Çiftçiler son 1 yıla oranla gübre fiyatlarına gelen büyük zamları kaldırabilecek güçlerinin olmadığını dile getirirken, tarlalarına gidemez hale geldiler. Uzmanların yaptığı açıklamalar doğrultusunda gübreye gelen bu zamlar, tarımda yetersiz ürünlerin oluşmasına neden olarak enflasyon oranlarının çok daha yükselmesine neden olabilir. Türkiye’de uzmanların paylaştığı bilgiler doğrultusunda tüketilen gübrenin yarısı bizim topraklarda üretilirken diğer yarısı da ithal ediliyor fakat Türkiye’de üretilen gübrenin ham maddesi yüzde 80-90 oranla ithal ediliyor. Fiyatların artması dolayısıyla bu ithalde düşüş yaşanırken, kendi toprağımızdaki gübre de ihtiyacı karşılayamaz hale gelince çiftçi, tarlaya giremez hale geldi…

Çiftçinin hali darmaduman

Gelen akaryakıt zammının ardından gübre fiyatlarındaki yaşanan zam oranı da çiftçinin belinin bükülmesine yetti. Tarlasına yeterli miktarda gübre veremeyen çiftçinin, tarlasındaki ekinin verimsiz kalacağı düşünülürken bu verimsizlik oranıyla gıda da büyük bir enflasyon krizinin olacağı düşünülüyor. Gübreye gelen zamların ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı son bir yılda gübrede alınan ve tüketilen verilerle alakalı herhangi bir bilgi yayınlamazken yaşanılacak krizin çok yakın olduğu düşünülüyor. TÜİK’in yayınladığı veriler doğrultusunda, çiftçilerin 1 yıl gübre ortalaması 152 oranında artış yaşanırken, çiftçiler ise bu oranın bu oranın çok daha yüksek olduğunu iddia etti. Gelen bu iddianın yanında Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş’de aynı oranda bir bilgi paylaştı. Metin Güneş’e göre Türkiye’nin 2008 de yaşanan gıda krizinden çok daha ötesinde bir sürece gireceği yönünde bir açıklama yaptı. Güneş’in yaptığı açıklama doğrultusunda üre gübresinde yapılan zam, yaşanılan kriz sonrasında 270 dolardan 700-750 Dolar’a çıktığını duyurdu. Tüm bu konularla ilgilenen Tarım yazarı Faik Üst’ün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım doğrultusunda da şöyle bir veri yer alıyor. Faik Toy’a göre bir yıl önce 3 bin 800 TL olan dap gübresinin fiyatı, 14 bin TL’ye çıktığını söylerken, üre gübre fiyatı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıktığını söyledi. 1.800 TL olan can gübresinde de durum 8.250 TL’lik bir fiyatla son buldu. Bu fiyatlar elbette markalara göre farklılık gösterirken, geçen yıla oranla büyük bir zammın uygulandığını gözlemlemek mümkün.

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye bir müjdeli haber daha! 54 milyon 843 bin 181 TL’lik tarımsal destek ödemesi hesaplarda

Gübre fiyatları neden sürekli artıyor?

Son dönemlerde gübre fiyatlarına gelen büyük zamların ardından çiftçi zor duruma düştü. Gelen zamların ardından, gübreye neden bu denli zam geldiği de merak edilen konular arasında yerini aldı. Son dönemlerde gübre sektöründeki arz talep dengesinde yaşanan bozulmalar dolayısıyla, hammadde fiyatlarının artması ve tedarik ile sevk sorunlarının yaşanması gübre fiyatlarının artmasına neden olan maddeler olarak gösterildi. Gübrenin hammaddesi olan emtia ürününün tüm dünyada büyük bir artışa neden olduğunu dile getiren Metin Güneş, “Tükettiğimiz gübrenin yarısını üretiyor olsak da, hammaddesini yüzde 90 oranında dışarıdan getiriyoruz” şeklinde konuştu. Gübreye gelen zammın ardından indirimin uygulanacağı yönünde çıkan haberlere istinaden indirim yetersiz kalmadığı şu şekilde açıklandı. “Gübre depolanabilir bir ürün olduğu için, yüksek maliyetle aldığı ürünleri satmak için depolayan bir gübre bayii düşünelim. Onlar da tabii yüksek maliyetle aldığı bir ürünün fiyatını düşürmedi. Dolayısıyla bu indirim piyasada karşılığını bulamadı. Çünkü bayilerin elinde, yüksek fiyattan alınmış bir stok mal vardı.” 

Üretilecek güç yokken üretim teklifi geliyor

Yaşanılan bu fiyat artışındaki kriz sonrasında çiftçi nasıl hareket edeceğini şaşırır hale geldi. Tarlasını sürmeye mazotu yetmezken, ekinin güçlenmesini sağlayacak gübreyi de karşılayamaz oldu. Yaşanılan bu ciddi ekonomik krizinden sonra is yetkililer çiftçilere seslenerek, üretimlerinin çok daha fazla olması noktasında çağrıda bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Çorlu’da katıldığı bir programda küresel gıda krizinin yaşandığına dikkat çekerek çiftçilere şu şekilde seslendi. “Ekin kardeşim, ekebildiğiniz kadar ekin. Maliyetler yüksek, mazot yüksek, gübre yüksek, diğer girdiler yüksek nasıl ekelim diye düşünüyorsunuz, düşünmeyin. Devletiniz yanınızda. Bunların hepsini takip ediyor ve nerede ne zaman desteğe ihtiyacınız varsa o zaman da gereğini yapacak.” şeklinde konuştu.