Önce pandeminin etkisi sonra yeni yılla birlikte gelen zamlar derken kiralık ya da satılık ev fiyatları uçuşa geçti diyebiliriz. Yeni bir eve taşınacak olanların ya da ev sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği pek çok konu var. Kaporanın belirli bir oranı var mıdır, hangi durumlarda iade edilir, kiralama veya satın almanın adımları nelerdir.. Tüm merak edilenleri emlak danışmanı Fatoş Delibaş’a sorduk.

Bakırköy’de hizmet veren Euro Gayrimenkul yetkilisi Fatoş Delibaş emlak sektörüyle ilgili merak edilenleri aydınlattı. Ev kiralama veya satış aşamasında yapılması gereken adımları sorduğumuz Delibaş, “ Kiralama veya satın alma aşamasında dairenin bir kez gösterilmesi yeterli olmuyor. Kiralama aşamasında çiftlere önce evi gösteriyoruz gerekli bilgilendirmeleri ve lokasyon bilgilerini sağlıyoruz. Ardından evi beğenmeleri durumunda kapora talep ediyoruz. Kapora kişinin kendisine kalmış bir şey belirli net bir miktardan söz edemeyiz. Genelde 200 tl kapora alıyoruz. Ardından ev sahibi ile bir araya getiriyoruz ve kontrat yapılıyor. Son aşamada daireyi ilandan kaldırıyoruz. Satın almada da aynı adımlar geçerli. Bizler için devletin belirlediği bir komisyon bedeli var. Kiralıkta bir kira bedeli olan bu komisyon satılık daireler için %2 oluyor. Satın alma durumunda verilen kapora miktarı daha ciddi oluyor diyebilirim. 5000 ile 10.000 tl arasında değişkenlik gösteriyor. Bu noktada müşterilerin dikkat etmesi gereken şey kapora verecekleri yerin kurumsal olması. Vergi ödeyen belgeleri olan ve sitelere üye emlakçıları tercih etmeliler. Diğer önemli konu ise sözleşme yapmadan kapora alınmaması gerektiği. Yapılan bu sözleşme her iki tarafı da koruyor. Pandemi öncesi satın almada gerekli randevuları biz alıyorduk ancak pandemiden sonra ev sahibi internet üzerinden randevu alıyor. Çağrıldıktan sonra rayiç bedeli ve tapunun harçları ödeniyor. Ev kiralayacaklarını dikkat etmesi gereken konu belirli bir yeri olan resmi kurumları tercih etmek. Yakın dönemde de tanık olduğum dolandırılma hikayeleri var. Bahsetmiş olduğum gibi kapora bedelleri genellikle 200 tl civarındadır, yüksek rakamlar isteniyorsa dikkat etmekte fayda var.” şeklinde konuştu.

“İnsanlar dolandırılıyor, yüksek miktarda kapora vermeyin!”

Çok sayıda dolandırıcılık olayı yaşandığını vurgulayan Fatoş Delibaş önemli uyarılarda bulundu: “ Kapora kişiye bağlı belirlenen bir rakamdır net bir şey söyleyemeyiz ancak yüksek miktarda kapora isteniliyorsa tedbirli davranmakta fayda var. Çok sayıda dolandırıcılık olayı yaşanıyor. Yeri belli olmayan belirli sitelere üyeliği bulunmayan ve vergi vermeyen kişilere güvenmek doğru değil. Benim de en büyük şikayetim bu konudan kaynaklı. Şu anda apartman görevlileri marketler ve kuaförler de emlakçı olmuş durumda. Tanımadığınız birine kapora verdiğiniz taktirde riskli olacağını bilmeniz gerekiyor. Bunun yerine vergisini ödeyen bu işe emek harcayan kişileri tercih etmelisiniz.”

İLGİLİ MAKALE  Tapu işlemlerinde hangi masraflar çıkıyor? (Kaynak: soru.com.tr)

İzleyin: Emlak piyasasında son durum ne: Kapora hangi durumlarda yanar?

 

Rayiç bedeli nedir?

Rayiç bedel, kısaca alınacak veya satılacak bir malın güncel sürüm değeridir. Daha basit açıklamak gerekirse bir malın pazar değeri olarak adlandırılabilir. Bu bedel sayesinde alınacak veya satılacak taşınmaz malın pazar değerinin altında işlem görmesi engellenir. Rayiç bedel genellikle arsa, ev gibi taşınmaz gayrimenkullerin pazar değerlerinin altında satılmasını engellemek için kullanılsa da araç piyasası açısından da oldukça önemli bir kavramdır.
Kanunlar çerçevesinde rayiç bedel, satılacak taşınmazların 8.9.1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda ve 29.6.2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerinde tespit ve takdir edilen bedel olarak adlandırılır.