Yeni yılla birlikte gelen zamlar sonrası elektrik faturasının fazla geldiğini düşünen vatandaşlar, faturalarına itiraz etmenin yollarını araştırıyor. Peki bu mümkün mü? Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na nasıl dilekçe yazılır, faturaya itiraz etmenin yolları nelerdir sizler için araştırdık.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerinin aralık faturalarına yansıtıldığı yönünde kuruma iletilen şikayetler üzerine aralık ayına ait faturaları mercek altına aldıklarını açıklamıştı. Mustafa Yılmaz, ayrıca vatandaşların en ufak bir tereddüdü olması halinde internet sitesindeki fatura hesaplama modülünü kullanarak, herhangi bir hata tespit etmeleri durumunda kuruma başvuru yapabileceklerini duyurmuştu. Tüm bu gelişmelerden sonra vatandaşlar elektrik faturalarına itiraz etmenin yollarını arar oldu.

Elektrik faturanızın fazla geldiğini düşünüyor ve itiraz etmek istiyorsanız fatura ve kimliğiniz ile birlikte anlaşmalı olduğunuz elektrik şirketinin müşteri hizmetlerine dilekçe veya mail yoluyla başvuru yapmanız gerekiyor. Türkiye’de elektrik dağıtım hizmeti, 21 özel elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılır. Abonelik işlemleri, sayaç okuma, faturalandırma, kesme bağlama gibi bütün hizmetler de bu şirketler tarafından sağlanır.

Dağıtım şirketleri listesi

  1. Bedaş Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.
  2. Toroslar EDAŞ Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.
  3. 3. Başkent EDAŞ Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.
  4. Ayedaş
  5. Dicle EDAŞ
  6. Gediz EDAŞ
  7. Uludağ EDAŞ
  8. Aydem EDAŞ
  9. MEDAŞ
  10. YEDAŞ
  11. SEDAŞ
  12. Akdeniz EDAŞ
  13. OEDAŞ
  14. Aras EDAŞ
  15. VEDAŞ
  16. Çoruh EDAŞ
  17. Fırat EDAŞ
  18. AKEDAŞ
  19. Çamlıbel EDAŞ
  20. TREDAŞ
  21. KCETAŞ

Dilekçe yazılmalı

Kişi elektrik faturasının normalden daha yüksek geldiğini düşünüyorsa ilk yapılması gereken dilekçe yazmaktır. Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir.  Ayrıca elektrik dağıtım şirketlerinin web sitelerinde yer alan fatura itiraz bölümü üzerinden de bir itiraz kaydı oluşturulabilir.

EPDK’nın internet sitesinde şikayet ile ilgili verilen bilgide, ”Kurumumuz portalından yapmış olduğunuz başvurularınız ile CİMER aracılığıyla Kurumumuza ulaşan başvurularınızın durumunu ve verilen cevapları yine bu portaldan takip edebilirsiniz.” ifadeleri yer almaktadır.

ADRES: Mustafa Kemal, 2078. Sk. No:4, 06510 Çankaya/Ankara
TELEFON: (0312) 201 40 00
FAKS: (0312) 201 40 50

İLGİLİ MAKALE  En çok elektrik harcayan ev aletleri sırasıyla (Kaynak: soru.com.tr)

Elektrik faturası neden yüksek gelir?

Faturanız normalden yüksek geliyorsa bu durumun birden fazla nedeni olabilir. Elektrik sayaçlarındaki fabrika hatası elektrik faturalarını şişiriyor. Aynı şekilde binlerce elektrik abonesinin elektrik sayacı hatalı ve eksik okunduğu için abonelere büyük meblağlarda borç çıkartılıyor. Mevsimsel olarak örneğin ısınma ve soğutma için elektrikli cihazlar kullandığınızda faturanızda dönemlik yükselmeler meydana gelebilir. Sayacınız doğru ölçü yapmaması ya da tamamen devre dışı kalması durumunda faturanızdaki tüketim miktarı gerçeği göstermez. Son zamanlarda bu durum bir çok tüketicinin başına gelmiştir. Elektrik sayacınızın doğru çalışıp çalışmadığını anlamanın en iyi yöntemlerinden biri: evdeki tüm elektrikli aletleri fişten çekin, evin elektrik şalterlerini indirin, tüm bu işlemlerden sonra sayacınızın üzerindeki endeks hala artmaya devam ediyorsa, sayacınızda bir sorun vardır. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmalısınız. Bunların dışında ödemiş olduğunuz faturaları atmamanız gerektiğini hatırlatmış olalım. Gelebilecek yüksek faturalara karşı ödemiş olduğunuz dekontlarınız sizin güvenceniz. Her ihtimale karşı önlem almakta fayda var.

2022 yılında ne kadar zam uygulanacak?

2022’nin ilk sabahı açıklanan zamlar arasında en çok dikkat çeken, kademeli olarak %50 ila %125 arasında değişen elektrik zammı oldu. Aylık 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi. Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacak. Zamma sadece %50 oranında maruz kalmak için ayda 150 kilovatsaatten az tüketmek gerekiyor. Tüketim bu sınırın üstüne çıktıkça, hissedilen zam seviyesi de artacak.