Gübrede yerli üretim büyük ölçüde tehlikeye girmeye başladı. Doğalgaza yapılan zammın ardından gübre fiyatlarında yaşanacak olan değişim pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Doğalgaza yapılan yüzde 50’lik zam sonrasında gübre fiyatlarında sansasyonel bir sürece girilmesinin hemen ardından gübrenin yanı sıra pek çok temel gıdaya da aynı oranda zam yapılması bekleniyor. Doğalgaza gelen zam, yerli gübre üretimini büyük ölçüde tehlike altına sokan bir unsur olurken, gübre fiyatlarındaki son duruma haberimizden ulaşabilirsiniz…

Yerli gübre üretimi tehlike altında

Doğalgaza yapılan yüzde 50’lik zam pek çok kişiyi derinden etkileyen durumlardan bir tanesi olurken, yerli gübre üretimini de büyük ölçüde tehlike altına sokmaya başladı. Doğalgaza yapılan zammın ardından yerli gübre ithal gübre ile rekabet içerisine giremeyeceği dolayısıyla büyük ölçüde tehlike altına girmeye başladı. Yapılan açıklamalar sonucunda doğalgaza yapılan zamlar bilhassa üre gübresini yakından etkileyecek bir durum olurken, diğer gübre çeşitlerini de büyük ölçüde fiyatların yükselmesine neden olacağına dair sinyallerin yanmasına neden oldu. Doğalgazın birim fiyatlarında yaşanan artışlar pek çok alanda ekonomik açıdan zorlanma durumunun kapısını aralayan durumlar arasında yerini alırken, sanayi bazında doğalgazın biriminde meydana gelen zam yüzde 50 olurken bu artış doğalgaz fiyatlarını fazlasıyla etkiledi. Doğalgaza gelen yüksek zam gübre fiyatlarında çeşitli ölçüde artışın yaşanmasına neden olurken bu durum yerli gübre üretimini ve satışını fazlasıyla yakından etkilerken yerli gübrenin tehlikeye girmesine neden olacak. Doğalgaza yapılan zam tüm gübre fiyatlarında çeşitli değişimlerin oluşmasına neden olurken, gübre fiyatlarındaki son durum şu şekilde;

  • Üre gübresi 13000 TL/ton
  • DAP 18200 TL/tona
  • 20.20.0 ise 12050 TL/ton
  • 15.15.15 13200 TL/ton

Doğalgaza yapılan zammın ardından gübre fiyatlarında ne gibi bir değişikliğin olacağı merak edilen konular arasında yer alırken, gübre fiyatlarında ciddi artışların olması bekleniyor. Gübre fiyatlarında yaşanan bu artış aynı zamanda yerli gübrenin tehlike altına girmesine neden oldu. Yerli gübreyi büyük ölçüde tehlike altına alan durum arasında yer alırken, ithal gübrenin çok daha fazla kullanılmasına neden olacağı düşünülüyor. Yerli üretim gübre fiyatlarının yüksek meblağlarda olması yerli gübre üretimin durmasına neden olacak.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatlarının neden arttığı açıklandı! Güncel gübre fiyatlarında son durum

Kaç çeşit gübre bulunmaktadır?

Gübreler temelde organik ve ticari gübreler olarak ikiye ayrılmıştır. Organik gübre çeşitleri, hayvan gübresi, yeşil gübre, kemik unu gibi bileşenleri içerisinde barındıran ve bitkiler açısından son derece güçlü yanı olan gübre çeşitleridir. Toprağın zenginleşmesine ve toprağın verimli bir boyutta olmasına büyük ölçüde katkı sunan organik gübrelerin tarımda kullanılması fazlasıyla önemlidir. Ticaret gübrelerini ise besin içeriklerine göre sınıflara ayırmak çok daha mümkün olmaktadır. Azotlu, fosforlu, potasyumlu ve kompoze gübreler olarak sınıfa ayrılan bu gübre çeşitlerinin toprağa sağladığı verimde fazlasıyla büyüktür. Toprağa ekilen ürünün çok daha sağlıklı bir boyutta olması için, tarlaya ektiğiniz ürünlere gübre vermek son derece önemlidir. Gübre toprağa ekilen mahsulün çok daha verimli ve lezzetli bir formda olmasına yardımcı olurken gübrelerin tarım noktasında önemi fazlasıyla büyüktür. Toprağa verilen gübrenin, verilme süresi de son derece önemlidir. Uygun zamanda verilen gübreler direkt olarak tohumun güçlenmesini sağlarken, yanlış zamanda verilen gübre tohuma geçmeden toprağa karışmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için toprağa verdiğiniz gübrenin zamanına fazlasıyla dikkat etmeniz gerekmektedir. Yaşadığınız yerin iklim çeşidine göre ve toprağın cinsine uygun ölçüde gübre verme işlemine geçebilirsiniz. Bu iki maddeye uygun şekilde verdiğiniz gübreler ürünlerinizin çok daha verimli ve ürünlerinizin lezzetli bir boyutta olmasına yardımcı olmaktadır.