Sigorta sistemlerinin herhangi birinde çalışan ve gerekli şartları sağlayan kişiler, uzun süreli çalışmanın ve emeğin sonunda emekli oluyor. SSK, BAĞ-KUR, ya da Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olarak çalışan kişiler, istenen kriterleri sağladıklarında emekli olabiliyor.

Emeklilikte alınacak maaşın hesaplanması ise çalışanın sigortalılık durumunun başlama zamanı ve ödediği prim gibi kriterler dikkate alınarak gerçekleştiriliyor.

Ne Zaman Emekli Olunabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), internet üzerinden emeklilik zamanının sorgulanabileceği bir robot geliştirdi. İnternet üzerinden sizden istenen bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra birkaç dakika içerisinde kolaylıkla emeklilik zamanınızı sorgulayabilirsiniz. İşte adım adım izlenmesi gerekenler:

  • Cinsiyetiniz, Doğum Tarihiniz ve Hizmete Başlama Tarihinizi doldurun
  • Mülkiyetiniz Var mı, Erken Yaşlanma Var mı? sorularını EVET veya HAYIR olarak yanıtlayın
  • SSK Prim Gün Sayınızı
  • Varsa Başka Sandıklara Ait Gün Sayınız
  • Fiili ve Yurtdışı Gün Sayınız
  • 3600 Günün Doldurulduğu Tarih bilgilerinizi girin

Son alarak GÖNDER butonuna tıklayarak emekli olma şartınızı ve emekli olma yaşınızı öğrenmiş olacaksınız.

Banka maaş ödeme

SGK Emekli Maaş (Aylık) Hesaplama

SGK emekli maaşını hesaplamak için yine SGK’nun geliştirmiş olduğu robot ile SGK emeklilik maaşınızı internet üzerinden hesaplayabilirsiniz. İşte adım adım izlemeniz gerekenler:

  • T.C. Kimlik Numarası bilgilerinizi girin
  • SSK Sicil Numarası bilgilerinizi girin
  • Nüfus İl bilgisi ve Doğum Tarihi bilgileriniz girin
  • SORGULA butonuna tıklayın

Karşınıza çıkan ekranda, eğer prim günü sayınızı tamamladıysanız emekli aylık bilginizi öğrenmiş olacaksınız.

Seyredin: EMEKLİ OLUNCA KAÇ LİRA ALACAKSINIZ? ÖZGÜR ERDURSUN ANLATIYOR!

SGK Prim Hesaplamasında Gün Sayısı

Emeklilik maaşı hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi geren bazı hususlar vardır. Bunlar yaş, sigorta başlangıç günü ve ödenen primlerdir. Bunun için gerekli SGK primi gün hesaplamasında ay 30 gün, yıl ise 360 gündür. 9 Eylül 1999 öncesi SSK çalışanları, 10 yıllık (3600 gün) primle emekli olabiliyor. Bu tarihten sonra sigortalı olanlarda istenen şart ise 25 yıl, 4500 gündür.

Emeklilikte Son 7 Yıl Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik maaşının bağlanmasında ödeyecek kurumun belirlenmesi ise emeklilik tarihinden önceki 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınarak gerçekleştiriliyor. Sigortalının bu son 7 yıllık fiili hizmet süresinde ödediği prim en fazla hangi kurumda ise, o kurumdan emekli oluyor. Son 7 yılda hizmet süresi eşit ise bağlı olduğu son kurumca emeklilik maaşı bağlanıyor.

İLGİLİ MAKALE  Ev hanımları meslek sayılacak. Peki maaşları ne kadar olacak?

Emekli Maaşı (Aylığı) Nasıl Artırılır?

Emekli maaşının hesaplanmasında SGK’na yatırılan prim esas alındığından SGK’na yüksek prim yatırmak emekli maaşının artmasını sağlıyor. Ödenen prim gün sayısının yüksek olması tek başına yeterli olmaz. Bunun yanı sıra, Ocak 2000 öncesi doğum ve askerlik borçlanmasını da tavan oranlardan yapmak gerekiyor. Sigortalının bakmakla yükümlü eş ve çocuk sayısı da maaş bağlama oranını artırıyor.