Elektrik faturalarında kademeli sisteme geçildiğinde: 210 kilowatt saat altına yüzde 50, üstüne ise yüzde 125 zam gelmişti. Ama ortalama bir hanenim 210 kilowatt saat elektrikle yaşaması mümkün mü? 210 kilowatt saat altında elektrik kullanmak için yöntemler…
Elektrik zamları ile ilgili en çok tartışılan konu kademeli olarak yüzde 50 ila yüzde 125 arasında değişen elektrik zammı olmuştu. Hele bir de faturalara yansıması ile sosyal medyada fatura paylaşımları oldukça arttı. Önce 150 kilowatt saat denmişti ama sonradan gelen düzenlemeyle 150 kilowatt saat aylık 210 kilovatsaate çıkarıldı. Burada günlük tüketim baz alınıyor. Yani günde 7 kilowatt saat aşan kullanım halinde aşan kısım yüzde 125 zamlı tarifeden hesaplanıyor. 7 kilowatt saat kadar olan kısım ise yüzde 50’li zamlı tarifeden hesaplanıyor.
Zammı az almak ve yalnızca yüzde 50 oranında zama maruz kalmak için ayda 210 kilowatt saatten az elektrik harcamak gerekiyor. Harcamalar bu sınırın üstüne çıkarsa, alınan zam seviyesi de artıyor.
Ayda 210 kilowatt saat altında kalmak mümkün mü?
Bu hedefi tutturmak için evdeki elektrik tüketimimizi düzenlemek gerekiyor. Bu kararın ardından pek çok kişi hayatlarında ilk kez faturalarına bakıp ne kadar kilowatt saat enerji harcadıklarını inceledi.
Aylık 210 kilovatsaat aslında gerçekleştirilebilir bir hedef ancak burada hedef alınan kitleye bakmak gerekiyor. Hedef alınan kitle dar gelirli aileler. Bu aileler genelde geniş aileler oluyor. Anne, baba, 3 çocuk, belki evde bir büyükanne oluyor. Bu tür ailelerin ayda 210 kilovatsaatin altında tüketim yapması pek mümkün görünmüyor.
Faturalarınızın okunma bilgisi bölümünde Tek Zamanlı, Gündüz, Puant ve Gece diye bölümler var. Bu kullanıcılara tek zamanlı ya da üç zamanlı sunulan bir tarifeyi gösteriyor. Tek zamanlı tarifede elektriğin fiyatı gün boyunca aynı fiyattan hesaplanıyor. Ama çok zamanlı tarifede ise ücretlendirme günün saatlerine göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin puant diliminde yani elektriğin yoğun kullanıldığı 17:00-22:00 zaman diliminde çok daha pahalı oluyor. Gece saatlerinde yani elektriğin en az kullanıldığı zamanda ise daha ucuz oluyor. Geniş ailelerin ayda 210 kilowatt saatin altında harcama yapması aslında pek mümkün görünmüyor.
210 kilowatt saatin altında tüketim yapmak için ne yapabiliriz?
- Klima asla kullanılmamalı. Eğer klima kullanım mecburiyeti varsa, kışın 17 derece, yazın 25 derecede çalıştırılmalı. Derecelerde her artış tüketim miktarını hava durumuna da bağlı olarak çok etkiliyor.
- Buzdolabı çalışmayan ev yok. Bu nedenle daha az enerji tüketmesi buzdolabının arkasında da biraz boşluk bırakmanız, enerji tasarrufuna dikkat eden bir buzdolabı kullanmanız gerekiyor. Buzdolabınızı güneş gören bir yere veya soba, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarının yanında olmamalı.
- Elektrik süpürgenizi torba yerine su hazneli olanlardan tercih edin. Ama yapamıyorsanız ve süpürgeniz torbalıysa süpürmeden önce torbasını iyice boşaltın ki çekim gücü düştüğü için enerjiyi boşa gitmesin.
- Su ısıtacağınız zaman Kettle’a muhakkak içilecek kadar su eklenmeli. Kesinlikle Kettle’ın tümünü doldurup bir bardak çay içilmemeli. Kettle’da oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin.
- Kullanılmayan lamba ve ampüller kapatılmalı. Mümkünse evdeki tüm aydınlatma tasarruflu led aydınlatma ile değiştirilmeli. Mümkün olduğunca gün ışığından istifade edin.
- Evdeki tüm cihazları A, A+, A++, A+++ sınıf enerji verimliliğine sahip cihazlara çevrilmeli. Ya da yeni alacaksanız tercihinizde buna oldukça dikkat edilmeli.
- Çamaşır kurutmak için kurutma makinesi kullanılmamalı. Balkona çamaşırlar asılarak kurutulabilir.
- Islak saçları saç kurutma makinesi ile değil havluyla kurutmalı.
- Bulaşıklarınızı makinede yıkarken 60 derece sıcaklık değil, 50 derecede yıkayarak yüzde 10 daha az enerji harcayabilirsiniz.
Eşim çalışmıyor maddi durumumuz hiç yok Elektrik suyumuz doğalgaz yüzün ödeyemiyoruz kiranızı ödeyemiyoruz 3 çocuğumuz var E mağduru