Bir Bilene Sorduk? ekibi olarak merak ettiğiniz genç girişimci desteği nedir? Engelli vergi indirimi maaşa ne kadar yansır? Sigorta primleri ne kadar? Sorularını, Mali Müşavir Sadık AYDIN’a yönelttik.

İzleyin: Genç girişimci desteği nedir? Engelli vergi indirimi ne kadar?

Genç girişimci desteği nedir?

Devletin genç yatırımcılar yaratmak, üretim sağlamak, istihdamı sağlamak amaçlarıyla çıkarmış olduğu bir teşvik türüdür. Genç girişimci desteğini alabilmek için bazı kıstaslar bulunmaktadır. Bu kıstaslar şöyledir:

  • 18 yaşını tamamlayıp 29 yaş altı olmak
  • İlk defa vergi mükellefi olmak
  • Adi ortaklık veya şahıs şirketi kuracak olanlar

Genç girişimci desteği, bu desteği alanlara birçok fayda sağlamakta. Genç girişimci desteği Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisinden girişimciyi muaf  tutmakta. Bu muafiyetin bir süresi vardır. Yaklaşık 3 yıl olan bu süre ile birlikte 75.000 Türk Lirası gibi bir gelir elde edilmesine kadar devam ediyor. Bu muafiyetlerle birlikte BAĞ-KUR primleri de 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanmakta olup, 75.000 Türk Lirası’na kadar elde ettiği karın üzerinden vergi almıyor. Gençleri iş hayatına katmak, üretimi sağlamak ve istihdam yaratmak amacıyla devlet, genç girişimci desteğini uygulamakta. Anonim veya limited şirket kuruluşları genç. girişimci desteğinden faydalanamaz.

Engelli vergi indirimi maaşa ne kadar yansır?

“Burada kesin, net bir rakam yoktur. İlgili engelli bir çalışanı istihdam ediyorsak burada önem arz eden, husus engelli vatandaşımızın ilgili kurum tarafından verilen engellilik derecesidir.”-Sadık AYDIN

İlgili kurum tarafından verilen engellik derecesi 3 farklı dereceden oluşmaktadır. %40 engellilik 3. derece, %60 engellilik 2. derece, %80 engellilik ise 1. derecedir. Engelli çalışanların vergi indirimi maaş bordrosuna bu engellilik derecesine göre yansımakta.

Belirlenen engellik derecesi kapsamında, gelir vergisi kesintisi devlete ödenmez. Hesaplanan gelir vergisi, ilgili engelli vatandaşın maaş bordrosuna yansıtılır. Bu oran %15 olarak başlamakta olup, engelli vatandaşımızın aldığı maaşa göre değişkenlik gösterebilir.

Asgari ücretle çalışan bir engelli vatandaşın %40 engelli olduğunu düşünürsek, maaşına yansıyacağı vergi indirimi takriben 85Türk Lirası ile 100 Türk Lirası arasıdır. Tabii bu yansımalar kişinin alacağı maaşa göre daha da artacaktır. Çünkü maaş daha yüksek olursa, gelir vergisi o kadar yüksek olacaktır. Fakat burada bir diğer önem arz eden husus, kişinin elde ettiği brüt ücret geliridir.

İLGİLİ MAKALE  Vergiden kaçınma nedir? Şirket türleri nelerdir?

Sigorta primi ne kadar?

Sigorta primi, çalışan kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanması ve zamanı geldiğinde emeklilik hakkı kazanabilmesini sağlar. İşveren tarafından ödenmesi zorunlu olan sigorta primi, devlete aylık olarak ödenmek zorundadır. Sigorta primleri, çalışan kişinin elde ettiği brüt ücret üzerinden hesaplanır. %37,5 olan bu oran 2021 yılında çalışan bir asgari ücretli için 1341 Türk Lirası olur. İşveren bu primi ödemek zorundadır. Fakat devlet bazı durumlarda işverene destek verebiliyor. Bu durum ise işverenin düzenli vergilerini ödeyip geriye dönük vergi borcunun bulunmamasıdır. Bu durumda verilen destek ise ödenen sigorta primlerine yansıyan %5’lik bir indirimdir. Bu indirimle birlikte 2021 yılında bir asgari ücretli için ödenen sigorta primi 1275 Türk Lirası’na denk düşüyor.