi bir fiil ehliyeti olmayanlarınsa parsel sorgulama yapmaları mümkündür.
Parsel Sorgulama İçin Neler Gerekir?
Parsel sorgulama yapılırken gerekli olan ve hem bilgi bazında hem de teknik anlamda söz konusu olan gereçler vardır.
Parsel sorgulama yapılırken gerekenler şöyledir:
- E-devlet üzerinden yapılacak sorgulama işlemleri için, uygun durumda olan kişiye ait kimlik numarası ve PTT şubelerinden temin edilmiş olan bir e-devlet şifresi
- Tapu üzerinde yer alan ve tapu içeriklerini kapsayan parsel ve ada numaraları
- Tapu ve Kadastro müdürlükleriyle görüşmek için alınacak randevu
- İnternet bağlantısı ve bu internet bağlantısını kurmaya uygun donanımda bir cihaz
Gibi gerekenler, parsel sorgulama yapılmadan önce mutlaka temin edilmiş olmalıdır.
Parsel Sorgulama Yapma
Parsel sorgulama yapmak için bazı adımlar izlenmelidir. İlk olarak, e-devlet üzerinden parsel sorgulama yapılmak istendiğinde; tapu üzerinde yer alan ada ve parsel numaralarının bilindiğine emin olunmalı ve internet bağlantısı üzerinden e-devlet kanalına giriş yapılmalıdır.
Kimlik bilgisi ve kişiye özel şifre sonucunda açılan sayfanın orta kısmında yer alan ve arama motoru şeklinde olan alana girilir ve ‘Parsel Sorgulama’ yazılarak arama sonuçlarının beklenmesi sağlanır. Açılan sekme içerisinde bulunan ilk sayfa, kişinin ailesinden kalan ve kendisinin sonradan edim yöntemiyle kazanmış olduğu tüm parsellerin görüntülenmesini sağlar.
İstenilen sonuçların yer aldığı bu sayfa, istendiği durumlarda yazdırılarak da kullanılabilir. Eğer Tapu ve Kadastro müdürlükleri tarafından hizmet alınarak parsel sorgulama yapılacaksa, kimlik bilgilerinin işlenmesiyle randevu alımı sağlanır. Randevu gününde ve saatinde hazır bulunan müdürlüklerde, görevli olan kişilere parsel sorgulama talebi iletilir.
Kimlik doğrulama sonrasında, müdürlük içerisinde yer alan görevlinin sonuçları teslim etmesi beklenir. Her iki yöntem sonrasında da aynı şekilde parsel sorgulama sonuçlarına ulaşılacak olduğu bilinmelidir.
Video: TKGM Ada Parsel Sorgulama İmar Durumu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Parsel Sorgulama Ne Kadar Sürede Yapılır?
Parsel sorgulama yapmak isteyen ancak zamanı olmadığı için işlem yapamayan insanlar söz konusu olabilir. Öncelikle, e-devlet üzerinden yapılacak her türlü sorgulama işleminde yedi gün ve yirmi dört saat sonuçlara ulaşmak mümkündür.
Ayrıca, sistemin hızlı bir akışa sahip olması nedeniyle de sorgulama sonuçları çok kısa bir sürede elde edilecektir. İnternet gücünün en azından ‘yeterli’ seviyede olması halinde, adımların izlenmesi ve parsel sorgulama sonuçlarına ulaşılabilmesi için ortalama beş dakikalık bir süre gerekir.
Beş dakikanın sonunda ise istenen sonuçların sistemde yer aldığı fark edilir. Eğer doğrudan müdürlüklere gidilerek parsel sorgulama sonuçlarına ulaşılmak isteniyorsa da, ortalama iki saat içerisinde sonuçlara ulaşıldığı görülür. Buradan da çıkarımla, parsel sorgulama işleminin günler veya haftalar sürmediği anlaşılmalıdır.
İzleyin: TKGM Parsel Sorgulama Hakkında Her Şey Uygulamalı Anlatım, İstediğiniz Tapunun Bilgilerini Öğrenin
Parsel Sorgulama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Parsel sorgulama yapılırken bazı konulara dikkat etmek, hem kişisel verilerin çalınmaması hem de maddi ve manevi olarak yorucu süreçlere girilmemesi adına oldukça önemlidir. İlk olarak, parsel sorgulama online olacak şekilde yapılacaksa mutlaka e-devlet kanalı üzerinden işlem yapılmalıdır.
Çünkü sisteme yapılan giriş esnasında, kişiye ait kimlik numarası ve özel devlet sayfasının şifresi verilir. Bu iki bilginin işlenmesi durumunda; özel verilerin başkaları tarafından ele geçirilmesi, kişinin malvarlıklarının devredilmesi ve suç işlenerek kişinin olaya dahil edilmesi dahi mümkündür.
Tüm bu durumların hem hukuki olarak uğraştırıcı olması hem de maddi kayıplara neden olması nedenleriyle yabancı siteler üzerine bilgilerin verilmiyor olduğuna emin olunur. Ayrıca, parsel sorgulama yapılırken parsel numarasının ve ada numarasının doğru olarak bilindiğine emin olunmalıdır.
Bu iki bilginin bilinmiyor olması veya yanlış bilinmesi halinde, sistem üzerinde parsel yerleri ve miktarları yanlış olarak görüntülenebilir. Her iki durumda da dikkat edildiği zaman, sorun olmadan ve kolay bir şekilde parsel sorgulamanın tamamlandığı görülecektir.