Malulen emeklilik, işçinin sigortalı olarak iş hayatına başlaması ile belirli sebeplerden dolayı çalışma gücünü kaybetmesi ile düzenli olarak verilen maaştır. Malulen emeklilik için bir kaza, hastalık geçirmiş olabilirsiniz. Bundan dolayı sigorta sayesinde geleceğinizin düzenli maaş ile ekonomik güvenceye alınmasıdır.
Bu güvenceden birçok vatandaş faydalanıyor. Bu sistemde malulen emeklilik maaşı almaya hak kazanmak için belirli bir seviyede iş gücü kaybı olmalı. Bu iş gücü kaybının seviyesine göre kişiye malulen emeklilik maaşı bağlanır. Malulen emekli olmanın en temel kuralı ise en az 10 yıllık sigorta priminin olmasıdır. 10 yılın altında sigorta primi olan kişilere malulen emeklilik maaşı bağlanamaz.
Malulen emeklilik maaşını almaya hak kazandıktan sonra tekrar sigortalı bir işte çalışırsanız malulen emeklilik maaşınız kesilir. Çünkü sigortalı bir işte tekrar çalışmanız iş gücünüzü kazandığınız anlamına gelir. Malulen emeklilik maaşı almak için tekrar başvuru yapmanız gerekir. Tabii ki bu başvuru öncesinde işten çıkmanız gerekir. Malulen emeklilik maaşınız kontrol sonrası maluliyet durumu devam ediyor ise yeniden bağlanır.
Malulen Emeklilik Maaşını Kimler Alabilir?
5510 sayılı kanunun 25.maddesine göre sağlık raporunda 4-a ve 4-b içinde yer alan sigortalı kişiler çalışma gücünün en az %60’ını, 4-c içindeki sigortalı kişilerin en az %60 ile iş gücünü kaybetmesi gerekir. Bu durum sağlık kurulu tarafından tespit edilirse bu sigortalı kişiler malulen emeklilik maaşı almaya hak kazanırlar. Kamuda görev yapan kişiler %60’ın altında bile iş gücünü kaybetse malulen emeklilik maaşı alabilir.
İzleyin: Malulen emeklilik aylığı hangi durumlarda kesilir?
Malulen Emekli Olma Başvurusu
Maluliyet durumu olan sigortalı kişi son çalıştığı SGK birimine başvurmalı. Malulen emeklilik maaşının bağlanması bu birim tarafından yapılır. Sigortalı çalışan kişinin malulen emeklilik maaşını alabilmesi için,
1800 gün malullük, ölüm ve yaşlılık için sigorta yatırmış olmalı. Prim günlerinde eksiklik çıkan kişiler hizmet borçlanması imkanı ile eksik primini tamamlayabilir. Başvuru şu şekilde yapılır:
- SGK müdürlüğüne dilekçe yolu ile başvuru yapılmalı,
- SGK’nın sevk ettiği kuruluşta maluliyet oranı belirlenmesi için muayene olunmalı,
- SGK tarafından sevk edildiği sağlık kuruluşunun verdiği rapor incelenmeli,
- SGK’nın maluliyet durumuna onay vermesi gerekir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra kişiye malulen emeklilik aylığı bağlanır.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Malulen emeklilik maaşı ödenen prim sayısının gününe ve malul olma derecesine göre belirleniyor. Bu yüzden malulen emeklilik maaşı kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Her kişinin mallulluk oranı ve ödediği prime göre maaşı hesaplanır. Malulen emeklilik maaşı rapordaki tarihten sonra başlar. Eğer malullük durumu devam ederse bu maaş düzenli olarak yatmaya devam eder. Eğer kesintiye uğrarsa kontrol muayenesinden sonra onaylanırsa yatmaya devam eder.
Kontrol Muayenesi Nedir?
Malulen emekli olan kişinin maluliyet oranı değişebileceğinden sağlık kurumu tarafından kontrol edilmesidir. Kontrol muayenesi malulen emeklilik maaşı alan kişi hakkında şikayet gelmesi, maluliyet durumunun devam etmemesi gibi şikayetlere karşı yapılır. Bu durumda malulen emeklilik maaşı alan kişi kontrol muayenesi olması gerekir.