Maddi durumu iyi olmayan kişiler, bir diğer ismiyle Muhtaçlık Kağıdı denilen Fakirlik Kağıdını alır. Bunun sebebi ise devletin sağladığı imkanlardan ve yardımlardan yararlanmak içindir. Devletin Fakirlik kağıdına sahip olan kişilere verdiği imkanlar oldukça fazla. Gelir testini geçemeyecek maddi durumu kötü olan kişilere Fakirlik Kağıdı verilir.

Fakirlik Belgesine Nasıl Başvurulur?

Fakirlik Belgesi için mahalle muhtarına başvurmak yeterli olur. Yoksulluk belgesinin verilmesi sadece muhtarlara verilen bir görevdir. Sadece nüfus cüzdanı ile başvuru yapılır ve gereken diğer işlemleri muhtarlar yapar. Fakirlik Belgesi için muhtara başvuran vatandaşlardan herhangi bir başvuru ücreti veya evrak ücreti talep edilmez.

Fakirlik Belgesi Nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rapora göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1567,45 TL olarak fiyat belirledi. Bu fiyatın içinde 4 kişiden oluşan ailenin bir ay boyunca hayatını sürdürebilmesi ve normal düzeyde geçimini devam ettirebilmesi için yapacağı gıda masrafı anlamına gelir. 1567,45 Türk Lirası’nın içerisinde eğlence, eğitim, sağlık, ulaşım gibi masraflar yer almıyor.

Ülkemizde bulunan çoğu aile bu masrafları karşılayamayarak açlık sınırının altında kalıyor ve devletten yardım talebinde bulunuyor. Devletin, açlık sınırının altında kalan vatandaşlara yardım edebilmesi için vatandaşlık Fakirlik Belgesi temin etmesi gerekiyor. Böylelikle vatandaşlar hayatlarını iyileştirme yönelimine geçiyor ve hayatlarında bir çok açıdan kolaylık sağlanıyor.

Fakirlik Belgesi İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Fakirlik Belgesi’ni almak isteyen vatandaşlar için gerekli kriterler bulunur. Bu kriterlere sahip olan kişiler Fakirlik Belgesi için müracaatta bulunabilir.

Bunlar arasında;

  • 18 yaşından büyük olmak
  • SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi sosyal güvencelerin olmaması
  • Ev, araba, arsa sahibi olmamak
  • Üstüne kayıtlı herhangi bir mülkün bulunmaması

Bu koşulları sağlamış olan kişiler Fakirlik Belgesi için başvuruda bulunabilir. 18 yaşından küçük her birey çocuk sayıldığından dolayı başvuracak kişilerin 18 yaşından büyük olması gerekir.

Fakirlik Belgesi

Fakirlik Belgesi

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?

Gerekli şartlara uygun olan kişiler Fakirlik Belgesini almak için ikamet ettiği yerde bulunan mahalle muhtarına başvurur. Bir çok muhtar başka evrak istemez ancak büyük mahallelerde görev yapan muhtarlar başvuran kişiden ii olmadığına dair SGK belgesi ister. SGK Belgesi ve nüfus cüzdanıyla başvuran kişi için herhangi bir ücret istenmez.

İLGİLİ MAKALE  En çok para kazanan CEO'lar

Her ailede yalnızca 1 kişi Fakirlik Belgesi talebinde bulunabilir. Aynı evde yaşayan ikinci bir kişinin böyle bir talepte bulunma hakkı yoktur. Başvuran kişinin şartlarında bir değişme olmadığı sürece verilen yardımlar her ay düzenli şekilde yatmaya devam eder.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?

Fakirlik belgesine sahip olan kişilerin maddi durumunun kötü olmadığı anlaşılır ve kamu kurum ve kuruluşlardan, sosyal yardım kuruluşlarından yardım alır. Eğitim, gıda gibi konularda yardım alır. Her ay 1037,96 TL düzenli olarak maaşa bağlanır. Böylelikle Fakirlik Belgesine sahip olan kişiler her ay aldıkları maaşın yanı sıra bir çok konuda da yardım alır ve hayatlarını daha sağlıklı yaşayabilme imkanı bulur.

İzleyin: Fakirlik Muhtaçlık Belgesi Nereden Alınır?

Fakirlik Belgesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fakirlik Belgesinin belli başlı kullanım alanları bulunur. Kişiler bu alanlarda belgelerinin olduğunu gösterir ve işlemlerini gerçekleştirir.

Bu alanlar şunlardır;

  • Kömür yardımı
  • Eğitim yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Giyim
  • Sağlık
  • Para ihtiyacının karşılanması gereken durumlar
  • Çocuk Bakım ücreti
  • Nafaka almak için fakirlik belgesi gösterilir

Bu yardımlardan yararlanabilmek için Fakirlik Belgesinin olması gerekir. Aksi takdirde belirtilen yardımlar yapılmaz.

Fakirlik Belgesi’nin Geçerlilik Süresi Nedir?

Fakirlik Belgesi’ne sahip olan kişiler hayatları boyunca bu belgeye sahip olarak kalmazlar. Kişi ihtiyaçlarını karşılıyorsa ve fakirlik kağıdının verilmesi için belirli sebepleri bulunmuyorsa belgenin geçerlilik süresi kesilir.

Belirli sebepler şunlardır;

  • Sigortalı işe başlamak
  • Belgeyi alabilmek için yalan söylemiş olmak
  • Belgeyi veren kişinin imzasının sahte olması

Bu sebepler ile Fakirlik Belgesi verilmiş kişilerin belgesinin geçerlilik süresi kesilir.