Covid-19 süreciyle beraber başlayan ve gün geçtikçe daha da artan, en sonunda Ukrayna-Rusya savaşı neticesinde had safhaya ulaşan küresel tedarik sorunu ve enflasyon artışı, üretimi adeta durma noktasına sürükledi. Çiftçiler, hem gübrenin hem de üretim için gerekli tüm giderlerin masraflarının artışından büyük ölçüde şikayetçi. Üretim için ihtiyacı olan sermayeyi sağlayamayan çiftçi, çareyi üretimi azaltmakta hatta ve hatta durdurmakta buluyor. Hal böyleyken, gübre fiyatları bir kez daha zamlandı. Gübre, verimli ve sağlıklı bir tarım için gerekli olan en önemli maddelerden birisidir. Gübrelenmiş toprak ise verimli bir hasat elde etmek için olmazsa olmazdır. Bu nedene bağlı olarak da gübreleme işlemi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Gübreleme böylesine gerekliyken, yapılan son zamlar gübre fiyatlarını da vurdu. Gübre fiyatlarına zam üstüne zam geldi ve çiftçi gübreyi alamaz oldu. Buna ek olarak da patates zammı yapılacağı söylentileri kulaktan kulağa yayılmaya başladı. İşte 2022 yılı Temmuz ayı güncel gübre fiyatları ve patates zammıyla alakalı üreticinin isyan dolu çağrıları.

Gübre nedir?

Gübre, bitkilerin yeterli miktarda beslenebilmesi için gerekli olan en önemli maddedir. Bitkinin ve toprağın ihtiyacı olan mineraller gübre tarafından sağlanmaktadır. Gübreleme işlemi, toprağın ve dolayısıyla tarımın verimi bakımından oldukça önemli bir işlemdir.

Gübre fiyatlarında son durum ne?

Gübre fiyatlarındaki zam, her geçen gün daha da ciddi bir artış gösteriyor. Çiftçiler gübreye gelecek bir indirime hasret kalmışken, indirim şöyle dursun herhangi bir duraksama bile yok. Verimsiz bir toprağa sebep olan gübresiz tarım, verimsiz bir hasat olmasına da neden olduğundan gübreleme mutlaka şart. Zamlar nedeni ile verimsiz tarım ve dolayısıyla verimsiz hasat da önemli bir artışta. Gübresiz tarım verimsiz olduğu için yapılan hasat da bu oranda verimsiz bir hal alıyor. 20.20.0 gübrenin fiyatı 9050 TL, DAP gübrenin fiyatı ise 15.500 TL oldu. Çiftçi bu zamların ardından verimli ve getirisi en azından geçinmeye uygun bir gelir bekliyor. İşte temmuz ayı güncel gübre fiyatları.

2022 temmuz ayı güncel gübre fiyatları

  • DAP gübresi 1 ton: 15 bin 500 Türk lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 15.15.15 (Zn) gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • 20.20.0 (Zn) gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Un, toz şeker ve ayçiçek yağından sonra damacana su da zamlandı! Temmuz 2022 güncel damacana su fiyatları

Patatese yeni zam yolda

Patates üreticileri fiyatlardan dertliyken, yeni bir patates zammı yolda. Vatandaşlar fiyatlardan, çiftçiler ise hem fiyatlardan hem de ürünlerin ziyan olmasından şikayetçi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki patates üreticilerini ziyaret etti. Mahmut Teke isimli patates üreticisi, yaşanan sorunlardan yakındı.

Mahmut Teke, “Birinci hafta 120-130 bin lira masraf yaptık. Sonra çürüdü. Yağmur ve sel baskınlarından dolayı çürüdü. Hava şartlarından dolayı çürüdü. Hiçbir destek almadık. Para cebimizden çıktı. Zararımız 200 bin lira oldu ve burası 5 tonu geçmez. Mağduruz; daha önce 8-10 ton alıyorduk. Bu sene 5 tonu geçemez. Çürüme çok, eksik çok. İkinci kez patates ekince bu kez gübre atamadık. Zaten nasıl atalım? Verim kaybı olacak, hastalıklı olacak. Ot ilacını atacağız artık. Patatesleri de enflasyon vuracak. 1 ton patatesin maliyeti 4 liranın altında değil. İşçilikle beraber 5.5 lira masrafı var. İşçi eldiveni 25 lira olmuş. 5-10 liraydı. Malzemelerin yanına varamıyoruz. Su parası saati 200 lira. Elektrik de geçen senenin iki katı. Gübre, maliyet, mazot her şey belimizi büküyor. Söküme kadar zor nefes alırız. Kimse çiftçilikten memnun değil. Çiftçi bitti, iyice mağdur. Alnımızın terinin kazancını alamadıktan sonra nereye mücadele vereceğiz? Ben doğdum doğalı bu işi yaparım. Böyle bir dönem görmedim. 35 yaşındayım. 35 senedir böyle bir patates ekimi yapmadım. Son dönemlerde patateste yaşanan sorunlar patates fiyatlarının artmasına neden oldu. Niğde bölgesinde 2 yıl önce patates eken çiftçinin ürünü depoda kaldı. 100 bin ton patates çürüdü. Çiftçi üretimden uzaklaştı.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, “Sel geliyor, hava değişimi nedeniyle olumsuzluk yaşanıyor. Çiftçimiz toprağını ekiyor. TARSİM’e kayıtlı olmadığı için destek de alamıyor. O yönde de sıkıntı yaşıyor. Ektiği patatesi ne zaman alacağını da bilmiyor. Şehirdeki insanlar patatesin çok pahalandığını söylüyor. Patates çok pahalanmadı. Maliyetler o kadar arttı ki patates üreticisinin sayısı azalıyor. Patatesten fayda sağlayan çiftçi olmayınca patates ekiminden uzaklaşıyor. Çiftçi perişan, üretici pahalı ürün alıyor. 5 liralık eldiven 25 lira olmuş. Bu şartlarda nasıl çiftçilik yapılacak.” diye konuştu.