İnşaat sektöründe en önemli yapı malzemeleri arasında sayılan ve bina temelinden odaların duvarlarına kadar birçok alanda kullanılan çimentolar için 2022 yılı arka arkaya zamların işlenmesi ile devam etti. Özellikle Mart ayı itibari ile aldığı zamlar sonrasında öndeki yıllara göre çok daha yüksek fiyatlardan işlem görmeye başlayan çimentolar için  uygulanan fiyat tarifelerinde en etkili zam neden olan dolar kurunun düşüşe geçmesi sonrası akıllarda ise çimento fiyatlarında indirim yaşanıp yaşanmayacağı sorusu canlandı.

Çimento fiyatlarında son durum ne?

Çimento fiyatları 2022 yılı içerisinde aldığı zamlar ile 2021 Aralık ayına oran ile çok daha yüksek fiyatlardan satılması ile gündem olmaya başlamıştı. Çimento fiyatlarında meydana gelen zamlar hem inşaat sektöründe zorluklara hem de yeni yapılan sıfır konutlar için fiyat artışlarına yol açarak emlak ve inşaat sektörlerine zarar vermeye başladı. Artan fiyatların birbirini etkilemesi sonrası çimento fiyatlarında zamlar inşaat demiri ve beton fiyatlarına da yansıdı ve inşaat sektöründe satılan ve alınan yapı malzemeleri için genel olarak 2022 yılı zamlar ile devam etti.

Geçtiğimiz günlerde ise dolar kurunda düşüşler yaşanması ile birlikte birçok sektör için sevindirici indirim haberleri gelmeye başladı. İnşaat demirlerinde son iki haftadır meydana gelen indirimlerin çimento fiyatlarında indirimlere yansıyıp yansımayacağı konusunda birden fazla fikir ortaya atıldı. Haziran ayının başında aldığı zamlar ile sabit bir banda oturan ve bu şekilde işlem görmeye başlayan çimentolar için ise ilerleyen günlerde bir fiyat düşüşü yaşanması muhtemel olarak görülüyor. Çimento fiyatları güncel olarak ise Haziran ayı başındaki fiyatlardan işlem görmeye devam ediyor.

Enerji kaynaklarında indirim çimentoyu etkileyebilir

Çimentoların üretiminde kullanılan enerji kaynaklarının zamlanması sonrasında çimento ve beton gibi yapı malzemeleri de üretim maliyetlerinin yükselmesi sonucu zamlanmaya başlamıştı. İthal edilen enerji kaynaklarının zamlanması ise döviz kurlarının yükselişi ile gerçekleşiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde dolar kurunda yaşanan düşüşler ile birlikte yakın süreçte enerji kaynaklarında da indirimlerin gündeme gelmesi bekleniyor. enerji kaynaklarında fiyat indirimleri yaşanırsa, bu durum çimento üretim maliyetini de etkileyecek ve çimento fiyatlarını Haziran ayı başında zamlanarak geldiği güncel fiyatlardan daha alt seviyelerde göreceğiz.

İLGİLİ MAKALE  1 ton 'inşaat demirinde' dolar etkisi. 1 ton inşaat demiri fiyatları ne kadar oldu?

Çimento fiyatları artacak mı düşecek mi?

Çimento fiyatlarında yaşanan güncel gelişmeler genel olarak zamlar ile karşımıza çıkıyor. Her yayınlanan liste ile daha yüksek fiyatlardan satılmaya başlanan çimentolar için ise gündem normalde olduğundan daha karışık bir durumda. Çimento fiyatlarının düşmesi için öncelikle enerji kaynaklarının düşmesi gerekli. Bu da döviz kurlarında düşüşler ile gerçekleşebilir. Geçtiğimiz günlerde doların düşmeye başlaması ise enerji kaynaklarını etkileyecek. Eğer dolar istikrarlı düşüşe devam ederse, bu durum dolaylı şekilde çimento fiyatlarını etkileyecek. Gündemde henüz bir zam haberi olmaması ise bu ihtimalin güçlenmesini sağlıyor.

Çimento fiyatlarında düşüşler emlak sektörünü etkiler mi?

Çimento fiyatlarında bir düşüş yaşanması, yeni yapılacak olan binalar için ödenecek maliyetlerin düşmesini sağlar. Eğer bu gerçekleşirse de emlak sektöründe indirimler uygulanmaya başlayabilir. Ancak bunun olması için de yalnızca çimento fiyatlarında değil, diğer yapı malzemeleri fiyatlarında da indirimlerin fiyat listelerine yansıması gerekmekte. Ülke çağında farklı bölgelerde farklı fiyatlar alan yapı malzemelerinde fiyatlar birbirini etkiliyor ve bu şekilde düşüşler ya da artışlar da listelere yansıyor. Bu nedenle de inşaat demirlerinde yaşanan düşüşler ile dolar kurunda yaşanan düşüşlerin etkisi çimento fiyatlarında bir düşüş yaşanması ihtimalini dolayısı ile de emlak ve inşaat sektörleri adına bir rahat nefes alınması ihtimalini güçlendiriyor.

Güncel çimento fiyatları

Çimento için belirlenen güncel fiyatlar Haziran ayı içerisinde durgun bir grafik ile karşımıza çıktı. Çimento fiyatlarına Mayıs ayı içerisinde eklenen zamlar sonrasında çimento fiyatları zirve noktayı görmüş ancak Haziran ayında yeni zamlar almayı bırakarak bu zirve noktadan işlem görmeye başlamıştı. Son güncellemeler ile çimento fiyatları ise şu şekilde:

Gri çimento güncel fiyatları

  • 42,5 gri çimento 1 kg: 5,99 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kg: 10,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kg: 11,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kg (1 torba): 65,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyatları

  • 42,5 beyaz çimento 1 kg: 6,24 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kg: 20,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kg: 29,90 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kg (1 torba): 95,00 Türk Lirası