Teknolojinin son yüzyıldaki devasa gelişimi, insan hayatını hem daha kolay hem de daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor. Bu araç doğrultusunda yıllardır süren çalışmalar ile ortaya çıkarılan elektrikli araçlar ise birçok ülke bünyesinde yer alan teknoloji firmaları tarafından geliştirilerek yolarda kullanılmak zere sunulmaya başlandı. En yaygın olarak Tesla firması adı altında kullanıma sunulan elektrikli araçların tüm firmalar tarafından üretilmeye başlanması ise akıllara elektrikli şarj istasyonlarında ücretlerin ne kadar olduğu sorusunu getirdi.

Elektrikli araç şarj istasyonları

Elektrikli araçların dünyanın birçok yerinde aktif olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte tıpkı benzinli araçlarda benzin istasyonlarının kullanıldığı gibi elektrikli araçlar için de elektrikli şarj istasyonları kuruldu. Fakat gelenekselleşmiş olan benzin istasyonu mantığından biraz daha farklı olan şarj istasyonlarında araçlarınızın yakıtını tamamen doldurmak için sistem biraz daha farklı işlemekte. Bu istasyonlarda telefon şarj sistemine benzer şekilde şarj edilen araçlarınızın tamamen dolması için bataryasının gücüne ve dolum süresine bağlı olarak belli bir dakika beklemeniz gerekmekte.

Aracınızı gideceğiniz mesafeye göre ya da tamamen dolduracak şekilde belirlenen süre boyunca bekliyorsunuz ve sonrasında şarj soketini çıkararak aracınızı çalıştırıyorsunuz. Ve tıpkı litre başına para alan benzin istasyonları gibi şarj istasyonları da dolum yaptığınız dakika başına belirli bir ücret talep ediyor. Ayrıca tıpkı farklı akaryakıt türleri için farklı fiyat arifeleri uygulandığı gibi aracınızın dakikada çektiği kVA başına da şarj ücretinde değişimler oluyor.

Elektrikli şarj istasyonları ücretleri

Türkiye içerisinde hizmet veren farklı kaynaklar olan eŞarj ve Zorlu Energy Solutions tarafından belirlenen fiyatlar şuan için ülkemizde kullanılan elektrikli araçlar için şarj hizmeti vermekte. İşte Türkiye içerisinde kullanılan elektrikli araçlar için belirlenen güncel dakikalık şarj ücretleri:

eŞarj

Elektrikli şarj istasyonu olarak hizmet veren eŞarj tarafından paylaşılan farklı kVA miktarlarına göre dakikalık şar dolum ücretleri şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • 7.4 kVA’a kadar (AC-1 üye sürücüler): 0.50 Türk Lirası/dakika
  • 11 kVA’a kadar (AC-2 üye sürücüler): 0.80 Türk Lirası/dakika
  • 22 kVA’a kadar (AC-3 üye sürücüler): 1.15 Türk Lirası/dakika

DC şarj tarifeleri

  • 24 kW’a kadar (DC-1 üye sürücüler): 1.90 Türk Lirası/dakika
  • 50 kW’a kadar (DC-2 üye sürücüler): 3.30 Türk Lirası/dakika
İLGİLİ MAKALE  Yuki Hektor satışa çıktı. Vergiler dahil 96 bin TL. En ucuz elektrikli otomobil

Zorlu Energy Solutions

2018 yılı ile enerji kaynağı sağlama ve enerji sorunlarına alternatif çözümler sunma amacı ile kurularak hizmet vermeye başlayan Zorlu Energy Solutions yani ZES ülkemizde Zorlu enerji firmasına bağlı olarak elektrikli şarj hizmeti vermekte. İşte Zorlu Energy Solutions tarafından yayınlanan dakikalık şarj istasyonu fiyatları:

AC Tip-2 soketler için

  • 7,4 kW’a kadar: 0,49 Türk Lirası/dakika
  • 7,4 kW-11 kW arası: 0,77 Türk Lirası/dakika
  • 11 kW ve üzeri: 1,05 Türk Lirası/dakika

DC CCS ve CHAdeMO tipi soketler için

  • 50 kW’a kadar: 3,20 Türk Lirası/dakika
  • 50 kW – 90 kW arası: 5,30 Türk Lirası/dakika
  • 90 kW ve üzeri araçlar için: 7,10 Türk Lirası/dakika