Doğalgaz kullanımı; temiz şekilde yakıt tüketimine imkan sağlayan, daha az miktarlardaki ödemeler sonrasında ısınma ve sıcak su ihtiyaçlarının karşılanabildiği, geleceğin yakıtı olarak görülen kullanımlardır. Doğalgaz için yapılacak her kullanım için, öncelikle abonelik oluşturulması ve bu abonelik üzerinden kullanım ücretlerinin ödenmesi sağlanacaktır.

Doğalgaz aboneliği içinse amaç; hizmet alacak kişinin bir depozito vermesini sağlamak, güvence bedeli tahsis edildiği için ödemelerin kontrol altına alınmasını sağlamak ve devlete ödenecek olan vergiler için de teminat verilmesini sağlamaktır. Her sene değişen doğalgaz abonelik ücretleri için; 2022 yılında ne kadar olduğu, nelere göre doğalgaz abonelik ücretlerinin neden değiştiği ve benzer konular kavranmalıdır.

Doğalgaz online abonelik işlemleri

Doğalgaz online abonelik işlemleri

Doğalgaz Abonelik Ücretleri 2022 Yılı Artışı

Her resmi yıl başı, devlet tarafından ekonomik değerlendirmelerin ve zam ile indirimlerin açıklanması gereken zaman dilimidir. Doğalgaz abonelik ücretlerinin de ekonomi alanı içerisinde olması nedeniyle, resmi yıl başında ücret bildirimi yapılır. Abone olarak doğalgaz kullanacak insanların, 2022 için gereken tutarları bilmeleri ve ödeme yapmaları gerekir. Bu tutarın değişken olma nedenleri; gelen zam veya indirim yüzdeleri, kullanılacak alanın metrekare olarak ne durumda olduğu ve sabit olarak bildirilen tutarın değişiyor olmasıdır.

Doğalgaz abonelik

Doğalgaz abonelik

Doğalgaz Abonelik Ücreti 2022 Yılında Ne Kadardır?

Doğalgaz kullanımına başlanmadan önce oluşturulacak abonelik için ücret ödenecektir. 2022 yılı için bildirilmiş olan bu ücret, iki yüz metrekareden daha düşük alana sahip olan her mesken için standart aralıklardandır. En fazla iki yüz metrekare olan bir mesken için, 775 lira güvence bedeli ve yüzde on sekiz olacak düzeyde vergi ödeme yapılır. İki yüz metrekareden fazla olan her mesken için ise, ilave olan her bir yüz metrekareye 651 lira ve yine yüzde on sekiz tutarda olan vergi ödemesi yapılacaktır.

Belirtilen tutarlar, iki yüz metrekareden küçük hanelerde 1158  lira +KDV ve damga vergisi toplamına; iki yüz metrekareden fazla olunması durumunda da ilave olarak 1007  lira +KDV ve damga vergisi ödemeleri yapılır. Belirtilen ödemeler, doğalgaz kullanımında abonelik oluşturulurken firmalara verilen ödemelerdir. Aboneliğin iptal edilmesi halinde, vergiler hariç olan kısmının yeniden kişiye ödenmesi sağlanır.

İLGİLİ MAKALE  Su abonelik ücreti ne kadar? 2022 yılı güncel su abonelik ücretleri

AKSA DOĞALGAZ ABONELİK ÜCRETİ:

2022 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli:

  • 1158,00 TL + %18 KDV = 1366,44 TL ve damga vergisi ( 200m2’den küçük daireler )
  • Kombi için ödenecek güvence bedeli 733,00 TL
  • Kombi ve ocak için ödenecek güvence bedeli 775,00 TL
  • Merkezi sistem (bağımsız bölüm başına) için ödenecek güvence bedeli 650,00 TL
  • Ocak için ödenecek güvence bedeli 42,00 TL
  • Ocak + şofben için ödenecek güvence bedeli 125,00 TL
  • Soba için ödenecek güvence bedeli 650,00 TL
  • Soba, ocak ve şofben için ödenecek güvence bedeli 775,00 TL
  • Sadece şofben kullanacak tüketiciler için ödenecek güvence bedeli  Şofben 83,00 TL

IGDAŞ DOĞALGAZ ABONELİK ÜCRETİ:

  • 1158,00 TL + %18 KDV = 1366,44 TL ve damga vergisi ( 200m2’den küçük daireler )
  • Kombi + Ocak: 775,00 TL
  • Kombi + Doğal Gaz Sobası + Ocak: 1405,00 TL/adet
  • Doğal Gaz Sobası + Ocak + Şofben: 775,00​ TL
  • Kombi: 733,00 TL/adet
  • Doğal Gaz Sobası: 650,00 TL/konut
  • Merkezi Sistem: 650,00 TL x BBS(Bağımsız Bölüm Sayısı)
  • Ocak: 42 TL
  • Şofben: 83 TL
Doğalgaz

Doğalgaz

Doğalgaz Abonelik Ücretleri 2022 Yılında Nasıl Ödenir?

Doğalgaz abonelik ücretlerinin ödenmesi, nakit olarak veya taksitler halinde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, faturaya yansıtılacak ödeme aralıkları sayesinde; bir ay geç olacak şekilde doğalgaz abonelik ücretlerinin ödenme olasılığı vardır. İlk olarak, kullanılacak doğalgaz için firmalarla anlaşma yapılacaktır. Bu anlaşmanın e devlet üzerinden gerçekleştirilmesi halinde; faturaya ek olarak tek seferde, iki taksit olacak şekilde faturaya yansıma veya dört taksit halinde faturaya ek olarak abonelik ücretleri ödenebilir.

Ayrıca, yerleşim yerine yakın olan ve doğalgaz hizmeti sağlayan firmaların; abonelik açma taleplerini dikkate aldığı, genel olarak işlemlerini yürüttüğü ve insanların iletişim kurmaları için açılmış olan şubeleri vardır. Bu şekilde olan şubeye gidilmesi ve adres kontrolleri sonucunda doğalgaz aboneliğinin açılması sağlanabilir. Abonelik sonrasında peşin olarak yapılacak ödeme sonrasında, faturaya yansıyacak olan her ödemenin yalnızca kullanım bedeli olduğu görülecektir.

İzleyin: Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Doğalgaz Abonelik Ücretleri 2022 Fiyatları Ne Zaman Değişir?

Doğalgaz için yapılacak indirimlerin olması, faturalara hemen indirimin yansıtılmasına neden olur. Bu nedenle, yıl içerisinde doğalgaz abonelik ücretlerinde indirim olursa; fazladan ödenmiş olan tutarın iadesi sağlanır. Ancak yapılacak olan zam durumlarındaysa yalnızca yılbaşından sonra, yani en erken 2022 yılından itibaren işleme koyulma durumu söz konusudur. Çıkarım yapıldığı zaman görüleceği üzere, indirimlerin hemen zamların ise yılbaşından sonra devreye girmesi gerekir.