Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun ne yönde hareket eeceği ile alakalı yorumlarda bulundu. Kendi YouTube kanalı üzerinden yapmış olduğu sert açıklamalar ile gündeme gelen Selçuk Geçer, doların kısa süre içerisinde 19 lira olacağını belirtti. Bunlara ek olarak Selçuk Geçer, doların yıl sonunda geleceği seviyeyi belirtti. Üstelik bu sürecin hızlı olması ile beraber Türkiye ekonomisinin büyük bir kırılma ile karşı karşıya kalabileceğinin altını çizen Selçuk Geçer, enflasyon rakamlarının da cari açık nedeni ile düşmeyeceğini belirtti.

Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun mevcut cari açık nedeni ile yükselmeye devam edeceğini vurguladı. BBDK’nın yaptığı hamleden sonra dolar kuru 17 lira seviyelerinden 16 lira seviyelerine kadar gerilemişti. Ancak dolar tekrardan toparlandı ve bayram öncesinde 17 lira seviyelerine kadar yükseldi. An itibari ile dolar kuru 17,40 TL seviyesindeki yerini koruyor. Selçuk Geçer ise bu yükselişlerin devam edeceğini vurgulayan açıklamaları ile gündeme oturmaya devam ediyor

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonuna kadar 25 ile 26 lira seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtmişti. Ancak bu sürecin hızlı olması ile Türkiye ekonomisinin büyük bir kırılma yaşayacağının altını çizen Selçuk Geçer, doların yıl sonunda 30 TL seviyesinde olmasının şaşırılacak bir durum olmadığını vurguladı.

Enflasyon düşer mi?

Bütün dünyada yaşanan büyük bir enflasyon krizi var. Ancak Türkiye gibi ekonomisi çok kırılgan olan ülkeler, bu krizden çok daha büyük bir şekilde etkileniyor. Enflasyonun Türkiye2de yüzde 80 seviyesinde olmasının en büyük sebebi ise dolar kurunun sürekli olarak yükselmesi. Çünkü Türkiye, birçok ürünü ithal ediyor. İthal edilen ürünleri de dolar ile satın aldığımız için, ürün maliyeti bir o kadar artıyor. Maliyetin artması nedeni ile satıcı, kar yapabilmek için ürün fiyatlarını arttırıyor. Bu yüzden de fiyatlar artıyor ve fiyatların artması da enflasyonu tetikliyor.

Enflasyon

Enflasyon

Cari açığın sürekli olarak artması, doların artmasını tetikliyor. Bütün dünyada yaşanmakta olan enflasyon krizi de hali hazırda ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatlarında artış göstermekte. Artan fiyatlar ise ülkeye giren ürünlerin maliyetlerini bir o kadar arttırıyor. Bunun en basit örneğini akaryakıttan verebiliriz. Dolar kurunun bu kadar yüksek olması, akaryakıt fiyatlarını direkt olarak etkiliyor. Çünkü ülkemiz, Brent petrol satın alıyor ve işlenen petrol de akaryakıt olarak satılıyor. Ancak Brent petrol, dolar ile satın alındığı için maliyet artmakta. Artan maliyette akaryakıt fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

İLGİLİ MAKALE  Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer'den akıllara durgunluk veren dolar tahmini! Enflasyon 3 haneli sayılar ulaştı bile

“Ekmek taksitle alınırsa şaşırmayın”

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yaşanan ekonomik durumlar ile ilgili yorumlarını aktardı. yaptığı açıklamalarda cari açığa değinen Selçuk Geçer, dolar kurunun bu cari açık ile asla düşmeyeceğinin altını çizdi. Selçuk Geçer, “Zor bir dönemdeyiz. Özellikle resesyon ve stagflasyon yükseliyor. Car açık ve ödemeler dengesinde problemler olacak dolar yukarı yönü sürecek. Amerikan dolarına olan eğilim artmakta. Enflasyonun hızının yavaşlaması pek mümkün değil. Düşmesi zaten imkansız durumda. Gıda ürünlerinde enflasyon artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Otobüs firmalarıyla taksitle bilet alınıyor. Yakın ekmeği taksitle alırsak şaşırıp kalmayın. Yoksulluk sınırının 20 bin lira olduğu ülkede asgari ücret ile övünenler mevcut. Açlık sınırı değil yoksulluk sınırı baz alınması gerekiyor. Dolar Euro Sterlin aslında bir sonuç. Ülkenin ekonomisin yanlış yönetilmesi. Para politikalarıyla işi kıvırmaya çalışılıyor. Dolar 20 olsa ne olur 50 olsa ne olur. Yoksa her şeyi kendin üretiyorsan doların pahalı ve ucuz olması denen bir şey olmaz. Eğer ülkede para birimi düşmüşse sen ülkeyi çoktan sattın demektir. Bu serbest sistem değil vahşi bir sistem şekli.” diye konuştu.