Ülkemizde her zaman önemli bir kaynak olan tarım adına 2022 yılında gelen zamlar maliyetlerin artmasına ve bu nedenle de çiftçilerin zor durumda kalmasına neden olmuştu. Yaşanan güncel gelişmeler ile gübre ve ilaç gibi tarım destekleyici malzemelere gelen zamlar hem mahsulü hem de çiftçiyi etkilemeye devam ediyor. Çiftçiler gübre fiyatlarında indirme gidilmesini beklerken, gübre fiyatları için yeşil ışık yakan gelişmeler yaşanmaya başladı.

Gübre fiyatlarında düşüş yaşanacak mı?

Ülkemiz ekonomisinde geniş bir yer kaplayan tarım için 2022 yılı zorlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Mahsullerin daha alt fiyatlardan işlem görmeye devam etmesi ve bunun yanında hem gübre ve ilaç hem de enerji kaynaklarında artışlar yaşanması, çiftçilerin gelir – gider dengesinin bozulmasına yol açtı. Ödenene masrafların mahsul satışı ile karşılanamaması sonucu 2022 yılında birçok çiftçi tarlasına ekim yapmayı bıraktı. Azalan üretim ve artan maliyetler ise tarımın gittikçe zora girmesine neden olmaya başladı. Ancak tarımda hem gübrelerin hem de enerji kaynaklarının büyük oranda ithalata bağlanması sonrasında yaşanana artışlar, dolar kurunda yaşanan düşüşler ile birlikte yeşil ışık yakmış oldu. Çok yakın bir süreçte olmamak ile birlikte, gübre fiyatlarında bir indirim haber ile karşılaşma ihtimal de giderek artıyor.

Çiftçinin masrafı her geçen gün artıyor

Tarlalarda kullanılan iş makinelerinde mazot, ekinleri beslemek için ilaç ve gübre gibi kullanımları olan çiftçiler için bu malzeme ve kaynakların zamlanması demek, masrafların giderek büyümesi demek oluyor. Aynı zamanda sulama çalışmalarında büyük tarlalarda yükse miktarda su kullanılması da faturalara yansıyan zamlar sonrası iyice zorlaştı. Birçok masrafı olan çiftçiler için en zor kısım ise bu kadar masrafın karşısında satılan mahsullerin getirdiği kar payının ödenen masrafları karşılamaması. Aylarca süren tarımın sonunda ancak masrafları karşılayan çiftçiler için günlük yaşam adına maddi sorunların a gün yüzüne çıkmaya başlaması çiftçilerin tarımı bırakmak zorunda kalmasına neden oluyor. Çiftçiler tarafından istenen ise, masrafların düşürülmesi ve bu sayede gelir – gider dengesinin kurulabilmesi.

Çiftçiye yeşil ışık Tarım Kredi Kooperatiflerinden

Geçtiğimiz aylarda Tarım Kredi Kooperatifleri Başkanı olan Hüseyin Aydın, tarımda yeşil ışığı yaktı. Sonbahar aylarında gübre fiyatlarının düşürülmesi konusunda umutlu olduklarını belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Başkanı Aydın, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sonbahar aylarının gelişi ile çiftçilere cüzi fiyatlardan gübre satışı sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Tarım Kredi Kooperatifleri Başkanı Aydın, bu şekilde yem ve gübre konusunda dışa bağımlılık sorununun da önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye yeni müjde Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geldi! T.C. kimlik numarasının son hanesi 0-2-4 olanlar 'hesaplarını' kontrol etsin

Çiftçiye rahat bir nefes aldırmak için çalışmalar devam ediyor

Tüm zorlukların yanı sıra, ülke içerisinde tarımın yeniden canlandırılması için çalışmalar da bir yandan devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında yapılan alışmalar ile çiftçiye destek ödemeleri, faiz çalışmalarının bir yandan devam ettirilmesi gibi birçok çalışma sürdürülmeye yardım ediyor. Çiftçinin bakış açısından bu çalışmalar yetersiz olarak nitelendirilse de, ilerleyen süreçte çalışmaların sıklaştırılacağı da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar içerisinde yer alıyor. eğer yeterli bir düzenleme getirilirse, tarım eskisinden bile daha etkili bir ekonomik araç olarak karşımıza çıkabilir.

Gübre fiyatları ne kadar oldu?

Gübre fiyatlarında yaşanan son artışlar sonrasında ise güncel gübre fiyatları ortalama olarak 10 Bin Türk Lirası bandında işlem görüyor. Çeşitlerine göre farklı fiyatlar alan gübreler için belirlenen güncel fiyatlar ise şu şekilde:

  • DAP gübre 1 ton: 15 bin 500 Türk Lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk Lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk Lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk Lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk Lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası