Bazı kişiler kendi boş evlerini kira lamadan başkalarına verebiliyor. Genellikle oğluna, kızına veya yakın akrabasına veriyor. Kira almadıkları için de ev sahiplerinin merak ettiği konu, kira geliri olmadan kira geliri vergisi ödeniyor mu?

Kira almayan ev sahibi vergi öder mi?

Anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için ev sahibi, herhangi bir vergiye tabii değildir. Ancak ev sahibi yakınına ikinci bir evi tahsis ederse, vergi ödemek zorundadır. Emsal kira bedeli üzerinden ev sahibi ikinci konut için kira bedeli vergisi ödemek zorundadır.

Bu durum torunlarda ise biraz daha farklı işliyor. Torununa ev tahsis eden ve kira almayan ev sahibi, bu konut için herhangi bir vergi ödemeyecektir. Ancak aynı kişilere ikinci bir evi tahsis eden ev sahibi, kira bedeli almasa bile ikinci konut için emsal kira bedeli üzerinden vergi vermek zorundadır. Binaların mal sahiplerinin, usul-füru (üstsoy-altsoy) veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda emsal kira bedeli esası uygulanmıyor (GVK Md. 73).

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar kira vergisi ödüyor mu?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, herhangi bir konutu kiraya verdiklerinde belli miktarlar üzerinden vergi vermekteler. Eğer aylık kira bedeli 3.900 Türk lirasını aştığında, ev sahibi kira vergisi vermek zorunda kalıyor. Fakat kira geliri 3.900 Türk lirasının altındaysa, ev sahibi herhangi bir kira vergisi ödemek zorunda değildir. İş yeri sahibi olan gurbetçi vatandaşlar ise, kira bedeli ne olursa olsun herhangi bir kira vergisi ödemiyor. Ayrıca iş yeri kirası elde eden gurbetçi vatandaşlar, herhangi bir beyanname vermek zorunda da değildir.

Emsal kira bedeli nedir?

Eğer bir kişinin kira geliri varsa, bu geliri bir beyanname ile belirtmek zorundadır. Ayrıca bu gelirle birlikte ev sahibi, kira geliri aldığı için de kira geliri vergisi ödemek durumundadır. Emsal kira terimi ise bu vergilendirme sistemi ile alakalı bir terimdir. Gelir Vergisi Kanununun 73. maddesine göre emsal kira bedeli, kiraya verilmiş olan herhangi bir gayrimenkul için belirtilmesi gereken minimum tutardır.

Emsal kira bedeli ne zaman beyan ediliyor?

Emsal kira bedeli, geride bırakılan yılın ilk üç ayında beyan edilmesi gerekiyor. Örneğin ev sahipleri 2021 yılının emsal kira bedelini, 2021 yılının ilk üç ayında belirtmek zorundadır.

İLGİLİ MAKALE  Gayrimenkul karşılığında ölünceye kadar bakım sözleşmesi nedir?

Emsal kira bedeli hesaplaması nasıl yapılıyor?

Emsal kira bedelini hesaplamak için birkaç rakamı bilmemiz gerekiyor. Bu rakamlardan ilki ise kiraya verilen mülkün yıllık emlak vergisi. Emsal kira bedeli ise bu rakamın yüzde 5’ine tekabül etmektedir.

Ev sahibinin bildirdiği kira bedelinin emsal kira bedelinden yüksek olması, bazı sorunlara yol açabilir. Maliye bakanlığı, kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması durumunda ev sahibini inceleme altına alabiliyor. Bu yüzden emsal kira bedelinin her zaman için ödenen kira bedelinden düşük gösterilmesi gerekiyor.